Dobrze znane warzywo, jakim jest burak, uznać można z pewnością za superfoods. Świadczy o tym skład i mnogość zastosowań leczniczych tej smacznej rośliny.

buraki-superfood

Buraki – właściwości

Burak jest rośliną mogącą pochwalić się bardzo szerokim składem pożytecznych i ważnych dla człowieka witamin i mikroelementów. Znajdziemy tu cały zestaw witamin z grupy B, jak również witaminę A oraz C. Ze wszystkich warzyw z pewnością to właśnie buraki zawierają najwięcej potasu. Oprócz tego znajdują się tu sód, żelazo, magnez, cynk, wapń, fosfor, miedź, chlor, mangan, kobalt, oraz rzadziej spotykane pierwiastki w świecie roślin jak cez, rubid, bor, lit. Buraki są niskokaloryczne i naturalnie słodkie.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Poroża i rogi

Buraki najlepiej jest spożywać na surowo, na przykład w postaci zdrowego, świeżo wyciskanego soku. Gotowane, pieczone i przetworzone buraki zawierają mniejszą ilość ważnych składników prozdrowotnych.

Buraki dobre na wszystko

Dzięki swoim właściwościom buraki doskonale wpływają na oczyszczenie organizmu i wprowadzenie do niego odpowiedniej równowagi zasadowej. Sok z buraka doskonale nawadnia i wpływa na zachowanie równowagi elektrolitowej. Burak jest wskazany dla osób cierpiących na skoki ciśnienia, które normuje, pomaga zarówno w przypadku wysokiego jak i niskiego ciśnienia. Burak jest wykorzystywany przez osoby przechodzące chemioterapię, jest także ważnym środkiem antynowotworowym.

Wpływa na układ krwionośny, zwiększając ilość krwi i oczyszczając ją, sprawiają, że jest lepiej nasączona tlenem. Burak jest stosowany przez osoby mające problemy z układem pokarmowym począwszy od wrzodów, skończywszy na hemoroidach. Burak wykazuje również zdolności poprawy zdrowia psychicznego, prawdopodobnie przez zawartość litu. Jest wskazany dla osób cierpiących na depresję.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Acerola

Buraki są wskazane dla kobiet spodziewających się dziecka i już będących w ciąży poprzez wysoką zawartość kwasu foliowego. Mimo wszystkich swych zalet burak nie jest wskazany dla osób cierpiących na cukrzycę. Przecież to właśnie z krewniaka buraka ćwikłowego, buraka cukrowego wytwarzany jest cukier. Dlatego warto pamiętać, że buraki mocno podnoszą ilość cukru we krwi.

PODZIEL SIĘ
(7głosów, średnia: 4,71 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.