Morwa biała to niewielkie drzewo liściaste, które z początku występowała wyłącznie na terenie Chin. Jednak ze względy na jej właściwości z czasem jednak rozprzestrzeniła się na terenie niemal całego świata. Drzewo to ze względu na niezwykłe właściwości lecznicze od lat stanowi jeden z głównych tematów badań naukowców, specjalizujących się w dziedzinie ziołolecznictwa.

Surowiec zielarski stanowią przede wszystkim liście morwy białej. W naturalnej medycynie azjatyckiej wyciąg z liści morwy stosowany jest od setek lat. Stosowany był na różnego rodzaju dolegliwości, w tym jako środek pomocniczy, obniżający poziom ciśnienia krwi, a także złego cholesterolu.

W zielarstwie mogą być z powodzeniem wykorzystywane również kora i korzeń morwy, które oprócz wyżej wskazanych właściwości pomagają w walce ze stanem zapalnym, łagodzą dolegliwości bólowe, a ponadto osłaniają wątrobę i nerki, tworząc barierę ochronną przed różnego rodzaju chorobami.

Jednak z pewnością na największą uwagę zasługują właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Morwa biała jest idealnym ziołem w walce z cukrzycą. Napar z morwy białej nie tylko pomaga obniżyć poziom cukru we krwi ale dodatkowo wspomaga utrzymanie go na odpowiednim poziomie.

morwa-biała

Właściwości te morwa biała zawdzięcza wysokiej zawartości alkaloidu deoksynojirimycyna, zwanego w skrócie DNJ oraz jego pochodnych. Ten związek o trudnej do wypowiedzenia nazwie występuje wyłącznie w liściach morwy białej i jest odpowiedzialny za spowolnienie procesów rozkładu skrobi zawartej w żywności na cukry proste (jak np. glukoza). Właściwości te sprawiają, że znacznie zmniejsza się ryzyko wystąpienia hiperglikemii po spożyciu posiłku.

Napary z morwy białej na zdrowie!

Warto również zaznaczyć, że regularne spożywanie naparów z morwy białej wpływa korzystnie na utrzymanie stabilizacji gospodarki węglowodanowej, co z kolei przekłada się na sprawniejszy metabolizm węglowodanów. To zawarte w morwie białej flawonoidykwercetyna pomagają nam się uporać z niezdrowym cukrem, poprzez hamowanie działania enzymów odpowiedzialnych za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy, który jak wiadomo jest niebezpieczny dla naszego zdrowia i może powodować różnego rodzaju zaburzenia układu nerwowego, nerek i oczu.

napar z morwy białej
Napar z morwy białej

Na tego typu powikłania szczególnie narażeni są diabetycy, jeśli więc cierpisz na cukrzycę powinnaś koniecznie wypróbować morwę białą, jako suplement diety. Jednak zioło to jest polecane nie tylko cukrzykom. Kwercetyna chroni nasze komórki przed działaniem wolnych rodników. Jeśli więc zależy Ci na zachowani na dłużej idealnie gładkiej i sprężystej skóry również możesz sięgnąć po morwę białą.

Musisz jednak pamiętać, że jeśli do tej pory nie piłaś naparów z morwy białej powinnaś na początku przyjmować niewielkie ilości zioła. W ten sposób skutecznie zminimalizujesz ryzyko wystąpienia różnego rodzaju niebezpiecznych reakcji alergicznych.

Jak przygotować leczniczy napar z morwy białej?

W wielu krajach azjatyckich liście morwy stosowane były już w medycynie ludowej setki lat temu. Obecnie mieszkańcy Korei, Japonii i Chin chętnie wykorzystują wyciąg z liści do przygotowania herbaty dla diabetyków.

Napar jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy, że łyżeczkę suszonych liści morwy białej zalejesz połową szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody i zostawisz do zaparzenia na około 3 do 5 minut. Po przestudzeniu herbatę możesz przecedzić aby pozbyć się fusów.

Przeprowadzone badania dowodzą, że regularne spożywanie naparu z morwy białej hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkładanie cukrów, a po upływie 2 godzin od wypicia naparu poziom glukozy po posiłkowej ulega znacznemu obniżeniu.

Jak wspomniałam we wstępie morwa biała jest również odpowiedzialna za redukcję wysokiego poziomu złego cholesterolu

Dzięki jej wysokim właściwościom antyoksydacyjnym znacznie spowalnia, a regularnie stosowana nawet całkowicie hamuje, utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości, a jak wiadomo im niższy poziom złego cholesterolu tym mniejsze ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych.

Z pewnością ucieszy Cię również wiadomość, że regularne spożywanie naparów z morwy białej okazuje się również wyjątkowo skuteczne w walce z dodatkowymi kilogramami. Działanie to jest ściśle powiązane z właściwościami umożliwiającymi utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

napary-z-morwy-bialej

Jeśli więc zaczęłaś ćwiczyć, jesz zdrowo, a mimo wszystko nie widzisz u siebie żadnych rezultatów możesz wprowadzić do swojej diety morwę białą, a pierwsze efekty powinnaś zauważyć już po miesiącu regularnego stosowania.

Oprócz wyżej wyszczególnionych właściwości, morwa biała sprawdzi się również w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi (w tym gronkowcem złocistym i salmonellą), a także zmniejsza ryzyko wystąpienia Alzheimera.

Napary z morwy białej – przeciwwskazania

Jednak nie każdy może stosować napary z morwy białej. Zioło to nie nadaje się do spożycia przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Wysokie stężenie substancji, które dla osób dorosłych stanowią skarbnicę zdrowia dla dzieci mogą się okazać niezwykle niebezpieczne. Jeśli więc planujesz ciążę, lub podejrzewasz, że możesz być w ciąży powinnaś odstawić ze swojej diety napary z morwy białej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.