Brokuły to smaczne superfood dostępne w każdym supermarkecie. Wiele osób również hoduje je samodzielnie na przykład w przydomowej szklarni. Prezentują wiele ciekawych właściwości.

brokul

Właściwości brokuła

Brokuł właściwie wcale nie różni się od jego krewniaka kalafiora, lecz piękna, soczyście zielona barwa zdradza iż znajduje się tu więcej chlorofilu. Jest to substancja podobna w składzie do krwi człowieka, pobudzająca procesy krwiotwórcze, oczyszczająca i natleniająca krew. Badania wykazały, że brokuły mają właściwości antynowotworowe, ponieważ zawierają substancję o nazwie sulfonian, jaki jest w istocie wyjątkowo silnym antyutleniaczem. Ponadto regularne jedzenie brokuła jest w stanie chronić organizm przed nadmiernymi skutkami stresu.

Wykazano nawet, że brokuł jest pomocny dzieciom cierpiącym na autyzm, które są stale narażone na stres oksydacyjny. Brokuły wpływają pozytywnie na jelita oraz układ pokarmowy, ponieważ ich składnik niszczy groźną bakterię bytującą w nim. Brokuły są świetnym źródłem witaminy C oraz wapnia. W kilku kawałkach brokułów zamknie się zapotrzebowanie dobowe na tej pierwiastek.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Korzeń Maca

Jak przyrządzić brokuła?

Powyższe niezwykłe właściwości prozdrowotne brokuła wykazują jednak tylko warzywa spożywane na surowo lub przygotowane w odpowiedniej formie. Ugotowane w temperaturze sto stopni nie mają sporej części swoich ważnych funkcji. Dlatego warto wiedzieć jak przygotowywać brokuły, aby przynosiły one korzyści. Z brokuła przyrządzać można oczywiście sałatki na surowo lub po prostu zjadać go w tej formie. Wielu ludzi sądzi, że brokuł na surowo smakuje z resztą znacznie lepiej niż ugotowany.

Drugim sposobem przygotowania jest blanszowanie w temperaturze około osiemdziesiąt stopni. Wykazano, że w wyższej temperaturze sulfonian zaczyna znikać z brokuła, obniżając jego wartości. Jeśli jednak brokuły muszą zostać ugotowane, to lepiej, aby przyrządzić je na parze. Po pięciu minutach są już gotowe. Złym pomysłem jest wstawianie brokułów do mikrofali, ponieważ wówczas całkowicie stracą swoje właściwości.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Wrośniak, czyli ogon indyka

Sprawdź także jak bardzo ziarna słonecznika zasługują na miano superfood, dowiedz się jak mleko roślinne potrafi zastąpić nie do końca zdrowe mleko zwierzęce! Na pewno też zainteresują Cię właściwości fermentowanego jedzenia które dostarcza tak chcianych przez Twój organizm składników i witamin! Już dziś możesz zadbać o elastyczne naczynia krwionośne jedząc czarną fasolę która zawiera ogromne pokłady antocyjanów. A słyszałaś może o miłce abisyńskiej? jest mało znana odmiana zboża która występuje także pod nazwą Teff. Warto poświęcić kilka minut na zdobycie wiedzy o tych superfood-ach, dzięki temu będziesz żyć zdrowiej i dłużej!

PODZIEL SIĘ
(5głosów, średnia: 4,80 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.