Maniok to tajemnicze, pochodzące z Brazylii niewiele znane Polakom warzywo które znajduje się na 3 miejscu jako najpopularniejszy składnik codziennej diety wszystkich ludzi na całym świecie. Wyprzedzają go jedynie dwa produkty, ryż i pszenica.

Maniok jest bogaty w skrobię ale jest jeden szkopuł, Maniok zawiera jeden trujący składnik, który zresztą jest bardzo łatwy do zniwelowania. Wystarczy, że Maniok zostanie poddany gotowaniu lub pieczeniu i warzywo jest zdrowe i gotowe do spożycia. Nawet samo pozostawienie bulw Manioku w wodzie na 24 godziny, zlikwiduje ten szkodliwy związek.

maniok
Maniok
bulwa-manioku
Bulwa manioku

Rodzaje Manioku

  1. Maniok jadalny (bulwy które przetwarza się na mączkę)
  2. Maniok słodki (pokrewieństwo Manioku) również nadaje się do spożycia
  3. Maniok kauczukodajny (zastosowanie w przemyśle)

Maniok = Tapioka

Tapioka to nic innego jak Maniok, ta nazwa po prostu bardziej przyjęła się w Polsce. Tapioka posiada świetne cechy prozdrowotne, oto one:

  • nie zawiera cholesterolu
  • zawiera lekko strawne węglowodany
  • zawiera bardzo mało białka
  • jest hipoalergiczna
  • nie zawiera glutenu
KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Wklęsłe brodawki sutkowe - powód do zmartwień?

Tapiokę w Polsce używa się do zagęszczania sosów i musów, jest ona w formie mąki.

Liście Manioku

lisc-manioku
Tak wygląda liść manioku

Liście Manioku także znalazły swoje miejsce w podniebieniach ludzkości. Podobnie jak bulwy Manioku, liście muszą zostać poddane gotowaniu ponieważ także zawierają trujący środek. Liście Manioku znajdują zastosowanie w kuchni jak dodatek do mięs, przypominają nieco szpinak a smakują chyba nawet lepiej…

Nasiona Manioku

nasiona-manioku
Nasiona Manioku

W krajach gdzie Maniok jest najszerzej stosowany głownie panuje bieda i to sprawiło, że nawet nasiona Manioku są wykorzystywane w kuchniach. Z nasion Manioku produkuje się jakże potrzebny w kuchni olej!

Maniok gdzie kupić?

Same bulwy Manioku strasznie ciężko dostać, na tym polu dałabym sobie spokój ale już mączkę Tapiokę łatwiej znaleźć. Są dwa miejsca w które możesz się udać, jest sklep ze zdrową żywnością lub możesz także spróbować ją znaleźć w sklepach internetowych.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Jak rozpoznać nadwagę

Tapioka – przepis

Do przyrządzenia puddingu z Tapioki, truskawkami i rabarbarem będziesz potrzebować następujące składniki:

  • szklankę Tapioki
  • szklankę truskawek
  • pęczek rabarbaru
  • pół litra mleka
  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego

Umyj, obierz i pokrój w kostkę rabarbar oraz truskawki. Następnie trzeba zrobić z nich syrop więc w małym garnku z niewielką ilością wody gotuje aż powstanie coś w formie gęstego syropu. Syrop posłodź do smaku.

W osobnym garnku, wlej pół litra mleka i wrzuć szklankę Manioku, gotuj przez około pół godziny mieszając od czasu do czasu. Gdy upłynie czas dodaj ekstrakt waniliowy. Gotowe!

Podaj w pucharkach, na spód oczywiście ląduje syrop z rabarbaru i truskawek a na niego nałóż zrobiony pudding. Pudding z Tapioki możesz podawać na zimno i na ciepło. Smacznego!

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.