Kajzerka – kalorie. Kajzerki to małe bułeczki, chętnie kupowane jako zdrowy dodatek do śniadań i kolacji. Jednak, jak wynika z opinii wielu dietetyków, nie należy przesadzać z tym daniem, a najlepiej wymiennie zjadać z ciemnym pieczywem.

Wartości odżywcze kajzerki

Wielu ludzi sądzi, że kajzerki mogą być niezdrowe. Dietetycy zwracają uwagę na to, że nie tyle są niezdrowe, ale nie mają prawie żadnych wartości, gdyż zostały wypieczone z łuskanego ziarna. Jednakże warto zwrócić uwagę na to, że pieczywo tego typu zawiera również dużo konserwantów oraz soli. A to już nie jest obojętne dla organizmu – jest ro główna przyczyna nadciśnienia, jak również coraz większej liczby alergii, nawet u bardzo malutkich dzieci.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Cukinia – kalorie

Zaletą bułki kajzerki jest to, że jest łatwiej strawna niż pieczywo pełnoziarniste razowe. To duża ulga dla osób, które skarżą się na niestrawność i problemy żołądkowe. Z drugiej strony bułka ma wysoki indeks glikemiczny, co podnosi poziom cukru we krwi i może powodować inne, poważniejsze schorzenia. Podsumowując bułki kajzerki nie są niebezpieczne dla zdrowia, ale w nadmiarze nie są również polecane. Od czasu do czasu mogą być na przykład częścią drugiego śniadania.

Kajzerka – kalorie

Tak jak każde biało pieczywo i inne rodzaje bułek wypiekanych z użyciem ziarna łuskanego, kajzerki mają również podobną liczbę kalorii. Dla niektórych zaskoczeniem może być, że duża bułka pszenna i bułka kajzerka mają podobną liczbę kalorii, czyli około 200 kalorii. Kajzerka ma dokładnie 170 kalorii. Wynika to z tego, iż mimo, że różnią się wielkością, są wypiekane z tej samej lub podobnej ilości ciasta. Dla osób nietolerujących glutenu dostępne są bułki kajzerki bez niego.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ile kalorii ma arbuz?

Ich wartość kaloryczna jest również nieco niższa – mają około 120 – 150 kalorii. Jednak jak zauważają niektórzy, pieczywo białe bez glutenu jest jeszcze mniej wartościowe niż normalnie. Zamiast mąki w takim pieczywie znajduje się najczęściej skrobia kukurydziana, a ta ma do 10 razy mniej wartości odżywczych niż mąka! Innym składnikiem kajzerek bez glutenu jest tapioka, z którą sprawa wygląda bardzo podobnie.

PODZIEL SIĘ
(1głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Natalia Wieczorek
Będąc w pełni świadomą, że wszystko co posiadamy (czy materialnie czy jako umiejętności, zdobyta wiedza) ma największą wartość w momencie jak się tym dzielimy z innymi, chciałabym się z Wami dzielić swoim doświadczeniem życiowym i wiedzą jaką posiadam. Będę pisać o tym co jest moją pasją : o ZDROWYM ŻYWIENIU, ZDROWYM LIFESTYLE’U i co za tym idzie zdrowej Duszy i Psychice. Tel. komórkowy: 603-334-556, e-mail: nw34@gmail.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.