Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – nigdy go nie omijaj! Oto 3 przepisy na słodkie śniadanie, które pomogę ci rozpocząć dzień z uśmiechem. Ostatnio czytałam artykuł, który twierdził, że można znacząco stracić na wadze, jedząc na śniadanie kawałek ciasta. Muszę się przyznać, że nie do końca w to wierzę, ale z drugiej strony, kocham zjeść z rana coś słodkiego. Dla wszystkich, którzy również sobie to cenią, przygotowałam 3 przepisy na pyszne, słodkie śniadanie.

Tosty z dżemem

Tosty z dżemem to chyba najbardziej oczywisty pomysł na słodkie śniadanie. W zasadzie całe dzieciństwo spędziłam, jedząc je każdego ranka. Co więcej, jest to chyba najprostszy sposób na śniadanie – idealny dla osób, które mają tendencje do zasypiania i porannego spóźnialstwa.przepis na śniadanie z tostów z dżemem

Jedyne, czego potrzebujesz, to toster, chleb, masło i dżem. Włóż kilka kawałków chleba do tostera i poczekaj, aż się upieką. Posmaruj chleb cienką warstwą masła, a następnie nałóż ulubiony dżem. Osobiście, najbardziej lubię morelowy i truskawkowy.

Dodaj do tego zestawu kubek mleka, soku pomarańczowego lub kawy, a będziesz gotowa na wszystkie, jakie przyniesie ci dzień. Jeśli pilnujesz wagi, warto wybrać chleb pełnoziarnisty oraz nisko tłuszczowe masło i mleko.

Naleśniki

naleśnieki z dżemem i owocamiKto nie kocha naleśników? Wyobraź sobie zapach świeżych naleśników z samego rana! Co prawda zajmują trochę więcej czasu niż zwykłe tosty z dżemem, ale są tego zdecydowanie warte.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
33 CIEKAWE pomysły na drugie śniadanie

Niezależnie, czy wybierzesz te w stylu amerykańskim, czy francuskim, twoje śniadanie będzie cudowne. Dodaj do nich syrop klonowy, dżem, nutellę lub zrób własny dip czekoladowy!

Jeżeli twoje poranki są pełne pośpiechu, możesz przygotować ciasto poprzedniego dnia. Przykryj naczynie folią i zostaw na noc w lodówce. Rano będzie ono tak samo dobre, a ty będziesz musiała tylko usmażyć naleśniki, aby od razu cieszyć się śniadaniem.

Jeśli chodzi o przepis – jest całkiem prosty – zmieszaj ze sobą jajka, olej lub roztopione masło, mąkę, szczyptę soli i cukru, mleko, wodę i trochę proszku do pieczenia. Ilość składników zależy od tego, ile naleśników chcesz przygotować. Smaż na patelni z niewielką ilością oleju i bierz się do jedzenia!

Rolki cynamonowe

bułeczki rolki cynamonoweRolki (bułeczki) cynamonowe to kolejny doskonały przepis na słodkie śniadanie. To tradycyjne szwedzkie śniadanie – filiżanka kawy i „kanelbulle” (szwedzka nazwa na rolki cynamonowe).

Będziesz potrzebowała trochę czasu na ich przygotowanie, więc przygotuj się na wcześniejszą pobudkę, lub przygotuj masę poprzedniego wieczora i rano po prostu je upiecz. Możesz też zrobić większą ilość za jednym razem i włożyć do zamrażarki; rozmrożone i upieczone smakują świetnie i świeżo.

Będą ci potrzebne:

  • 1 paczka świeżych drożdży,
  • 125gr masła,
  • 250ml mleka,
  • szczypty soli,
  • około 150 gr cukru,
  • 1 łyżeczkę kardamonu,
  • 450gr mąki,
  • 1 łyżeczkę cynamonu,
  • odrobinę cukru perłowego,
  • 1 jajko.
KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ile kalorii ma nektarynka? SPRAWDŹ!

Zmieszaj 75 gr masła z mlekiem i zostaw do ostygnięcia, do około 37 stopni. Jeśli będzie zbyt gorące, drożdże się ugotują i przepis zepsuje. Włóż drożdże do ciepłego mleka i zostaw na 10 – 15 minut, aż stworzy się piana.

Dodaj sól, połowę cukru i kardamon. Powoli miksuj i dodawaj mąkę, aż ciasto przestanie przylepiać się do twoich palców. Ugniataj ciasto przez jakiś czas, włóż do naczynia, przykryj plastikową folią i zostaw w ciepłym miejscu do urośnięcia na jakieś pół godziny.

W międzyczasie zrób nadzienie, mieszając ze sobą resztę masła, cukier i cynamon. Możesz próbować mieszaniny w trakcie przyrządzania, aby sprawdzić jakie proporcje cynamonu i cukru najbardziej ci smakują. Nie rozpuszczaj masła, powinno rozpłynąć się powoli, w trakcie miksowania. Najlepiej robić to za pomocą widelca.

Jeśli ciasto urosło, musisz spłaszczać je, aż uzyskasz kwadratową powierzchnie o grubości około 1 cm. Rozsmaruj nadzienie po całej powierzchni i zwiń ciasto w rulonik. Tnij rulonik na kawałeczki o szerokości 1,5 – 2 cm i zostaw je do urośnięcia na kolejne pół godziny.

Rozbij jajko i posmaruj nim każdą cynamonową rolę, następnie posyp cukrem perłowym. Piecz przez 10 -12 minut w 200 stopniach. Zrób sobie filiżankę kawy i rozpłyń nad swym przepysznym, słodziutkim śniadaniem.

To jak, jaki jest twój ulubiony przepis na słodkie śniadanie?

Spróbuj również: 5 zdrowych, pożywnych i szybkich przepisów na śniadanie z bananem

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.