Frytki – kalorie. Frytki wydają się idealną przekąską, jak również traktowane są przez niektórych jak pełnowartościowy posiłek. Tymczasem wcale nie są tak niewinne, jak mogłoby się wydawać.

Frytki – właściwości

Frytki produkowane są z ziemniaków. Te głównie składają się ze skrobi, czyli węglowodanu, mają nawet witaminy i mikroelementy. Jednak w procesie produkcji frytek, wartości ziemniaka tracą na znaczeniu. W wyniku oddziaływania wysokiej temperatury większość jego wartości zostaje zniszczonych.

Ponadto frytki są smażone, co bardzo zwiększa kaloryczność kawałków ziemniaków. Liczy się także rodzaj użytego tłuszczu. Jednorazowe usmażenie frytek za pomocą domowej frytkownicy jest zdrowsze niż na przykład kupowanie ich w budce.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Płatki owsiane – kalorie

Tam olej rzadko jest wymieniany, a do smażenia używa się tłuszczów trans, słynących ze swojej trwałości. Ponadto we frytkach odkryto przekraczający bezpieczną wartość nawet o tysiąc jednostek akrylamid. Jest on odpowiedzialny za choroby nowotworowe, a także mutacje DNA powodujące niepłodność i choroby u potomstwa.

Frytki – kalorie

Jedna frytka to około 10 kalorii. Smażone frytki w 100 gramach zawierają aż 300 kalorii. To niewielka porcja jak na jednego dorosłego człowieka. Frytki kupowane w sklepie w formie gotowej lub na dworcu w czasie podróży są bardziej kaloryczne, a także zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób, w tym zawału serca, udaru.

Dlatego jeśli ochota na frytki nie opuszcza nas od kilku dni, znacznie lepiej przyrządzić je w domu na zwykłym oleju, eliminując tym samym tłuszcze trans.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Dieta bezglutenowa - co i jak?

Dobrym pomysłem jest również zamiast smażyć frytki, po prostu je upiec. Zmniejsza to ich kaloryczność w znaczny sposób, do tego stopnia, że w porcji 200 gram jest 400 kalorii, podczas gdy w przypadku smażonych frytek, byłoby ich 600. 400 kalorii to nie mało jak na jeden obiad dla jednej osoby, lecz od czasu do czasu można sobie na takie danie pozwolić.

Trzeba uważać również na dodatki. Keczup lub sos na przykład majonezowy znacząco zwiększają kaloryczność całego dania.

PODZIEL SIĘ
(1głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.