PODZIEL SIĘ

Polacy uwielbiają dobrze zjeść. Dlatego w ich gastronomicznym menu często króluje lasagne. Skąd pochodzi to danie i co stanowi jego bazę? Zagłębiając się w jego specyfikę, uda się odkryć jego fenomen.

Dania z makaronami w roli głównej uwielbia większość z nas. Chociaż wiele osób wybiera przede wszystkim spaghetti bolognese, nie mniej popularna jest lasagne. By poznać jej historię, należy odbyć podróż do słonecznych Włoch.

Lasagne, czyli nie tylko specyficzny makaron

meal-2069021_1280

Lasagne jest rodzajem specyficznego makaronu. Ma postać dużych, prostokątnych płatów, które można wykorzystać na wiele sposobów. Stanowi jednak podstawę do przyrządzenia dania o tej samej nazwie.

Historia lasagne zaczyna się w Starożytności

Przypuszcza się, że klasyczny makaron lasagne znany był już antycznym Grekom. Kluski określane mianem „laganon” miały postać szerokich płatów. Wypiekano go w piecach lub przypiekano na gorących kamieniach – w tym przypadku przypominał raczej sposób przyrządzania pizzy.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Jak zrobić bulion? [ poradnik od A do Z]

Warto jednak podkreślić, że sama nazwa lasagne wywodzi się z języka greckiego i oznacza naczynie, którym danie było przez pewien czas przygotowywane.

Koniec XVII wieku – czas przełomowy

Punktem zwrotnym w przyrządzaniu lasagne okazał się koniec XVII wieku. W tym okresie spopularyzowano sos pomidorowy, co okazało się być prawdziwą rewolucją dla całej kuchni Półwyspu Apenińskiego.

Lasagne na dwa sposoby

W klasycznej wersji, lasagne przyrządzana jest z ugotowanych lub suchych płatów makaronowych. Ułożone w prostokątnym naczyniu, należy przełożyć warstwami farszu: sosu pomidorowego i mięsa, beszamelu, sera – aż do wyczerpania składników.

Istnieje wiele wariacji na temat lasagne – niektórzy przyrządzają ją w wersji wegetariańskiej, a nawet na słodko. Warto jednak wiedzieć, że wyróżnia się przede wszystkim dwie tradycyjne odmiany oferowane m.in. w Gusto Dominium oraz innych włoskich restauracjach.

  • Lasagne bolonese – jest to danie na bazie sosu bolońskiego przyrządzonego w oparciu o tradycyjną recepturę z dodatkiem mielonego mięsa: wieprzowo-wołowego lub wieprzowego.
  • Lasagne napoli – jest potrawą bezmięsną, którego bazą jest sos neapolitański. Składa się z pomidorów, czosnku i kompozycji ziół (oregano, bazylii, tymianku).
KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Maniok - tajemnicze warzywo! SPRAWDŹ!

Warto mieć świadomość, że w ostatnim czasie popularnością cieszy się lasagne wegeteriańska ze szpinakiem w roli głównej.

Pyszną lasagne zamówisz także w Polsce

Wcale nie musisz wyruszać w podróż do Włoch, by skosztować tradycyjnego dania. Lasagne stanowi częstą pozycję w menu przygotowanym przez włoskie restauracje i pizzerie (np. Gusto Dominium) działające w Polsce. Co więcej, danie to możesz zamówić bez wychodzenia z domu, korzystając z serwisu gastronomicznego. Tylko kilka kliknięć dzieli cię do złożenia zamówienia – jaką wersję lasagne wybierzesz?

(1głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.


BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Komentarz

Imię *

Email *

Strona internetowa

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.