Kochani, prawdziwa jesień za oknem. W tym roku mamy cudowna złotą, ciepłą jesień. Zaczynamy zamieniać zimne smoothie na ciepłe herbaty z imbirem a zimne sałatki na kremowe, gorące zupy. Także coraz częściej mamy ochotę na coś słodkiego. Wiemy, że domowe wypieki są dużo zdrowsze oraz możemy po swojemu wzbogacić naszą słodkość w bardziej wartościowe składniki. Dlatego warto się nie oszukiwać i upiec sobie w niedzielę parę domowych babeczek na nadchodzący tydzień. Tym samym zafundujemy sobie słodką, zdrową przekąskę oraz oszczędzimy w kafejce zamawiając tylko herbatę:)

Jesień to przede wszystkim zieleń cukinii oraz gruszki i mocny, pozytywny pomarańcz dyni. Dla mnie, to najpiękniejsze jesienne kolory. Zajadam się kremem z dyni czy cukinii oraz robię ciasta z gruszka al również babeczki z dynią.

Babeczki z dynii

W tym tygodniu właśnie babeczki z dyni są moja inspiracją do stylizacji. Kolekcja Burberry Prorsum 2014/2015 zaprezentowana na London Fashion Week absolutnie zachwyca płaszczami oryginalnie zdobionymi chustami  w kolorach jesieni. Od pierwszego wejrzenia zakochałam się prawie w każdej stylizacji z tego pokazu. Do tego składa się przede wszystkim z płaszczy w których totalnie jestem zakochana.

Pomarańcz dyni jest mocnym, pozytywnym kolorem który dodaje nam energii z samego patrzenia. Warto otaczać się kolorami w pochmurne, jesienne dni. Mogą to być tylko dodatki, ale uwierzcie mnie nawet mała kolorowa torebeczka sprawi, że poczujecie się lepiej:)

Poniżej mam dla was dwa zestawienia fashion&food oraz przepis na babeczki z dyni:)

Pamiętajcie bawić się smakami i modą!

Pozdrawiam.

Liza Taste.

kobieta w płaszcz burberry kobieta w płaszu wzorzystymBabeczki dyniowe:

500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
100 g mąki pszennej razowej
270 g mąki pszennej białej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
110 g brązowego cukru
1 łyżka przyprawy piernikowej
szczypta soli
2 jajka
125 ml oleju
125 ml mleka

Polewa Waniliowa:

100 ml gęstego jogurtu naturalnego
100 g twarogu wiejskiego
70 g cukru pudru i dodatkowo cukier waniliowy do smaku

Dynię wcześniej rozpiec lub poddusić na małym ogniu do miękkości. Następnie rozetrzeć widelcem na kaszkę. Suche składniki przesypać do miski. W dzbanku połączyć jajka, olej i mleko. Przelać mieszankę do miski z suchymi składnikami, dodać dynię i wymieszać metalową łyżką. Należy pamiętać o tym, że tego rodzaju ciasto nie lubi długiego mieszania.

Ciasto przełożyć do foremek oraz wstawić do piekarnika 210 stopni. Wypiekać ok 25 min po czym wyjąć aby trochę ostygły.
Składniki na polewę miksujemy  i polewamy przed samym podaniem.
Smacznego!!!

0 Udostępnień
Witam was! Nazywam się Liza Taste. Jak wynika z nazwiska, to dla mnie wszystko jest smaczne, tak naprawdę cały świat:) Jednak najbardziej mi smakuje świat kuchni oraz mody. W pewnym momencie, nie widziałam co mam wybrać i stwierdziłam połączyć te pełne kolorów, smaków oraz inspiracji światy. Tak powstał mój autorski lifestyle "Fashion&Food". Telefon: 0048605646461, e-mail: Liza@op.pl Pozdrawiam. Liza Taste.

5 KOMENTARZE

  1. Miąsz z dyni zjeść, podobno pestki są bardzo zdrowe, ale tylko te świeże. Mają działanie pasożytniocz bójcze i u factów wpływają dobrze na prostatę, w sensie, że nie mają z nią problemów jak jedzą świeże pestki dyni. Ja najbardziej lubię zabawę z chłopakiem w wycinanie lampionów z dynie. Uwielbiam:)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.