Kantalupa to po prostu rodzaj melona, jednak nie jest do końca tym samym. Popularność zdobywa poprzez odmienny smak. Koniecznie dowiedz się, co jeszcze ciekawego kryje w sobie kantalupa!

Charakterystyka kantalupy

Nazwa tego owocu pochodzi od miejscowości położonej niedaleko Rzymu, Cantalupo. To tam po raz pierwszy rozpoczęto uprawę tego rodzaju melona w Europie. Oryginalnie owoce te pochodzą z Afryki i Azji.

Niektóre odmiany kantalupo wyróżniają się wyjątkowym aromatem. Kantalupo jest również znacznie słodszy niż zwykły melon, którego smak jest raczej neutralny. Nadaje się zatem do wielu potraw, przede wszystkim do zdrowych wersji deserów.

Przy swoim zachęcającym smaku kantalupa jest owocem mało kalorycznym.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Owoce baobabu

kantalupa

Zawiera zaledwie 34 kalorie w 100 gramach produktu. Jest to owoc polecany na upały. Schłodzone cząstki kantalupy doskonale gaszą pragnienie i wyśmienicie smakują. Oprócz tego owoce te są zjadane na surowo w sałatkach, ale również wyjątkowo dobrze komponują się z serami.

Kantalupa – właściwości

Żółty miąższ od razu wskazuje na wysoką zawartość beta karotenów, przeciwutleniaczy działających anty-nowotworowo. Ponadto beta karoteny są niezbędne do produkcji witaminy A. Wysoka zawartość potasu wpływa na utrzymanie odpowiedniej gospodarki elektrolitowej co pozwala przetrwać upały.

Obniża to również ryzyko wystąpienia udaru lub zawału serca u osób starszych i chorych, gdy na zewnątrz panuje bardzo wysoka temperatura. Melon tego rodzaju znakomicie orzeźwia dzięki zawartości dysmutazy ponad tlenkowej.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Woda kokosowa

Kantalupa jest polecana dla osób zmagających się z nadmiernym odkładaniem się wody w organizmie, co w czasie wysokiej temperatury powoduje obrzęki. Pomaga usunąć nadmiar wody a jednocześnie odchudza dzięki zawartości odpowiednich enzymów takich jak cytrulina.

Oprócz tego kantalupa reguluje pracę jelit i wpływa na przyśpieszenie metabolizmu, jednocześnie zawiera duże ilości błonnika. Wszystkie te czynniki pozwalają na pozbycie się nadmiernej ilości kilogramów.

Kantalupa nie jest wskazana dla osób z cukrzycą, ponieważ zawierają dużo cukru oraz dla tych zmagających się z uczuleniem na pyłki.

PODZIEL SIĘ
(5głosów, średnia: 4,80 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.