PODZIEL SIĘ

Co to jest Batat !?

Bataty to jedne z najwartościowszych i najbardziej odżywczych warzyw. Znajduje się w nich cały wachlarz minerałów i witamin. Batat ma niski indeks glikemiczny i świetnie nadaję się spożywania podczas odchudzania!  Ciekawostką jest także to, że można jeść nie tylko bulwy batata a także jego liście i łodygę z których robi się przepyszną sałatkę (jadłam – polecam) Niestety na krótką przydatność liści i łodygi batata taką sałatkę ciężko znaleźć, chyba, że znajdujesz się tam gdzie odbywa się hodowla batata!

Bataty zawierają o 50% więcej składników odżywczych niż ziemniaki!

Rodzaje batatów:

Bataty fioletowe

fioletowe-bataty

Bataty pomarańczowe

pomaranczowe-bataty

 

Bataty białe

biale-bataty

 Błędy podczas zakupów spożywczych

A jakie wartości odżywcze mają słodkie ziemniaki?

Bataty powinny nosić złoty kolor ponieważ są tak cenne pod względem odżywczym, że ciężko sobie to wyobrazić patrząc na bulwę bata…

Słodkie ziemniaki zawierają witaminy:

  • witamina C
  • witamina A
  • wiele witamin z grupy B
  • witaminę E
  • witaminę K
  • kwas foliowy
  • beta karoten
  • polifenole

Słodkie ziemniaki – składniki mineralne:

  • sód
  • siarka
  • magnez
  • potas
  • chlor
  • fosfor
  • wapń
  • jod
  • żelazo
  • mangan
  • miedź
  • selen

Jakie wartości odżywcze mają ugotowane bataty? (100g.)

  • wartość energetyczna – 80kcal
  • tłuszcze – 0,15g
  • białko – 1,36g
  • węglowodany – 18g
  • błonnik – 2,4g

Bataty na cukrzycę!

Słodkie ziemniaki posiadają niski indeks glikemiczny( w granicach 50) spowalniają wchłanialność cukrów przez Twój organizm. Bataty regulują poziom glukozy we krwi a także obniżają tzw. insulino-odporność.

Pomysły na drugie śniadanie

Ile kosztują bataty?

Cena batatów to około 10-13 zł/kg. Jak widać nie są jakoś szczególnie drogie a porównując przy tym ich możliwości i wartość witaminową to wypadają naprawdę dobrze na tle innych warzyw w podobnym przedziale cenowym. Cena batata to nic w porównaniu z tym co w nim znajdziemy!

Gdzie kupić Słodkie ziemniaki?

Słodkie ziemniaki możesz kupić w niemalże każdym supermarkecie (teraz mają tam niemal wszystko) jednak strasznie ciężko je dostać na miejskim rynku z warzywami, pewnie dlatego, że dostęp do nich mają tylko największe sieci i market spożywcze. Najtaniej bataty można dostać w sklepie internetowym ale nigdy nie wiesz w jakim stanie do Ciebie przyjdą, nie ma to jak wziąć je do ręki i obejrzeć z każdej strony :)

Bataty na zdrowie, co zyskasz jedząc bataty?

rodzaje-batatów

Lepszy wzrok

Ponieważ bataty zwierają duże ilość karotenów i karotenoidów, ich spożywanie ma znaczący wpływ na działanie Twoich oczu, Twojego wzroku. Bataty mają ich więcej niż szpinak czy brokuły!

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Znaczenie prawidłowego snu

Lepsza pamięć

Przeprowadzone na szczurach badania potwierdzają, że bataty mogą mieć wpływ na poprawę Twojej pamięci. Gryzonie zwiększyły poziom funkcji poznawczych przy spożywaniu batatów.

Zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka piersi

Słodkie ziemniaki zawierają beta-karoten, co za tym idzie jedząc bataty zmniejszasz ryzyko zachorowania na raka piersi!

Nowotwór pęcherza

Na przeprowadzonych na pacjentach (u których odkryto nowotwór pęcherza) badaniach, lekarze udowodnili, że włączenie batatów do codziennej diety spowoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia wspomnianego nowotworu pęcherza.

Nowotwór nerek

W Japonii przeprowadzono eksperyment, przez okres 10-letni pod obserwacją znajdowało się prawie 48 tysięcy mężczyzn oraz prawie 67 tysięcy kobiet. Wyniki badań były zaskakujące! Bataty są zdolne obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu nerek!

Różnorodność zastosowania w kuchni

Słodkie ziemniaki można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Bataty możesz:

  • ugotować ze skórką lub bez
  • grillować
  • upiec
  • ugotować na parze
  • zrobić z nich pure
  • zupa z batatów? czemu nie!
  • upiec ciasto batatowe!
  • zrobić pudding z batata

Ile kalorii ma POPCORN?

Nie jedz batata jeśli…

Podobnie jak buraki, rabarbar oraz szpinak – zawierają szczawiany. Jeśli więc masz problem z nerkami lub pęcherzem żółciowym, powinnaś jeść je w nieco mniejszych ilościach niż inni.

bataty

Ciemnienie batatów po obraniu

Zaraz po obraniu batata ze skórki niemalże od razu można zaobserwować jego ciemnienie. Dzieje się tak na skutek dostępu miąższu do powietrza (wcześniej chroniła je skórka) Bataty należy gotować zaraz po ich obraniu ze skórki lub już obrane zamoczyć w wodzie. Jeśli natomiast zamierzasz smażyć bataty to nakłuj je kilka razy.

Bataty – przepisy

Bataty można robić na strasznie wiele sposobów, wciąż powstają nowe przepisy na dania z batatów i zastanawiam się jak bardzo nie odkryta jest mnogość ich zastosowań. Dla mnie najlepiej smakują bataty grillowane, są tak dobre, że gdy pierwszy raz je spróbowałam, od razu postanowiłam zrobić to samo danie z batatów następnego dnia…

Jak gotować bataty?

Słodkie ziemniaki (bataty) można gotować obrane oraz w skórce, w zależności jakie danie przygotowujesz. Proces gotowania trwa od 20 do 30 minut, gotują się o wiele krócej niż ziemniaki. Samo gotowanie batatów wygląda identycznie jak gotowanie ziemniaków czyli, nalewamy wodę, lekko solimy i wrzucamy bataty.

Bataty pieczone

Bataty pieczone nieziemsko smakują z przyprawami w formie ziół. Najczęściej dodaje się rozmaryn, zioła prowansalski. Sposób przygotowania pieczonych batatów jest bardzo prosty, należy obrać bataty ze skóry, pokroić w 1 cm plastry, obtoczyć we wspomnianych przyprawach i piec w piekarniku około 20-30 minut.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Olejek z czarnuszki

Przepisy na fit kolację!

Frytki z batatów

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę wyłóż aluminiową folią lub papierem przeznaczonym do pieczenia. Nieobrane bataty wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz je a następnie pokrój w małe kawałki przypominające frytki, ale nieco grubsze. Kilka ząbków czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą. Przed pieczeniem, kawałki batata zamocz w oliwie z czosnkiem i obtocz w ziołach (wedle Twojego uznania) następnie ułóż bataty na blasze i piec około 30 minut. Frytki z batatów można jeść jako przekąskę lub dodatek do mięsa.

Krem z batatów

krem-z-batatow

Do wykonania kremu z batatów potrzebujesz:

  • pół kilograma batatów
  • cebulę
  • 1 łyżkę oliwy
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego

Do garnka wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, wlej oliwę i zeszklij całość pod przykryciem. Pokrojonego oraz obranego ze skórki batata, pokrój w małą kostkę i dodaj do garnka, dopraw delikatnie solą. Całość smażyć około 5-6 minut mieszając, międzyczasie dodaj przyprawy wedle uznania, np. zioła prowansalskie.

Ostatnim krokiem będzie wlanie bulionu warzywnego, całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez 15 minut mieszając co jaki czas. Tak przygotowany krem możesz jeszcze zmiksować aby powstała delikatna i równomierna konsystencja. Taki krem z batatów podaj z ricottą, kolendrą i wędzoną papryką + ewentualnie posyp startą skórką z limonki.

Placki z batatów

placki-z-batatow

Do przygotowania placków z batata potrzebne będą:

  • 2 jajka
  • 2-3 bataty
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól i pierz

Generalnie przepis powinien nazywać się: przepis na błyskawiczne placki z batatów :) strasznie szybko się je przyrządza! Do dzieła zatem:

Obierz bataty ze skórki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, następnie dodaj 2 jajka i przypraw solą i pieprzem. Ponieważ bataty są wodniste, odsącz nadmiar wody i już możesz na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką małe porcje. Smaż na małym ogniu, placki batatowe smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno! Smacznego!

Puree z batatów

puree-z-batatow

Do przyrządzenia puree z batata będziesz potrzebować następujące składniki:

  • 3-4 bataty
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • do przyprawienia: sól, pieprz i ostra papryczka

Bataty w skórce wrzucamy do zimnej lekko posolonej wody, gotowanie batatów trwa około 25 minut. Ugotowane i przestygnięte bataty obieramy ze skórki. Następnie do małego garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ugotowane bataty, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, dolewamy jogurt naturalny. Wszystko blendujemy (najprostsze rozwiązanie) lub miażdżymy przez praskę. Danie gotowe! Smacznego!

(15głosów, średnia: 4,80 z 5)
Loading...
Z wykształcenia jestem dietetyczką i mam hopla na punkcie zdrowego odżywiania. Nowych inspiracji szukam w książkach i podróżach. To moje prawdziwe pasje, a marzeniem jest podróżować po całym świecie, bo "Świat jest książką i ci, którzy nie podróżują, czy­tają tyl­ko jedną stronę" Święty Augustyn Kontakt: +48607345454, e-mail: Kasia.C@wp.pl


BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Komentarz

Imię *

Email *

Strona internetowa

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.