Dziś na ruszt bierzemy olej konopny, znany także jako olej z konopi. Konopie to rośliny dostarczające człowiekowi od wielu tysięcy lat wielu korzyści. Wykonuje się z nich przedmioty codziennego użytku, stosuje się je do pielęgnacji urody, a różne części roślin mają również właściwości silnie lecznicze. Różne gatunki tych roślin mają inne właściwości i są różnie wykorzystywane w wielu rejonach świata. Przy tych zaletach, hodowla konopi jest prosta i tania.

Olej konopny – pochodzenie

Olej konopny pochodzi z rodzaju konopi, która nie ma wiele wspólnego oprócz nazwy i pochodzenia z konopiom indyjską.

To ta ostatnia znana jest ze swoich właściwości narkotycznych, dlatego zastosowanie oleju konopnego często wiąże się z kontrowersją.

Olej ten produkowany jest natomiast z liści i kwiatów konopi siewnej. W wielu krajach nie jest dopuszczony jako środek leczniczy, chociaż jest skuteczniejszy niż wiele znanych lekarstw.

Olej, o którym mowa, nie pochodzi z rośliny o właściwościach psychotycznych, jego użytkowanie nie wiąże się w żaden sposób z wprowadzaniem się w stan odurzenia narkotycznego.

Nie jest również źródłem pieniędzy zasilających środowiska przestępcze, nie przyczynia się w żaden sposób do poszerzania patologii.

Olej konopny a nowotwory

konopie-indyjskie-olej

Bardzo ważną właściwością oleju konopnego jest to, że jest naturalnym lekarstwem na raka.

Jednak problem wynika z faktu, że ten rodzaj oleju pozyskiwany jest również z oleju z konopii indyjskiej, która jest zakazana jako narkotyk w większości krajów świata.

W formie oleju nie ma ona właściwości narkotycznych, mimo tego posiadanie oleju na przykład przez osoby chore, które sprowadziły go nielegalnymi drogami w celu leczenia schorzeń jest wysoko karalne.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Olej kokosowy - 9 niestandardowych zastosowań!

Co więcej nie zanosi się na to, aby fakt ten miał ulec zmianie, pomimo niezbitych dowodów na to, że roślina ta jest naprawdę skuteczna w leczeniu.

Alternatywą do leczenia jest oczywiście naturalny olej z konopii siewnych, o wysokiej zawartości składników mających na celu zaprzężenie do pracy układu odpornościowego, który w rezultacie sam zwalcza komórki nowotworowe.

Te składniki noszą nazwę kannabinoidów. Zauważono ich skuteczne działanie w przypadku takich chorób nowotworowych jak:

  • nowotwór mózgu,
  • piersi,
  • płuc,
  • prostaty,
  • krwi,
  • jamy ustnej,
  • wątroby,
  • czy nawet trzustki.

Są to najpopularniejsze choroby nowotworowe we współczesnym świecie. Rak trzustki jest najczęściej wykrywalny dopiero w zaawansowanym stadium, gdyż późno daje objawy.

Dlatego uważany jest za trudny do wyleczenia i bardzo częstą przyczynę zgonu. Tymczasem olej jest w stanie wspomóc leczenie nawet raka w dość zaawansowanym stadium.

Tak naprawdę olej konopny może być stosowany w przypadku każdego nowotworu, ponieważ w każdym z nich taką samą rolę odgrywa układ odpornościowy.

Teoretycznie nawet w niezdiagnozowanej chorobie pomocna okaże się kuracja olejem, który przyczynia się do zmniejszenia komórek nowotworowych, co potwierdziły ważne badania.

Regularne stosowanie oleju konopnego jest również sposobem na profilaktykę wielu odmian raka.

Wpływ oleju konopnego na układ nerwowy

konopny-olej

Oprócz niezwykłego działania konopi w leczeniu nowotworów, zauważono również wpływ oleju w leczeniu innych schorzeń, na przykład układu nerwowego.

Wiele osób współcześnie, w tym nawet małych dzieci (niemowląt) choruje na poważne zakłócenia układu nerwowego, takie jak padaczka.

Jest to choroba objawiająca się drgawkami, podczas których dochodzi do głębszego upośledzenia mózgu i które są niebezpieczne dla danej osoby.

Kilka ataków padaczkowych pod rząd doprowadza nawet do zgonu. Podczas ataku chora osoba może zrobić sobie krzywdę, lub na przykład spowodować wypadek komunikacji samochodowej.

Olej konopny w bardzo dużym stopniu zmniejsza ryzyko wystąpienia ataku padaczki. Osoby stosujące go zauważają, że jeśli ataki powtarzały się nawet kilka razy dziennie, dzięki zastosowaniu oleju liczba ta zmniejsza się do kilku ataków w miesiącu.

Istnieją przypadki całkowitego zahamowania ataków padaczkowych. Olej daje pozytywne rezultaty także w chorobach występujących u osób w wieku zaawansowanym, czyli na przykład chorych na Parkinsona lub Alzheimera.

Olej konopny pomoże osobom z początkami demencji starczej

Skład oleju konopnego

olej-konopie

Na uwagę zasługuje skład oleju, który znajduje się w ścisłej czołówce najbardziej pożytecznych olejów w ogóle pozyskiwanych.

Jedną z największych zalet konopi siewnej jest to, że jej olej posiada idealną proporcję pomiędzy kwasami tłuszczowymi nasyconymi i nienasyconymi.

Proporcja 3:1 odpowiednio dla kwasów omega 6 i omega 3 jest uważana za najbardziej prozdrowotną dla człowieka.

Spożywanie nadmiernej ilości kwasów omega 6 jest szkodliwe dla zdrowia (rozwój nowotworów, miażdżycy, cukrzycy i nadwagi), podobnie jak spożywanie nadmiernie dużych ilości omega 3.

Jednocześnie oba te kwasy tłuszczowe są nam niezbędne do przeżycia i zachowania zdrowia. Kluczem jest właśnie odpowiednia proporcja.

Spożywanie codzienne wyłącznie oleju konopnego mogłoby zagwarantować zdrowie układu krwionośnego i serca, a także układu nerwowego, pokarmowego i zapewnić dobre działanie wielu narządom.

W skład kwasów występujących w oleju konopnym wchodzą również inne, cenne dla zdrowia i urody. Jest to na przykład kwas oleinowy, linolowy, linolenowy, gamma linolenowy.

Oprócz tego olej konopny tłoczony na zimno to źródło wielu pierwiastków i mikroelementów. Między innymi znajdziemy tu:

  • wapń,
  • cynk,
  • magnez,
  • a także najbardziej potrzebne organizmowi witaminy, na przykład witaminy z grupy B,
  • witaminę A i E.

Właściwości kwasu gamma linolenowego

olej-konopny

Kwas gamma linolenowy jest bardzo rzadki, występuje najczęściej w olejach, między innymi w oleju z wiesiołka i właśnie w oleju konopnym.

Ma liczne właściwości prozdrowotne i upiększające. W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku odkryto, że dzięki kwasom gamma powstają tak zwane prostaglandyny.

Te cząsteczki z kolei przyczyniają się do kształtowania zdrowia i równowagi w całym organizmie.

Największy wpływ cząsteczki te mają na wygląd skóry oraz jej stan. Dzięki stałemu dopływowi GLA skóra jest przez dłuższy niż przeciętnie czas bardziej elastyczna, odpowiednio nawilżona, a wilgoć ucieka z niej w mniejszym stopniu.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Olej arachidowy - mnogość zastosowań!

Jest to ratunek dla kobiet, które chcą wyglądać młodo i witalnie, a przy tym czuć się świetnie.

Brak GLA w diecie powoduje sytuację odwrotną, czyli wysuszoną skórę, bardziej skłonną do wytwarzania się zmarszczek, w rezultacie wyglądającą na znacznie starszą niż w rzeczywistości jest.

Zaburzenia w syntezie prostaglandyn powodują liczne zaburzenia w najważniejszych układach ciała, takich jak układ immunologiczny, hormonalny, czy wreszcie nerwowy.

W układzie hormonalnym cząstki te zachowują się jak hormony. Zastosowanie olejów zawierających go jest w stanie zrównoważyć gospodarkę hormonalną, jeśli zachodzą jakieś zaburzenia w jej obrębie.

Kolejną „mocą” GLA jest odkrycie, że na tyle skutecznie wspomaga układ odpornościowy, że jest w stanie zahamować tworzenie się komórek nowotworowych.

Jest skutecznym naturalnym lekarstwem nawet w przypadku wystąpienia chorób autoimmunologicznych.

Nie bez znaczenia jest wpływ GLA na funkcje układu pokarmowego, bowiem zwiększa on metabolizm i wspomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała.

Jednocześnie wpływa na wątrobę zwiększając jej regenerację, a przy tym usprawniając proces oczyszczania się ciała z toksyn.

Olej konopny wspomaga w walce z wyzwaniami współczesności

olej-konopny-2

Kwas gamma linolenowy dość rzadko występuje w naturze, a co więcej naszymi codziennymi działaniami zaburzamy jego prawidłowe wchłanianie.

Działa tak wystawienie na działanie wielu elementów, których nie sposób dziś uniknąć, a w większości możemy nawet nie być świadomi tego, że na nas oddziałują.

Na niski poziom GLA wpływa przede wszystkim zła dieta, zjadanie większej ilości tłuszczów trans, nie mających żadnych wartości odżywczych (margaryna, rafinowany olej palmowy i inne oleje roślinne etc).

Kolejnym powszechnym problemem jest zjadanie nadmiernej ilości tłuszczów zwierzęcych czyli nasyconych.

Nie bez znaczenia jest też nadużywanie używek takich jak papierosy, alkohol, a nawet nadmierne spożywanie kawy bądź herbaty. Do tego dieta uboga w takie witaminy jak witaminy z grupy B, C, E, czy minerały jak cynk, magnez.

Tak podstawowe składniki codziennej diety w coraz mniejszej ilości pojawiają się w jedzeniu wybieranym przez przeciętną osobę.

Jednym z rozwiązań tego przykrego stanu rzeczy będzie stosowanie w codziennej diecie oleju konopnego.

Zawiera on kwasy GLA, a do tego jest również bogaty w minerały i witaminy wspierające działanie i wchłanianie tych niezwykle cennych w naszym życiu składników diety.

Wszyscy, niezależnie od wieku, powinni przemyśleć zastosowanie oleju konopnego w swoim domu, chociaż z pewnością przysłuży się on przede wszystkim osobom starszym.

Dzięki niemu, przez dłuższy czas zachowają witalność, sprawny umysł, odpowiednią siłę fizyczną, a do tego również dobry wygląd.

Zastosowanie oleju konopnego w pielęgnacji urody

olej-konopny-3
Olej konopny

Ze względu na równowagę kwasów i zawartość witamin oraz mikroelementów, które szczególnie służą naszej skórze, olej ten nadaje się idealnie do pielęgnacji cery.

Także cery problematycznej. Korzystne w oleju jest to, że w dużej mierze przypomina nasze naturalnie produkowane przez pory skóry sebum.

Dzięki temu, olej z konopii pełni dla cery ogromne znacznie ochronne, a także zapobiegające wysuszaniu i utracie wody.

Olej ten z pewnością przywróci równowagę cerze, gdyż większość kosmetyków niszczy naturalny płaszcz ochronny skóry, powodując jej nadmierne wysuszenie.

Jednocześnie wpływa normalizując gruczoły łojowe i zmniejsza łojotok, czyli nadmierne wydzielanie sebum. To z kolei jest przyczyną wielu problemów z cerą, na przykład rozwoju trądziku, pojawianiu się niechcianych zaskórników.

Niewątpliwą zaletą oleju konopnego jest to, że szybko się wchłania i nie pozostawia na cerze nadmiernie tłustej warstwy.

Dzięki czemu cera nie błyszczy się nadmiernie, jest za to miękka i nawilżona. Olej z konopii, z powodzeniem może zastąpić zwykły krem nawilżający w domowej kosmetyczce.

Do jakich problemów z cerą polecany jest olej konopny?

olej-z-konopi

Olej z konopi może być stosowany do każdego rodzaju cery, zarówno do cery normalnej, mieszanej, tłustej, z problemami dermatologicznymi, wrażliwej, naczynkowej.

Polecany jest do zarówno do cery młodej, jak i dojrzałej. W tym ostatnim przypadku zmniejsza objawy starzenia się, spłyca zmarszczki, ujędrnia skórę i poprawia jej ukrwienie oraz koloryt.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Olejek rycynowy i jego szerokie zastosowanie

Rezultatem jest wyraźnie odmłodzony wygląd, szczególnie, że olej wnika głębiej niż większość kremów przeciwzmarszczkowych.

To również środek leczniczy dla osób borykających się z poważnym trądzikiem, łuszczycą, egzemą. Zmiany są wyraźnie mniejsze.

Jedynie osoby cierpiące na alergie powinny być ostrożne, ale konopie rzadko uczulają.

Olej konopny w pielęgnacji włosów

olej-z-konopi-2

Jest to jeden z tych naturalnych olejów, które nadają się do pielęgnacji każdego rodzaju włosów. Jeśli jeszcze nie udało Ci się odnaleźć oleju, który spełniłby swoją rolę w odżywieniu włosów (co wcale nie jest wyzwaniem łatwym), warto wypróbować właśnie olej konopny!

Wnika on głęboko w strukturę włosa, mocno go odżywiając. Dzięki temu włosy stają się elastyczne, łuski są domknięte, przez co lśnią.

Do zabiegu wystarczy wykorzystać łyżkę oleju z konopii, tyle wystarczy, aby pokryć całe włosy. Nieco większa ilość wystarczy również do masażu skóry głowy.

Ona również potrzebuje jak największego odżywienia, dzięki temu włosy odrastają zdrowsze i są wzmocnione od samych cebulek.

Dzięki swojej konsystencji, która łatwo się wchłania, olej jest łatwiejszy do usunięcia z włosów niż inne rodzaje olejów stosowanych do ich pielęgnacji.

Często wystarczy tylko jedno mycie w ciepłej wodzie, aby całkowicie pozbyć się oleju ze skóry głowy i kosmyków.

Dwa mycia nawet w ciężkich przypadkach całkowicie wystarczą, podczas gdy wiele osób ma problemy by w ten sposób usunąć całość innych olejków.

Pozostawia to włosy w strąkach, przez co nabieramy wrażenia, że są one tłuste i w ogóle nieumyte.

Olej konopny jako ochrona na zimne dni i pełnię lata

Warto zapamiętać, że olej z konopii jest jedną z najlepszych alternatyw kremów nawilżających, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą.

Skóra jest wówczas narażona na działanie zimna i skoków temperatur podczas przechodzenia z pomieszczeń ogrzewanych na zewnątrz.

Stosowanie kremu nawilżającego na przykład zimą nie jest dobrym pomysłem. Zawiera on w dużym stopniu wodę.

Woda plus mróz to zniszczenie i podrażnienie skóry. Powinniśmy używać wówczas kremów nie nawilżających, ale ochronnych.

Do takich należy olej konopny. Szybko się wchłania i tworzy na skórze warstwę izolującą przed wpływem chłodu. Olej z konopi sprawdzi się również latem jako naturalna ochrona przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym.

To naturalny filtr, zmniejszający ryzyko podrażnienia i poparzeń słonecznych. Nie zastąpi jednak właściwej ochrony i nie zaleca się opalania po wcześniejszym wsmarowaniu oleju.

Zastosowanie oleju konopnego w kuchni

olej-z-konopii

Smutna rzeczywistość jest taka, że producenci uczynili ten produkt dosyć drogim. Dlatego dość dużym wyzwaniem finansowym dla kieszeni byłoby codzienne stosowanie go do przygotowywania potraw.

Warto jednak robić to nawet rzadziej, a na pewno i tak w połączeniu ze zdrową, zbilansowaną dietą przyniesie to wiele korzyści.

Olej bardzo zwiększy wartości odżywcze każdej sałatki, a witaminy zawarte w świeżych warzywach zwiększą z kolei właściwości oleju.

Pozyskamy w ten sposób witaminy rozpuszczalne w tłuszczach z warzyw takie jak witamina A, czy witamina E. Nadaje się wyśmienicie do stworzenia smakowitych dresingów, aby zwiększyć atrakcyjność dania.

Odrobina musztardy, czosnku, miodu oraz octu balsamicznego to niezwykły sposób na podkreślenie walorów smakowych zwykłej sałaty lodowej.

Olej konopny nadaje się do przyrządzania wielu innych dań na zimno, na przykład smakowitego i nieco mniej kalorycznego pesto w wersji wegańskiej.

Możemy dodawać go do smakowitych zup. Nie jest jednak przystosowany do gotowania, należy dodać go do dania nieco przestudzonego.

Nie nadaje się również do smażenia, ponieważ traci wówczas swoje cenne składniki.

Zastosowanie konopi w przemyśle

Olej z konopi indyjskich

Nie tylko sam olej z konopi ma znaczenie, chociaż z pewnością zawiera to co w roślinie najcenniejsze…

Włókna konopne wykorzystywane są do produkcji wielu ekologicznych zamienników przedmiotów codziennego użytku.

Na przykład mogą być wykorzystywane do produkcji mocnych, rozkładających się w środowisku toreb, które mogłyby zastąpić torby plastykowe, stanowiące potężne zagrożenie dla środowiska.

Włókna konopne są na tyle trwałe, że nadają się do produkcji nawet ekologicznej karoserii samochodowej.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Olej palmowy - informacje i kontrowersje

Oprócz tego nadają się do tworzenia wielu innych przedmiotów, na przykład płyt paździerzowych, wypełnień kabli, sprawdzają się jako materiał izolacyjny, a także na przykład w produkcji ubrań.

Surowiec nadaje się znakomicie do tworzenia papieru. Aby wyprodukować papier potrzeba wyciąć las, ponadto z wielu drzew nie ma możliwości produkcji większej ilości papieru.

Konopie rosną zdecydowanie szybciej, a z hektara tych roślin możemy wyprodukować znacznie więcej papieru, niż z tej samej ilości drzew.

Z konopii wytwarzane są naturalne farby i lakiery do drewna, które nie zawierają szkodliwych substancji.

Sam olej konopny jest wykorzystywany również jako biopaliwo, którego produkty spalania są niższe o ponad siedemdziesiąt procent.

PODZIEL SIĘ
(6głosów, średnia: 4,67 z 5)
Loading...
Daria Sobczynek
Witajcie! Jestem Daria, będę dzielić się z Wami moim doświadczeniem z dziedziny makijażu, pielęgnacji skóry i kosmetyków. Doświadczenie we wspomnianych dziedzinach zdobywam jako właścicielka salonu kosmetycznego. Wiem jakie problemy najczęściej borykają Nas kobiety, postaram się, przekazać Wam jak najwięcej użytecznej wiedzy!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.