Napary z ziół to najpopularniejsza forma spożywania niemal wszystkich gatunków ziół. Napar z ziół przygotowuje się w niemal taki sam sposób jak przygotowuje się herbatę do parzenia. Oto kilka najważniejszych wskazówek do przygotowania naparów z ziół:

Napar z ziół przygotowuje się z:

  • liści
  • łodygi
  • kwiatów
  • mieszanki suszu
napar-z-ziol
Napar z ziół

Przygotowanie naparu z ziół zacznij od umieszczenia w szklance odpowiedniej ilości surowca ziołowego. Następnie zalej go wrzątkiem, przykryj naczynie denkiem talerzyka i odstaw szklankę na bok na kilkanaście minut na zaparzenie. Następnym krokiem jest odcedzenie surowca ziołowego od czystego naparu, do tego celu użyj sitka odpornego na wysoką temperaturę.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Zioła na cellulit
sitko-do-naparow-z-ziol
Metalowe sitko do naparów z ziół

Napar z ziół – dawka surowca

Standardowo przyrządzając napar ziół, stosujemy miksturę: 25-50 g. surowca ziołowego (liście, łodyga, kwiaty czy mieszanka suszu) na 0,5 l. wody. Proporcje te mogą swobodnie zmieniać się w zależności od chęci uzyskania smaku naparu. Jeśli bardzo lubisz napar z kozieradki, nic nie stoi na przeszkodzie aby zwiększyć ilość liści kozieradki.

Napar ziołowy można pić zimny, ostudzony lub na gorąco. Zioła do naparów możesz bez problemu ze sobą mieszać tworząc mega zdrowe, wzajemnie uzupełniające się mieszanki ziołowe które dadzą Twojemu organizmowi ogromną dawkę energii, witamin i minerałów.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Zioła na zapalenie pęcherza
mieszanka-ziolowa
Mieszanka ziołowa

Dodatki do naparów z ziół

Aby napar z ziół miał jeszcze lepszy smak, jako dodatek do naparu stosuje się:

  • lawendę
  • koper włoski
  • cytrynową werbenę
  • miętę

Napar z ziół nie możesz przetrzymywać dłużej niż dwa dni, jeśli natomiast nie masz zamiaru spożyć naparu od razu lub w ciągu kilku godzin – przechowuj go w chłodnym, zaciemnionym miejscu!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.