Łubin kojarzy się przede wszystkim z ciągnącymi się aż po horyzont polami zaściełanymi żółtym kwieciem. Łubin jednak występuje w różnych kolorach i jest zdrowszy od soi!

Właściwości łubinu

Świat szalał do niedawna na punkcie wielu zbóż i kasz, zawierających zdrowe substancje. Czas wrócić do podstaw i przypomnieć sobie o super roślinie, jaką jest łubin. Istnieje wiele odmian tej rośliny, do zastosowania przez ludzi polecane są odmiany słodsze.

lubin-i-kielki-lubinowe

Z łubinu wykorzystuje się ziarno, które przypomina w kształcie fasolkę, popularne są również kiełki łubinowe. Z łubinu wytwarza się także mąkę. Jest to zamiennik dla soi, która coraz bardziej traci na popularności ze względu na to, że w większości jest modyfikowana genetycznie.

Łubin jest rośliną korzystną, ponieważ zawiera bardzo niski indeks glikemiczny. Zawiera witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, jak również spore ilości błonnika, przez co syci na dłużej.

Istotny jest też fakt, że nie zawiera glutenu, zatem może być spożywany przez osoby chorujące na celiakię. Nadaje się do tworzenia wypieków oraz na przykład jako zamiennik dla cieciorki w popularnej potrawie zwanej humusem.

Łubin może być groźny

Wobec wszystkich zalet tej rośliny, warto zwrócić uwagę na fakt, że łubin bywa groźny. Pewnie niektórzy spotkali się z opowieściami o tym, że gdy ktoś zasnął w polu z łubinem, mógł się już nigdy nie obudzić.

Jest tu ziarno prawdy, ponieważ łubin zawiera alkaloidy, substancje, które są toksyczne. W mniejszych ilościach powodują zawroty i bóle głowy, wymioty, nieostrość widzenia, omdlenia. W większych może doprowadzić nawet do zgonu.

Na szczęście producenci łubinu dbają o to, by dzięki specjalnej obróbce i przygotowaniu w nasionach nie było alkaloidów.

Jest to tym bardziej ważne dla producentów, ponieważ pozostawienie choćby niewielkiej ilości alkaloidów w łubinie powoduje, że jest on niesmaczny. Warto wiedzieć z jakiego źródła pochodzi kupowany łubin, a przed jego wykorzystaniem po prostu sprawdzić jaki jest w smaku. Gorzki łubin to wyraźne ostrzeżenie, że posiada on szkodliwe alkaloidy.

Przeczytaj także ciekawostki o czarnuszce, zioła na wszelkie dolegliwości, dziki ryż też ma zaskakujące właściwości, sprawdź jakie! Kiełki roślin natomiast zawierają wachlarz witamin o jakim może tylko pomarzyć większość produktów spożywczych!

Wiosna już tuż tuż, specjaliści zalecają zbiór soku z brzozy w okresie kiedy drzewa zaczynają wypuszczać liście, sok wtedy ma największe właściwości dla zdrowia każdego człowieka!

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.