Alga to inaczej trawa morska, wodorost, glon. Są to proste organizmy roślinne (plechowce), żyjące we wszystkich strefach klimatycznych – w morzach, jeziorach, rzekach, kałużach, na wilgotnych skałach, na mokrej glebie, na korze drzew, na wilgotnych ścianach, na śniegu itp. Są obecne w wodach słodkich i słonych, płynących i stojących.

Duże ich formy tworzą podwodne skupiska, rozmieszczone na tysiącach kilometrów kwadratowych dna oceanu. Niektóre gatunki alg są jednokomórkowe, o wielkości nieprzekraczającej jednego milimetra (mikroalgi), inne tworzą kolonie, a najwyżej zorganizowane mają po kilkadziesiąt metrów (makroalgi).

Algi żyjące w sprzyjających warunkach są dobrze natlenione i odżywione. Poławia się je tylko na pewnych głębokościach, ze specjalnie do tego celu przygotowanych kutrów.

Najbardziej cenione są algi bretońskie, japońskie i hawajskie.

algi

W kosmetyce wykorzystuje się algi suszone lub liofilizowane, szczególnie skuteczne w wersji sproszkowanej. Zmikronizowane, zapewniają wysokie wykorzystanie ich siły biologicznej.

W celu uzyskania lepszego efektu kosmetycznego stosuje się połączenie ekstraktów różnych rodzajów alg. Do celów kosmetycznych stosuje się algi brązowe (brunatnice), czerwone (krasnorosty), zielone (zielenice) i mikroalgi.

Algi w kosmetykach są cenione za:

Algi cenione są w kosmetyce między innymi z powodu mikro- i makroelementów. Zawierają bowiem wapń, jod, brom, żelazo, magnez, miedź, fosfor, cynk i mangan.

Mikroelementy występują w nich jako kompleksy metaloorganiczne lub połączenia z polisacharydami, dlatego są łatwo przyswajalne przez skórę.

Składniki mineralne alg łatwo przenikają przez barierę warstwy rogowej naskórka. Naturalne pochodne z alg zastosowane w kosmetykach stabilizują ciśnienie osmotyczne komórek skóry i zatrzymują w nich wodę.

Co zawierają algi?

algi-w-kosmetykach

W algach jest też dużo naturalnego białka, są węglowodany, witaminy, substancje mineralne, betakaroten, polifenole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają między innymi stany zapalne naskórka. Z kolei wielocukry poprawiają krążenie i stymulują przemianę materii.

Natomiast kolagen, ze względu na swoje właściwości hydrofilowe, zapewnia dobry stopień nawilżenia warstwy rogowej skóry. Występujący w algach agar, to polisacharyd o właściwościach silnie żelujących, który pomaga w rozprowadzaniu preparatu i zapobiega wysychaniu produktu.

Cennym składnikiem alg jest też kwas alginowy, którego sole stymulują przemianę materii, wiążą substancje szkodliwe i działają detoksykująco.

Algi – witaminy

Ponadto w algach znajdziemy witaminy B1, B2, B5, B6, B12, C i E. Różnorodność i ilość witamin z grupy B wpływa pozytywnie na metabolizm białek i lipidów oraz bierze udział w odnowie naskórka.

Z kolei beta karoten oraz witaminy C i E działają anty-utleniająco, wzmacniają naczynka krwionośne i poprawiają koloryt skóry. Wyciągi z alg chronią skórę przed wodnymi rodnikami, opóźniając proces jej starzenia.

Wytwarzane przez algi polifenole mają własności przeciwutleniające, antyseptyczne i przeciwzapalne. Dlatego stosowane są w kosmetykach ochronnych, przeciwstarzeniowych oraz regulujących czynności gruczołów łojowych.

Ekstrakty z alg stosowane są w kremach, balsamach, maskach kosmetycznych, żelach, szamponach, odżywkach. Preparaty z algami stosuje się także podczas profesjonalnych sesji algo-terapeutycznych, zmniejszających objawy łuszczycy, rozstępy i blizny.

Ze względu na swe liczne właściwości algi mogą być również spożywane, choć nie poleca się ich, ze względu na zanieczyszczenia oraz dużą zawartość soli i jodu. Używane są też w przemyśle spożywczym jako substancje żelujące i zagęszczające. Dostępne są także w formie suplementów diety, przeznaczonych na przykład dla diabetyków.

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.