Maniok jadalny jest alternatywą żywieniową dla innych znanych roślin rosnących pod ziemią, takich jak na przykład ziemniaki, buraki czy nawet bataty.

Smaczna alternatywa

Maniok jest niezwykle wytrzymałą rośliną, jaką odnaleźć można na wielu kontynentach, w Ameryce Północnej oraz w Afryce, w Azji, a także w Oceanii. Jest łatwa w hodowli i pożywna. Wszędzie gdzie występuje ceniona jest z powodu smaku i właściwości.

W wielu miejscach gdzie rośnie naturalnie stanowi nawet podstawę codziennej diety, podobnie jak w niektórych krajach ziemniaki. Po zmieleniu z bulw produkowana jest mąka, na bazie której następnie wypieka się chleb.

maniok-jadalny-superfood

Bulwy manioku są wykorzystywane jako dodatek do słodkich dań, jak na przykład w kuchni azjatyckiej do deseru o nazwie tapioka. Niektóre odmiany bulw manioku są trujące ponieważ zawierają kwas pruski, nadają się do spożycia dopiero po ugotowaniu.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Traganek

Jednak istnieją mniej trujące odmiany tej rośliny o smaku słodkim. Do spożycia wykorzystuje się również liście tej rośliny. Najczęściej są spożywane na surowo, choć stanowią również dodatek do zup i innych dań.

Właściwości manioku jadalnego

Bulwy manioku zawierają przede wszystkim skrobię czyli węglowodan złożony, uzupełnione w inne węglowodany. Nie znajdziemy tu zbyt wiele białka, za to sporo błonnika. Bulwy sycą zatem na dłuższy czas, nie powodują gwałtownego skoku cukru we krwi. Maniok jest rośliną wykorzystywaną bardzo wszechstronnie.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Pitaya

Bulwy są marynowane, fermentowane, produkowany z nich jest ocet oraz alkohol, taki jak piwo i nie tylko. Fermentowany maniok jest źródłem probiotyków, natomiast ocet pomaga w odchudzaniu.

Wszystkie wyprodukowane na bazie manioku produkty i półprodukty znajdują również zastosowanie przemyśle. Na przykład tworzony jest z nich ekologiczny klej. Bardzo ważne jest, by bulwy manioku odpowiednio przygotować przed spożyciem.

W większości nie powinno się ich zjadać na surowo ze względu na trujące substancje. Ale wystarczy przed spożyciem maniok ugotować, by był w pełni bezpieczny. Innym sposobem na pozbycie się substancji trujących jest wysuszenie bulw.

PODZIEL SIĘ
(2głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.