Jeśli nie wiesz jak zrobić bulion to trafiłaś w odpowiednie miejsce! Bulion to niezastąpiony podkład pod niemalże każdą zupę. Bez bulionu tak naprawdę rzadko jaką zupę lub sos da się zrobić. Bulion domowy jest o tyle dobry, że nie posiada żadnej chemii którą naszpikowane są kostki rosołowe. Jeśli więc zależy Ci na zdrowiu swoim i Twojej rodziny to wyzbywaj się gotowych produktów z niewiadomą zawartością.

Oto jak zrobić bulion?

Przygotuj następujące składniki:

  • 150 gram pietruszki
  • 100 gram marchwi
  • 200 gram selera
  • 1 por
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • i gwóźdź programu: ćwiartki z kurczaka (0,5kg)
KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Tajniki pięknej fotografii kulinarnej

jak-zrobic-bulion

Aby zrobić bulion należy:

  1.  Umyte mięso wrzuć do garnka i zalej je 1,5l wody
  2.  Dodaj ziele angielskie i liść laurowy wedle uznania
  3.  Gotuj całość na wolnym ogniu przez 1 godzinę
  4.  Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa
  5.  Znów gotuj całość na wolnym ogniu przez około godzinę
  6.  Przecedź bulion przez gęste sitko lub gazę, następnie lekko osól do smaku
  7. Ostatnim krokiem będzie gotowanie bulionu tak długo aż jego ilość zredukuje się do 1/3. Poprzez gotowanie woda wyparuje i zostanie nam w garnku właściwie skoncentrowany bulion.

1 KOMENTARZ

  1. Dzięki za przepis na bulion! Zawsze używałam kostki rosołowe ale tak jak piszecie, nie wiadomo co to za chemia tam jest w nich. Bezpieczniej będzie zrobić bulion domowej roboty…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.