Chleb razowy – kalorie. Chleb razowy jest mniej popularny niż biały, chociaż jest jednocześnie bardziej odżywczy i w wielu przypadkach lepiej smakuje.

Wartości odżywcze chleba razowego

Pieczywo razowe jest tym, gdzie zmielono całe ziarna, nie oddzielając uprzednio łupiny od zasadniczej jego części. Dzięki temu zachowało się w chlebie razowym więcej wartości odżywczych oryginalnych ziaren.

Z pewnością wartość ta jest bardzo wysoka. Ziarna zbóż są przede wszystkim najważniejszym i najbardziej złożonym źródłem witaminy z grupy B. One, szczególnie współpracując ze sobą, dają wiele korzyści dla układu nerwowego człowieka, wyglądu jego włosów, stanu skóry.

Chleb razowy - kalorie

Ważne by spożywać te witaminy w komplecie, a chleb jest podstawowym ich źródłem w diecie przeciętnego człowieka. Oprócz tego ziarna zbóż to bogactwo takich pierwiastków jak białko, krzem, cynk, wapń, potas.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ser żółty – kalorie

Wpływają one na dobre samopoczucie, mocne kości i na urodę, odżywiając i poprawiając wygląd cery. Oprócz tego jest to źródło węglowodanu złożonego jakim jest błonnik. Zboża i kasze dostarczają go najwięcej ze wszystkich popularnych produktów żywnościowych.

Chleb razowy – kalorie

Chleb razowy ze względu na wysoką zawartość węglowodanów nie należy do niskokalorycznych. Jest bardziej kaloryczny niż pieczywo białe. Kromka chleba razowego to przeciętnie około 80 kalorii.

Z dodatkami, czyli z ziarnami zbóż, z nasionami dyni czy kawałków owoców, jedna przeciętna kromka przekracza 100 kalorii. Duża kromka chleba słonecznikowego to nawet 200 kalorii. Chleb żytni razowy bez dodatków to około 75 kalorii.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ile kalorii ma zupa ogórkowa?

Jak widać już jedna kromka chleba razowego z dodatkami powinna zaspokoić apetyt. I tak właśnie jest.

Węglowodany złożone trawione są wolniej, a błonnik wyścieła żołądek oraz jelita sprawiając, że czujemy się szybciej nasyceni.

Taka ilość pokarmu wystarcza na długo. W sklepach rzadko można spotkać chleb razowy dobrej jakości, a jeśli już, to jest dość drogi. Wiele z nich nie jest razowych, a jedynie zabarwionych karmelem. Warto zatem spróbować wypiekania własnego chleba na prawdziwym zakwasie.

PODZIEL SIĘ
(2głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.