Wino to trunek popularny na całym świecie. Początki jego istnienia możemy zauważyć już w Biblii w Księdze Rodzaju. Pierwsza wzmianka dotyczyła Noego, który wytwarzał wino w swej winnicy. Wykorzystywane było ono przez Żydów jako napój podczas posiłków. Każdy z nas przepada za winem, jedni lubią czerwone jako dodatek do obiadu, inni wino białe. Jest jednak wiele ciekawostek na temat wina, które warto poznać.

co-warto-wiedziec-o-winie

Rodzaje win możemy podzielić ze względu na kilka czynników.

Barwa wina- Najbardziej popularnymi są oczywiście wina czerwone ( jasnoczerwone do ciemnowiśniowych), białe (jasnożółte, zielonkawe do barwy brązowej) i różowe (jasny róż do czerwonawej). Oprócz najpopularniejszych barw spotykanych najczęściej w naszym kraju, istnieją również inne takie jak wino szare, które ma barwę przypominającą kolor wina różowego- występuje w Maroko. Wino czarne, rzeczywiście w kolorze bardzo ciemnej czerwieni- występuje we Francji. Wina zielone, które możemy spotkać w Portugalii oraz wino żółte z francuskiej Jury.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Soja modyfikowana genetycznie

Zawartość cukru- W winach wytrawnych zazwyczaj zawartość cukru jest niewielka. Najczęściej nie więcej niż 1,5 %. Wino półwytrawne zawiera od 2 do 4 % cukru, półsłodkie od 4,5 do 7,5 %, a wino słodkie aż od 8 do 16 %.

Zawartość alkoholu ( etanolu)- Wina słabe do 10% alkoholu, wino średnio mocne o wartości od 10 do 14 % objętości etanolu, wina mocne, zawierające od 14 do 18 % alkoholu. Istnieją również wina wzmacniane, w których zawartość alkoholu wynosi więcej niż 18 % np. Porto, Madera, Malaga.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Napary z morwy białej na zdrowie!

jakie-wino-do-jakich-potraw

Jakie wina pijać do poszczególnych potraw?

Wina stołowe tzn. wytrawne i półwytrawne możemy podzielić na te podawane przed posiłkiem np. Porto, Sherry i wina podawane do posiłku czyli zazwyczaj wina białe wytrawne, francuskie, alzackie, mozelskie. Do ryb i białego mięsa podawane są białe wina półwytrawne. Do mięsa pieczonego i dziczyzny powinniśmy wybrać wino czerwone, podobnie w przypadku spożywania serów.

Wina deserowe tzn. słodkie i półsłodkie podaje się do owoców, orzechów, ciastek i deserów. Są to np. słodkie tokaje, Madera, Porto. Istnieją również wina likierowe, które są bardzo mocne i słodkie.

(6głosów, średnia: 4,67 z 5)
Loading...
Witam, mam na imię Maria i jestem nowym autorem na portalu Kobieco.pl. Mam nadzieję, że moje artykuły będą rzeczowe oraz na temat, na pewno Wam się spodobają. Zapraszam do lektury! Telefon: +48604567566, e-mail: emka@op.pl
powiększenie-piersi

1 KOMENTARZ

  1. ja dobierając wina do konkretnych potraw zazwyczaj kieruje się radami obsługi sklepu, nie odważyłam się jeszcze sama dobrać wina. Jeśli ktoś szuka jakiegoś zaufanego sklepu, to bez wątpienia polecam Wina.com.pl na chwilę obecną jeden z lepszych sklepów z winami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.