Kwas kaprylowy to jeden z najnowszych odkryć współczesnej ludzkości. Właściwości uzdrawiające kwasu kaprylowego znane są od dawien dawna i sprawiają, że coraz więcej z nas po niego sięga…

Całkiem niedawno, chemikom udało się, wyizolować go i stworzyć suplement diety szyty na miarę. Kwas kaprylowy głównie polecany jest jako dodatkowy wspomagacz przewodu pokarmowego.

Kwas kaprylowy znacząco wpływa na pracę jelit, poprawia ich florę bakteryjną i zwalcza grzyby powstałe w zakamarkach jelitowych.

Kwas kaprylowy jest nasyconym kwasem tłuszczowym, który najczęściej stosowany jest w cukierniach i piekarniach, lecz nie tylko! Kwas kaprylowy bardzo często występuje w olejkach eterycznych, więc być może jego nazwa z czymś Ci się kojarzy. Sam zapach kwasu kaprylowego używa się do stworzenia naturalnych nut zapachowych, jego zapach jest dość unikalny.

kwas-kaprylowy

Wzór chemiczny kwasu kaprylowego to CH3(CH2)6-COOH. Temperatura topnienia to ok. 16.5 stopni Celsjusza, temperatura krzepnięcia to 16 stopni, a wrzenia – uwaga – 237 stopni Celsjusza!

Występowanie kwasu kaprylowego

  • ciasta i wypieki piekarniane
  • oleje roślinne, szczególnie w olejku kokosowym
  • tłuszcz zwierzęcy
  • kozie i królicze mleko
  • jako aromat w serach, puddingach i lodach

Kwas kaprylowy – zastosowanie

kwas-kaprylowy

Oto najczęstsze zastosowanie tego specyfiku:

Działanie bakteriostatyczne

Kwasy kaprylowy rozpuszcza się w tłuszczu, czyli ma właściwości lipofilne. Włączając do diety ten kwas, zapobiegniemy możliwym w przyszłości chorobom bakteryjnym, które mogą powstać w układzie pokarmowym! Badania na University of Connecticut w 2005 roku udowodniły, że kwas ten, działa zabójczo na następujące bakterie:

  • Streptococcus aureus
  • Streptococcus uberis
  • Streptococcus agalactiae
  • Streptococcus dysgalactiae
  • oraz znaną bakterię Escherichia coli (ale o niej za chwilę)

Działanie antygrzybiczne

kwas-kaprylowy-na-problemy-gastryczne

Kwas ten używają najczęściej osoby z problemami gastrycznymi. Kwas kaprylowy jest nieoceniony w walce z drożdżakami, które powodują wspomniane problemy. Stosowanie kwasu kaprylowego powoduje regulację pracy Twoich jelit i eliminację nieprawidłowości w ich funkcjonowaniu.

A jak powstają drożdżaki w moim organizmie?

  • niedobór soków trawiennych w żołądku
  • zmieniona flora bakteryjna
  • stan chorobowy
  • niedobór witamin i minerałów
  • osłabione funkcjonowanie wątroby
  • antybiotyki długo stosowane
  • słaba odporność organizmu

Kwas kaprylowy zadziwiająco dobrze działa na grzyb candia albicans, który błyskawicznie rozprzestrzenia się po naszym organizmie, atakując nie tylko jelita, ale i:

  1. układ nerwowy
  2. skórę, powodując grzybicę nie tylko skóry ale i paznokci i stóp
  3. układ immunologiczny
  4. drogi rodne powodując grzybicę pochwy

Grzyb candia albicans to naprawdę ciężki przeciwnik, zastosowanie kwasu kaprylowego to najlepsze co możesz zrobić po diagnozie tego szczególnie natarczywego grzyba!

Na efekty działania kwasu kaprylowego czeka się około 2 tygodni, w tym czasie ilość grzybów candia albicans zmniejsza się o około 90%!

Można również gdzieniegdzie przeczytać, że ludzie, chcąc zwiększyć skuteczność kwasu kaprylowego w walce z grzybem, włączają do diety oregano lub olejek oregano!

Kwas kaprylowy na kontrolę apetytu i odchudzanie

kwas-kaprylowy-na-odchudzanie

Stosując ten kwas, zahamujesz dość znacznie swój apetyt oraz ochotę na podjadanie między posiłkami, a działa to w ten sposób, że: mózg wykrywając we krwi obecność tego kwasu, powiadamia specjalny ośrodek sytości w mózgu, co skutkuje brakiem apetytu.

Kuracje odchudzające stają się efektywniejsze z udziałem tego kwasu, co cieszy, jest to naturalna i zdrowa metoda na głoda, nie trzeba łykać magicznie działających tabletek na odchudzanie…

Biegunka i zespół drażliwego jelita

Zespół drażliwego jelita to choroba, której nie życzy się nawet największemu wrogowi, każdy, kto przechodzi przez tę chorobę, przechodzi męki.

Zastosowanie kwasu kaprylowego ulży w cierpieniach i zregeneruje jelita, eliminując tym samym wrzody, które tam powstały. Odbudowuje równocześnie zniszczony wrzodami, nabłonek jelitowy.

Jeśli masz nawracające biegunki, to spożywanie kwasu kaprylowego przyniesie Ci ulgę i zażegna je. Kwas leczy ostre i przewlekłe biegunki oraz działa przeciwzapalnie.

Bakterie Escherichia Coli

Jeśli cierpisz na wrzody wywołane przez bakterie Escherichia Coli, to kwas kaprylowy przyniesie Ci zbawienną ulgę w cierpieniach. Nieustające zapalenie pęcherza czy zakażenie cewki moczowej potrafi sprowadzić na ziemię nawet największą optymistkę…

Przeprowadzone badania, wykazały, że kwas kaprylowy dość sprawnie eliminuje bakterie Escherichia Coli, a nawet gronkowca złocistego.

Kilka ciekawostek na temat kwasu kaprylowego:

kwas-kaprylowy

  • Suplementując kwas kaprylowy, Twój pot nieco zmieni zapach, ale nie będzie to tak bolesne, jak przy spożywaniu czosnku…
  • Kwas kaprylowy dodaje się do pasz dla zwierząt, aby chronić je przed grzybicą i bakteriami, które mogą spustoszyć całą hodowlę
  • Kwas kaprylowy jest jednym ze składników globulek dopochwowych, kremów, emulsji i żelów na skórę oraz innych kosmetyków przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych.
  • Kwas ten także znacząco obniża wysoki holesterol
  • Kwas kaprylowy, aby zwiększył swoje działanie, łączy się z czosnkiem, olejkiem z oregano, olejkiem koksowym i olejkiem grejpfrutowym.
  • Suplementacja kwasu kaprylowego to zdrowa mikroflora jelit, czyli szybkie trawienie.

W jakiej postaci przyjmować kwas i w jakiej dawce?

kwas-kaprylowy-w-kapsulkach

Kwas kaprylowy najlepiej przyjmować w dawce 300-500 mg/dzień. Kwas przyjmuje się w sesjach od 1 do 2 miesięcy, nie dłużej! Łącząc go z witaminami: cynkiem i wapniem, znacznie zwiększysz jego działanie przeciwzapalne, kwas najlepiej przyjmować jako:

  1. kapsułki zawierające kwas w stanie wolnym (jak np. tran)
  2. globulki (przy infekcji pochwy)
  3. krem
  4. emulsja (stężenie kwasu 5-10%)
  5. maść

Kwas kaprylowy – skutki uboczne

W idealnym świcie naturalne produkty stosowane na poprawę stanu zdrowia nie powinny mieć żadnych skutków ubocznych, czy tak jest właśnie w przypadku kwasu kaprylowego? TAK! Nigdy jeszcze nie stwierdzono skutków ubocznych przyjmowania kwasu kaprylowego!

Wybrane specjalnie dla Ciebie artykuły:

0 Udostępnień
Witajcie! jestem Teresa Długacka. Moją pasją jest wyrażanie siebie poprzez przelewanie wiedzy i myśli na papier. Interesuję się wszystkim co wiąże się z pielęgnacją urody. Jestem w trakcie studiów dietetycznych i mam zamiar pomagać wszystkim tym, którzy mają problemy z nadwagą! do zobaczenia na łamach portalu dla kobiet KOBIECO.PL !

9 KOMENTARZE

  1. Ja zastosowanie kwasu kaprylowego znam od lat, dziwi mnie, że niektórzy słyszą o nim pierwszy raz… Nawet moja mama lata temu stosowała kwas akrylowy pod różną postacią, niestety nie było kiedyś takich wynalazków jak kapsułki z kwasem kaprylowym – na szczęście są już dostępne w ogólnodostępnych aptekach (choć spotkałam apteki które ich nie miały) :D

  2. Co będzie najlepsze? kwas kaprylowy w kremie, jako ekstrakt czy kapsułki? ktoś wie jak to wygląda cenowo? nic mi nie dolega, chciałabym po prostu, od czasu do czasu przyjmować kwas kaprylowy zapobiegawczo, wole nie mieć drożdżaków w jelitach czy innych bakterii utrudniających trawienie pokarmu.

  3. @zainteresowana ana – nie wiem czy suplementacja kwasu kaprylowego ma sens jeśli nic Ci nie dolega… pamiętaj, że nie możesz przyjmować kwasu dłużej niż 2 miesiące…

  4. Na szczęście grzybica organizmu pod różną postacią jest uleczalna, wiele rzeczy wysiada i się piep… a jeszcze najgorsze jest to, że nawet pod naszym własnym nosem dochodzi bardzo często do rozmnażania w organizmie bakterii odpowiedzialnych za powstanie grzybicy! Takie sporadyczny przyjmowanie np. kwasu kaprylowego to bardzo dobry pomysł na zatrzymanie ewentualnego rozprzestrzeniania się grzybicy. Może nie wiecie ale CANDIDA ALBICANS produkuje aż uwaga: 80 rodzajów różnych TOKSYN!! i później różne narządy siadają…

  5. Candida w normalnym stężeniu w jelitach jest to dobry znak, do problemów dochodzi gdy występuje przerost Candidy, najczęściej spowodowany on jest zbyt częstym przyjmowaniem antybiotyków. Innym powodem przerostu Candidy jest dieta XXI wieku, fast-foody i żywność przetworzona… słaba odporność spowodowana stresem, mniejsza ilość wytwarzanych soków trawiennych i zmiany chorobowe. Także więc jestem zwolenniczką suplementacji kwasem kaprylowym.

  6. Nie wiedziałem, że o zagrzybienie organizmu jest tak łatwo… a co lepiej kupić? candida clear, kwas kaprylowy czy może oregano? co najlepiej zadziała na ewentualną grzybicę?

  7. Na pewno warto połączyć oregano, kwas kaprylowy i candida clear, pamiętajcie żeby w trakcie sesji wykluczyć z diety wszelkie cukry i mięso. Często na początku suplementacji kwasem kaprylowym może pojawić się zły humor i takie rozbicie wewnętrzne, to jednak normalne, objawy ustąpią. Gdy kwas niszczy nadmiar Candidy, wydzielają się toksyny w dużej ilości. Warto kupić i spożywać jakąś osłonkę na wątrobę np. probiotyki i ostropest plamisty. Potężna dawka dobrej flory bakteryjnej nieco uśmierzy skutki uboczne suplementacji kwasu.

  8. Jak robicie sobie to odgrzybianie kwasem kaprylowym to stosujcie zdrową dietę tj. warzywa, nasiona, kasze, rośliny strączkowe i wszystko co ma niski indeks glikemiczny.

    Warto zrobić sobie badanie żywej kropli krwi, krew pobiera się z palca i powiększa o 1600 razy. Badanie żywej kropli krwi pozwoli wykryć larwy i jaja różnych pasożytów jak np. przywry, tasiemca czy glisty ludzkiej.

    Badanie stwierdzi czy macie zakwaszony organizm, stwierdzi obecność candidy, wykryje szczawiany, blaszki miażdżycowe, pozwoli ocenić uszkodzenia wolno-rodnikowe komórki krwi.

    Badanie wykryje też nieszczelne i leniwe jelita.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.