Dla Polaków nie ma nic dziwnego w zbieraniu grzybów, owoców lasu, choć zdania na ich temat są podzielone. Nie jest to jednak tak oczywiste dla większej części świata.

Dzikie grzyby? Przecież od tego są supermarkety

Idea, by udać się do lasu po to, by zebrać tam dziko rosnące grzyby wdaje się zaskakująca na przykład Kanadyjczykom. Mimo że kraj ten obfituje w niezwykle bogate lasy, pełne pięknej zwierzyny oraz oczywiście grzybów, to nie ma u nich kultury ich zbierania.

dzikie-grzyby

Oczywiście Kanadyjczycy znają grzyby i jedzą je, lecz kupują w supermarketach. Nikomu nie przychodzi do głowy, by zebrać je w lasie. Dlatego grzybów rośnie tam setki, niejednokrotnie jeden na drugim.

Ostatnimi czasy uwaga świata zaczyna kierować się na grzyby pochodzące z kanadyjskich lasów, rosnące w stanie dzikim.

Rosną tam między innymi wyjątkowo cenione w Polsce rydze, które można spotkać w ilości nawet kilkuset rosnących jeden obok drugiego.

Komu nie pocieknie ślinka na myśl o dorodnym rydzu usmażonym na maśle? U nas jest to grzyb bardzo rzadki, w dodatku znajdujący się pod ochroną.

Właściwości grzybów dziko rosnących

Dziko rosnące grzyby są przede wszystkim znacznie zdrowsze niż te pochodzące ze sklepów, gdzie trafiły ze sztucznych upraw. Grzyby są bardzo wrażliwe na działanie toksyn, które chłoną jak gąbka z gleby.

Dlatego grzyby pochodzące z terenów, gdzie w pobliżu nie ma tras samochodowych ani fabryk czy choćby domów mieszkalnych nie zawierają toksyn. Ponadto smakują znacznie lepiej niż te pochodzące z hodowli, zawierają w sobie aromat lasu.

Oprócz tego grzyby takie słyną z tego, że są doskonałe dla zwiększenia możliwości obronnych systemu odpornościowego poprzez wysoką zawartość minerałów i witamin, na przykład z grupy B.

Do minerałów znajdujących się w grzybach zaliczyć należy żelazo, fosfor, wapń, potas, sód. W zależności od gatunku grzyby mogą zawierać również magnez, selen, witaminę C.

Rydze są dodatkowo bogate w rodzaj antybiotyku, który znany jest z tego, że zwalcza prątki gruźlicy oraz inne bakterie.

Słyszałaś już o mega odżywczym lecz wciąż kontrowersyjnym jedzeniu Soylent? Fajna jako zamiennik do zwykłej mąki jest mąka bananowa, nie zapomnę także wspomnieć o właściwościach maku który podbija kuchnie w polskich domach. Sprawdź który ryż jest lepszy: czarny ryż czy dziki ryż? jesteś o krok od poznania prawdy, sprawdź już dziś! Oto cała lista superfood.

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.