Nazwaliśmy je kanapkami trójkolorowymi, ponieważ ułożone razem wyglądają jak włoska flaga. Przepis przewidziany jest dla czterech osób, ale możesz zmienić ilości, zależnie od tego jak bardzo ty i twoi znajomi jesteście głodni. Jeśli przychodzą do ciebie z wizytą goście, aby pograć w karty lub gry planszowe, możesz zaskoczyć ich czymś naprawdę smacznym i kreatywnym. Oto przepis na trzy łatwe w przygotowaniu, tradycyjne włoskie kanapki.

Zielona Kanapka

  • 4 kromki chleba tostowego lub focacci (tradycyjne włoskie pieczywo)
  • 4 plastry prosciutto
  • 2 garści rukoli
  • 4 cienkie plasterki sera mascarpone
  • Odrobina oliwy z oliwek
  • Czarne oliwki

Kawałki pieczywa skrop odrobiną oliwy z oliwek. Na każdy z nich połóż plasterek sera, a następnie warstwę prosciutto. Na samej górze ułóż liście rukoli i całość ponownie skrop oliwą z oliwek. Rukola jest często używana we włoskiej kuchni i świetnie komponuje się z prosciutto.

Biała Kanapka

  • 4 kromki chleba tostowego lub foccacci
  • 4 plasterki wędzonego indyka
  • 4 plasterki mozzarella
  • Odrobina oliwy z oliwek
  • 4 cienkie plasterki czerwonej cebuli
  • Oregano
  • Pieprz

Kawałki pieczywa skrop odrobiną oliwy z oliwek, dodaj szczyptę oregano i pieprzu i ułóż kawałki czerwonej cebuli. Następnie, na każdy kawałek pieczywa połóż plasterek wędzonego indyka, a na samej górze plasterek mozarelli.

Kanapka Pomodoro

  • 4 kromki chleba tostowego lub foccacci
  • 2 średniej wielkości świeże pomidory (lub, jeśli wolisz, 8 pomidorów koktajlowych)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 plasterki sera provolone
  • Oliwa z oliwek
  • Suszona lub świeża bazylia

Na każdym kawałku pieczywa połóż plasterek sera provolone, dodaj trochę oliwy z oliwek, szczyptę bazylii (lub odrobinę posiekanej świeżej) i nieco posiekanego czosnku. Jeśli chcesz, możesz dodać nieco soli. Na wierzch kanapki połóż pokrojone pomidory. Jest to świetna, wegetariańska przekąska.

Teraz, ułóż te tradycyjne włoskie kanapki w następującym porządku: zielone na dole talerza, następnie białe i czerwone na górze. Schłodź butelkę dobrego białego wina i nie zapomnij o płycie z włoskimi przebojami.

Zobacz również: Pomysły na 4 przepyszne i proste sałatki ze szpinakiem.

0 Udostępnień
Z wykształcenia jestem dietetyczką i mam hopla na punkcie zdrowego odżywiania. Nowych inspiracji szukam w książkach i podróżach. To moje prawdziwe pasje, a marzeniem jest podróżować po całym świecie, bo "Świat jest książką i ci, którzy nie podróżują, czy­tają tyl­ko jedną stronę" Święty Augustyn Kontakt: +48607345454, e-mail: Kasia.C@wp.pl