Ile kalorii ma udko kurczaka? Udko kurczaka jest ulubionym i dość szybkim w przygotowaniu daniem. Wielu odchudzających się ludzi uważa, że wystarczy zjadać częściej udko kurczaka zamiast na przykład kotlety schabowe, by zrzucić zbędne kilogramy.

Czy udko kurczaka jest mniej kaloryczne niż kotlet schabowy?

Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Surowe udko kurczaka i schab mają podobną wartość, a nawet kawałek schabu na kotlet ze względu na mniejszą ilość mięsa ma też mniej kalorii. Jednak po przygotowaniu kotlet schabowy oraz udko kurczaka zwiększają swoją kaloryczność. Najbardziej popularnym sposobem przygotowania mięsa jest smażenie. Kotlet schabowy jest przygotowywany z panierką, przez co smażenie znacząco podnosi jego kaloryczność.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ile kalorii ma jajko?!

Panierka nie tylko sama w sobie ma wysoki indeks glikemiczny, ale również nasiąka tłuszczem. Chociaż smażone udko z kurczaka nie jest przygotowywane w ten sam sposób, to znaczy z użyciem panierki, to z pewnością zostaje na nim skóra. Ona zaś pełni podobną rolę do panierki i również chłonie tłuszcz. Dlatego po przygotowaniu, smażone udko kurczaka oraz kotlet schabowy mają prawie taką samą wartość kaloryczną.

Ile kalorii ma udko kurczaka?

Surowe udko kurczaka ma 300 kalorii, a smażone 400 kalorii. Nieco mniej ma ugotowane udko, ze względu na to, że ma mniejszą zawartość tłuszczu. Takie udko zawiera 250 kalorii. Aby znacząco zmniejszyć kaloryczność spożywanego udka kurczaka wystarczy pozbyć się z niego skóry. To właśnie w skórze ptaka i bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej cholesterolu. Surowe udko bez skóry zawiera ledwie nieco ponad 100 kalorii. Wartość tłuszczu w skórze wzrasta jeszcze po usmażeniu.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ile kalorii ma ugotowany ziemniak

Dlatego skórę po usmażeniu trzeba zdjąć, by posiłek był dietetyczny. Zamiast całego udka na obiad przygotować można tylko podudzie kurczaka, czyli popularne pałeczki. Zawierają tylko 140 kalorii, a bez skóry 100 kalorii. Znacząco zmniejszy to  wartość energetyczną. Najmniej kaloryczną wersją kurczaka, a przy tym najbardziej zdrową jest kurczak ugotowany na parze bez dodatku soli i tłuszczu za to z warzywami takimi jak brokuły.

PODZIEL SIĘ
(2głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.