Dzisiejszym bohaterem jest olej migdałowy! za chwilę dowiesz się jak go stosować, jakie ma właściwości i jak działa na skórę, włosy i paznokcie! Naturalne oleje to jedno z największych dobrodziejstw jakimi obdarzyła nas natura. Mają zastosowanie w medycynie naturalnej, służą zdrowiu, a jako emolienty dbają o dobrą kondycję włosów i skóry. Warto zapoznać się z korzyściami, jakie niesie za sobą stosowanie oleju migdałowego. Pamiętajmy, że wachlarz naturalnych olejów jest bardzo szeroki, a każdy z nich ma inne właściwości i zastosowanie.

Wykorzystanie naturalnych olejów w kosmetyce jest bardzo uniwersalne, naturalne oleje z powodzeniem zastąpić mogą balsam do ciała, maskę do włosów, a nawet krem do twarzy.

Na korzyści płynące z ich stosowania nie trzeba długo czekać. Jest to produkt, który przypadnie do gustu wszystkim osobom ceniącym skuteczną i naturalną pielęgnację.

Jak powstaje olej migdałowy?

Olej migdałowy to olej roślinny, otrzymywany przez wyciskanie na zimno nasion drzewa migdałowego.

Optymalną temperaturą pozwalającą na uzyskanie odpowiedniej ilości produktu, przy zachowaniu jego właściwości jest 30 °C.

Migdały zawierają nawet do 55 % tłuszczu, w związku z tym, jak większość orzechów, są idealne do produkcji oleju…

Do produkcji oleju migdałowego, wykorzystuje się dwie odmiany migdałów: słodką i gorzką. Jednak nasiona odmiany gorzkiej zawierają w sobie toksynę – glikozyd cyjanogenny (zwany amigdaliną).

migdały
Migdały

Z kolei, nasiona słodkiej odmiany migdałowca, zawierać jej mogą co najwyżej szczątkowe ilości, są też pozbawione, nieprzyjemnej goryczki. Oleju migdałowego nie trzeba poddawać procesom oczyszczania, przez co zachowuje większą ilość cennych składników.

Z tego względu, olej ze słodkiej odmiany migdałów jest bardziej popularny i wyżej ceniony. Olej migdałowy ze słodkich migdałów, pochodzi zazwyczaj z drzew uprawianych we Francji, Hiszpanii i w Kalifornii w Stanach Zjednoczonych.

Co wyróżnia olej migdałowy?

Olej migdałowy to jeden z najdelikatniejszych i najszerzej stosowanych w kosmetyce olejów naturalnych.  Jego delikatność nie oznacza jednak, że jest ubogi w składniki odżywcze. Wręcz przeciwnie!

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Olej arachidowy - skład, właściwości i 17 zastosowań!

Olejek migdałowy to cenne źródło wielu witamin, między innymi: A, D i E, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak kwas linolowy i oleinowy, ma także silne właściwości ujędrniające i regenerujące. Koniecznie sprawdź ile kalorii mają migdały!

Zimnotłoczony olej migdałowy, pozyskiwany jest z nasion drzewa migdałowego. Jest to produkt w 100% naturalny, znany ludzkości od wieków. Ma charakterystyczny, przyjemny zapach i lekko bursztynową barwę, jednak nie barwi skóry.

Bardzo łatwo się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustej warstwy. Jest szeroko wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym jak i jako kosmetyk sam w sobie.

Można go stosować bezpośrednio na skórę nawet w 100% stężeniu, bez ryzyka podrażnień. Ze względu na swoją delikatność, olej ten polecany jest do cery wrażliwej, a także jako emolient dla małych dzieci.

Olej migdałowy doskonale sprawdzi się do każdego rodzaju cery. Nie ma przeciwwskazań aby stosować go na skórę z egzemą, łuszczycą i innymi problemami skórnymi.

Olejek migdałowy raczej nie powoduje alergii, jednak uważać na niego powinny osoby uczulone na migdały lub orzechy. Nie jest powiedziane, że olej migdałowy również będzie uczulał. Zawsze jednak warto być ostrożnym… i zrobić małą próbę uczuleniową!

Olej migdałowy – właściwości

Olej z migdałów jest jednym z najpopularniejszych olejów kosmetycznych. Jest wiele powodów, dlaczego warto po niego sięgnąć:

  • Jest łatwy w stosowaniu, szybko się rozsmarowuje i błyskawicznie wchłania.
  • Nawet zniszczonej skórze w krótkim czasie przywraca zdrowy wygląd i blask.
  • Bardzo dobrze i długotrwale nawilża skórę.
  • Skutecznie zmiękcza naskórek.
  • Usuwa martwe komórki naskórka.
  • Wzmacnia lipidową barierę ochronną naskórka.
  • Jest niezwykle delikatny, nie podrażnia, a nawet łagodzi podrażnione miejsca.
  • Regularnie stosowany spowalnia procesy starzenia się skóry.
  • Korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci.
  • Zapobiega powstawaniu rozstępów, jest polecany kobietom w ciąży.
  • Jest bezpieczny nawet dla noworodków, doskonale nawilża i łagodzi podrażnienia.
  • Dodatkowym atutem oleju migdałowego, jest delikatny, przyjemny zapach.

Olej migdałowy – skład

olejek-migdalowy

Olej z migdałów ma niepowtarzalny skład. Jest on prosty, a przez to bezpieczny i delikatny, jednocześnie zawarte w nim składniki to prawdziwi mistrzowie w kwestiach pielęgnacji, nawilżenia i regeneracji skóry.

Kwas oleinowy

Zawiera ponad 60% kwasu oleinowego, czyli jednego z głównych przedstawicieli kwasów z grupy omega-9.  Kwas ten jest produkowany przez organizm człowieka, należy do grupy kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.

Jest to kwas tłuszczowy wyjątkowo dobrze przyjmowany przez skórę, ma silne właściwości zmiękczające i nawilżające. Odgrywa także znaczną rolę w procesach odbudowy ochronnej bariery skórnej.

Kwas linolowy

Około jedna czwarta zawartości oleju migdałowego, to z kolei wyjątkowo cenny kwas linolowy, który odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu cementu międzykomórkowego znajdującego się w warstwie rogowej naskórka.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Olej rydzowy (olej z lnianki) - 13 powodów aby włączyć go do diety!

Kwas linolowy odrywa niebagatelną rolę w procesach regeneracyjnych skóry. Wpływa korzystnie na jej elastyczność, dodatkowo skutecznie ujędrnia skórę. Działa także łagodząco i ułatwia gojenie uszkodzeń i otarć naskórka.

Nasycone kwasy tłuszczowe

W oleju z migdałów, znajdują się także niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych: palmitynowego i stearynowego.

  1. Kwas palmitowy jest powszechnie stosowany w przemyśle kosmetycznym, między innymi do produkcji mydeł. Ma właściwości okluzyjne, oznacza to, że tworzy na powierzchni skóry film zapobiegający utracie wody oraz chroniący przed czynnikami zewnętrznymi. Jest także obecny w warstwie rogowej ludzkiego naskórka oraz w sebum.
  2. Kwas stearynowy dodawany jest między innymi do balsamów do ciała dla zwiększenia ich gęstości. Jest doskonale absorbowany przez skórę, nawilża i zmiękcza naskórek. Jest produkowany przez ludzki organizm, podobnie jak kwas palmitynowy znajduje się między innymi  w ludzkim sebum.

Olej migdałowy jest także źródłem witamin: A, D , E, B1, B2, B6. oraz składników odżywczych, jak: sole mineralne, proteiny czy magnez.

Migdały są bardzo cennym źródłem witaminy E, zwanej nie bez przyczyny witaminą młodości. Spośród wszystkich orzechów, to właśnie migdały zawierają jej najwięcej. Witamina E jest silnym antyoksydantem.

Ma wpływ nie tylko na zachowanie zdrowia i sił witalnych, ale także piękną i młodo wyglądającą cerę. Dodatkowym plusem dużej zawartości witaminy E w oleju migdałowym jest fakt, że jest ona naturalnym konserwantem, w związku z czym przedłuża trwałość produktu.

Zawartość witaminy C znacznie podnosi właściwości pielęgnacyjne oleju ze słodkich migdałów. Bardzo znana jest np. maseczka z witaminy C na twarz – próbowałaś? To bardzo silny przeciwutleniacz, dzięki czemu skutecznie hamuje działanie wolnych rodników i przeciwdziała starzeniu się skóry.

Dodatkowo, wspomaga produkcję kolagenu, tym samym poprawiając jędrność i elastyczność skóry. Witamina C przywraca także blask i zdrowy kolor skórze, jest wskazana także w walce z przebarwieniami.

Kosmetyki z witaminą C

Z tych względów, kosmetyki z witaminą C, robią ostatnio furorę, ich skuteczność jest potwierdzona i sprawdzona, a olej ze słodkich migdałów jest jednym z cennych źródeł tej właśnie witaminy.

Olej ze słodkich migdałów – zastosowanie

olej-migdalowy

Zastosowanie oleju migdałowego jest bardzo szerokie. Wykorzystywany jest w wielu gałęziach przemysłu, jak również w domowej apteczce i kosmetyczce. W przemyśle kosmetycznym olej z migdałów, stosowany jest jako składnik perfum, kremów, a także mydeł.

Przemysł farmaceutyczny

Stosuje się go także w przemyśle farmaceutycznym, między innymi jako rozpuszczalnik lipofilnych substancji leczniczych. Olej ze migdałów to także składnik marcepanu oraz aromatów do ciast.

Olej migdałowy w kremach i balsamach do ciała

Dla zwolenników naturalnych rozwiązań kosmetycznych – olej z migdałów, powinien stać się jednym z ulubionych. Może być wykorzystany jako składnik domowych kremów, a także dodatek wzbogacający do gotowych, sklepowych kremów i balsamów do ciała.

Olejek do ciała

Jako olejek do ciała może być stosowany także samodzielnie. Pamiętajmy jednak, że oleje stosujemy zawsze na wilgotne ciało, zaraz po wyjściu spod prysznica lub z kąpieli.

Nadaje się do każdego rodzaju skóry, bezpieczny jest także dla osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry, czy łuszczycę.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Olej z oregano - 14 dowodów, że warto go stosować!

Dodatkowym atutem oleju z migdałów jest fakt, że łatwo się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustego filtra.

Olej migdałowy do masażu ciała!

Olej z migdałów doskonale sprawdza się także do masażu ciała, stosowany przez profesjonalistów, w domowym zaciszu także spełni swoją rolę. Koniecznie sprawdź co to jest automasaż!

Demakijaż olejkiem migdałowym?

Kolejnym zastosowaniem olejku migdałowego są samodzielnie przygotowane płyny do demakijażu. Prosty skład i bogactwo składników odżywczych sprawią, że będzie on delikatny dla oczu, a jednocześnie korzystnie wpłynie na rzęsy i brwi.

Jako olej bazowy do sporządzenia serum

Olej ze słodkich migdałów może być użyty także jako olej bazowy do sporządzenia serum, szczególnie takich przeznaczonych do cery przesuszonej i dojrzałej.

Aromaterapia

Olejek migdałowy znajduje także zastosowanie w aromaterapii. Jego zapach działa uspokajająco, jednak należy uważać, gdyż w zbyt dużym stężeniu bywa zbyt słodki, wręcz duszący.

Olej migdałowy na piękne i zdrowe włosy

Olejek migdałowy doskonale działa na włosy. Nawilża je i regeneruje. Z tego względu wchodzi w skład gotowych produktów do pielęgnacji włosów, takich jak odżywki czy maski.

Zawarty w sklepowych kosmetykach olejek, stanowi zazwyczaj niewielki procent kosmetyku, dodatkowo to zazwyczaj olej poddany obróbce cieplnej, z tego względu nie będzie tak skuteczny jak stuprocentowy, nierafinowany olej migdałowy!

Olejowanie włosów olejem migdałowym?

olejowanie-wlosow-olej-migdalowy

Dla osób ceniących skuteczność kuracji i naturalne produkty, olej migdałowy poleca się do olejowania włosów. Przed planowanym myciem należy nanieść olejek na włosy. Jeśli nie mamy problemów z przetłuszczaniem, warto skupić się na skórze skalpu i cebulkach włosów.

Dzięki temu dodatkowo wykonamy masaż skóry głowy, a dobroczynne składniki oleju migdałowego wnikną głęboko w cebulki włosów, stymulując ich wzrost i korzystnie wpływając na kondycję.

Jeśli boimy się przeciążenia włosów skupmy się na rozprowadzeniu oleju na włosach od wysokości uszu, szczególną uwagę przywiązując do końcówek. Dla wzmocnienia efektu można owinąć włosy ciepłym ręcznikiem.

Po 30 minutach lub godzinie, należy umyć dokładnie włosy. Efekty są widoczne już po pierwszej kuracji, niemniej dla ich wzmocnienia poleca się stosowanie tego zabiegu raz na tydzień przez dłuższy czas.

Wcierka do włosów z oleju migdałowego

Inną metodą dbania o włosy z użyciem czystego oleju migdałowego jest wtarcie niewielkiej ilości produktu w końcówki włosów zaraz po umyciu.

W ten sposób zniwelujemy efekt zniszczonych końcówek, wzmocnimy je i nawilżymy. Do olejku z migdałów można dodać także do stosowanej przez nas odżywki lub maski wzbogacając jej skład.

Olej migdałowy w ciąży – bezpieczeństwo i walka z rozstępami

Olej migdałowy to doskonały sposób na walkę z rozstępami. Dodatkowo jest bezpieczny: nie powoduje alergii, ani podrażnień, nie zawiera substancji mogących zaszkodzić dziecku.

Jest doskonale absorbowany przez skórę, ma silne właściwości regenerujące i uelastyczniające skórę. Polecany jest kobietom w ciąży, regularnie stosowany skutecznie zapobiega powstawaniu rozstępów.

Dzieje się tak dzięki temu, że olej z migdałów zawiera wiele skutecznie działających substancji, zwiększających elastyczność skóry.

Pamiętajmy, że w czasie ciąży najważniejsze są działania profilaktyczne. Dużo łatwiej jest zapobiec powstaniu rozstępów, niż pozbyć się tych, które już się pojawiły.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
18 powodów aby używać olej makadamia

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na uelastycznienie skóry i tym samym na walkę z rozstępami są regularne masaże z użyciem oleju migdałowego!

Należy smarować nim wszystkie miejsca narażone na pojawienie się rozstępów:  brzuch, uda, pośladki i piersi. Najlepiej stosować go w 100 % stężeniu i wcierać okrężnymi ruchami w wilgotne ciało, zaraz po kąpieli. Masaż wykonywany przy aplikacji oleju – dodatkowo wzmocni skórę.

Oczywiście walka z rozstępami nie dotyczy tylko kobiet w ciąży. Olejek migdałowy jest jednym z najcenniejszych i najbardziej uniwersalnych olejów naturalnych dostępnych na rynku. Polecany jest każdemu, skutecznie nawilży, uelastyczni i wzmocni skórę.

Olej ze słodkich migdałów dla noworodka

Dzięki swojej delikatności, olej migdałowy jest polecany do pielęgnacji skóry od pierwszych dni życia. Jest bezpieczny dla dzieci, a nawet dla noworodków. Olej migdałowy jest bardzo dobrym i delikatnym emolientem.

Nawilża i natłuszcza skórę, jednocześnie zabezpiecza ją cieniutką warstwą ochronną. Ta funkcja dodatkowo chroni przed utratą wody i sprawia, że efekt nawilżenia jest trwalszy.

To właśnie łagodność i doskonałe właściwości nawilżające sprawiają, że olej migdałowy jest polecany do pielęgnacji skóry noworodków. Dodatkowo, skutecznie łagodzi zaczerwienienia i podrażnienia, związane chociażby ze stosowaniem pieluszek.

Aby nawilżyć i pielęgnować delikatną skórę dziecka można dodać kilka kropli oleju do kąpieli. Dla silniejszego efektu, można także wsmarować niewielką ilość olejku w wilgotną skórę dziecka, a następnie delikatnie osuszyć ręcznikiem.

Olej migdałowy a pielęgnacja twarzy

olej-migdalowy-wlasciwosci
Olejek migdałowy

Olej migdałowy jest doskonały do pielęgnacji każdego rodzaju cery. Jest rewelacyjną substancją nawilżającą, działa na skórę odżywczo, a dodatkowo jest niezwykle delikatny.

W sklepach oferujących półprodukty do naturalnych kosmetyków znajdziemy wiele przepisów na kremy, w których kluczową rolę odgrywa właśnie olejek z migdałów.

W kremach do cery suchej w recepturach znajduje się, poza olejkiem z migdałów, mocznik. W przypadku cery dojrzałej olejek z migdałów pojawia się w towarzystwie skawalanu i witaminy C.

Domowo produkcja kosmetyków

Są to rozwiązania dla ambitnych, posiadających pewne doświadczenie w domowej produkcji kosmetyków. Ich zaletą jest to, że samodzielnie przygotowany krem jest „szyty na miarę” i dostosowany do potrzeb nawet najbardziej wymagającej cery.

Jeśli nie mamy odwagi, albo chęci do zabawy w domowe laboratorium, możemy stosować olej migdałowy po prostu zamiast kremu do twarzy, takie rozwiązanie polecane jest szczególnie na noc, choć olej ten, z powodzeniem może także zastąpić krem na dzień.

Można też wzbogacić stosowany na co dzień krem do twarzy dodając do niego kilka kropli drogocennego olejku.

Peeling z oleju migdałowego?

Za pomocą oleju migdałowego, z powodzeniem przygotujemy także peeling do twarzy. Aby to zrobić należy kilka kropel olejku połączyć z cukrem lub mieloną kawą, koniecznie zobacz jak się robi dedykowany:

Tak przygotowanym roztworem masujemy przez około 5 minut twarz, omijając okolice oczu. Po wszystkim, zmywamy peeling ciepłą wodą.

Dzięki temu zabiegowi można skutecznie pozbyć się martwego naskórka, odblokować pory i dokładnie oczyścić cerę. Peeling nie podrażnia twarzy i dodatkowo nawilża ją. Sprawia, że cera wygląda świeżo i promiennie.

Maseczka z migdałowego oleju na usta

Olej migdałowy doskonale nawilża i regeneruje także usta. Aby wzmocnić jego efekt warto przygotować specjalną maseczkę składającą się z równych części olejku migdałowego, miodu i awokado.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Dziurawiec - 19 argumentów aby wreszcie zacząć go stosować!

Miksturę należy nałożyć na usta i pozostawić na 15 minut. Maseczka skutecznie przywraca skórze ust miękkość i doskonale je nawilża.

Olejek migdałowy a poprawa nawilżenia skóry

Olej migdałowy doskonale nadaje się także do pielęgnacji ciała. Można go stosować na wiele sposobów.

Ze względu na fakt, że olej z migdałów zawiera duże ilości niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych posiada silne właściwości zmiękczające naskórek i wzmacniające barierę lipidową skóry.

Stosowany zamiast balsamu do ciała, olejek ten nałożony na wilgotną skórę nawilża ją. Redukuje uczucie suchości i ściągnięcia. Działa silnie ujędrniająco, a także uelastycznia i wzmacnia skórę.

Dodatkowym walorem jego stosowania jest fakt, że nałożenie olejku jest zdecydowanie mniej czasochłonne niż stosowanie balsamu.

Maska z oleju migdałowego na stopy i dłonie

Jednym z wariantów wykorzystania oleju z migdałów, jest wykonanie maski pielęgnującej stopy i dłonie. Doskonale poradzi sobie nawet ze zrogowaciałą skórą na piętach i popękanymi, przesuszonymi dłońmi.

Należy wsmarować olej w skórę dłoni i stóp na noc. Aby wzmocnić efekt, a jednocześnie ochronić pościel przez zabrudzeniem, warto założyć specjalne skarpetki i rękawiczki. Następnego dnia rano nasze dłonie i stopy staną się miękkie i gładkie.

Na paznokcie

Olejek z migdałów warto wcierać także w płytkę paznokcia i skórki. Jest to niezawodny sposób na wzmocnienie płytki paznokcia i pozbycie się nieestetycznych skórek. Dzięki zawartym w oleju witaminom, paznokcie i skóra wokół nich są odżywione.

Właściwości nawilżające olejku wzmacniają ten efekt. Przy regularnym stosowaniu dłonie wyglądają na zadbane, a paznokcie są wyraźnie wzmocnione, mniej podatne na łamanie i naturalnie błyszczące. Zobacz jak pielęgnować dłonie zimą!

Czym jest olej ze słodkich migdałów nierafinowany?

Kupując oleje naturalne należy zwrócić uwagę na ich jakość i sposób powstawania. Najlepszym wyborem jest zimnotłoczony olej nierafinowany. Jest tak także w przypadku oleju migdałowego.

Jest to istotnie, niezależnie od tego czy olej służyć ma jako emolient i substancja odżywcza, czy jako środek do wykonania masażu. Twierdzenie, że w przypadku masażu olej ma dać jedynie poślizg dłoniom, jest niewłaściwe, a jego uzasadnienie jest czysto ekonomiczne.

Proces rafinowania oleju

Proces rafinowania jest konieczny przy wykorzystaniu olejów na skalę przemysłową. Proces ten stosuje się w wielu gałęziach przemysłu: farmaceutycznym, spożywczym czy kosmetycznym.

Rafinowanie pozbawia surowiec zapachu, koloru oraz smaku, dodatkowo wydłuża czas w jakim produkt jest zdatny do użytku.

Podczas procesu rafinowania z produktu usuwane są wolne kwasy tłuszczowe. Dzieje się tak dlatego, że mogą one wchodzić w reakcje z innymi składnikami, a także skracają okres ważności produktu.

Inne substancje, które usuwane są podczas procesu rafinacji to naturalne woski. Przy tak dużej ingerencji w skład ciężko twierdzić, że rafinowane oleje pozostają naturalnymi.

Oleje nierafinowane kontra rafinowane

Oleje nierafinowane mają ogromną przewagę nad olejami rafinowanymi. Większość z nich uzyskuje się podczas tłoczenia na zimno, w związku z czym procesie tłoczenia nie stosuje się wysokich temperatur.

Warto pamiętać, że normy określające niską temperaturę, zależą od kraju i jego uregulowań prawnych. We Francji, jest to nie więcej niż 60 °C, z kolei w Wielkiej Brytanii 45 °C.

olej-z-migdalow

Pozyskanie oleju w niższej temperaturze jest droższe, jednak korzystnie wpływa na jakość produktu.

Oleje nierafinowane pozostawia się w stanie nieoczyszczonym. Dzięki temu mają swój własny zapach, kolor, a czasami mętną konsystencję. To wszystko świadczy jednak o wysokiej jakości produktu.

Należy pamiętać, że nierafinowany olej ma krótszą datę ważności. Dodatkowo, jest wrażliwy na światło, powinno się go przechowywać w ciemnej butelce, najlepiej w chłodnym miejscu.

W wypadku olejów roślinnych podstawowych, jakim bez wątpienia jest olej migdałowy, możliwe jest stosowanie bezpośrednio na skórę w dowolnej ilości i stężeniu.

Jednak tylko olej tłoczony na zimno i nierafinowany jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych, witamin i innych substancji odżywczych.

Olej rafinowany jest wyjałowiony, natłuszcza skórę, ale nie odżywia jej i nie regeneruje. Pamiętajmy o tym przy wyborze tego, ale również każdego innego oleju, czy masła.

Olej z migdałów – cena i możliwość zakupu

Dobrej jakości nierafinowany, zimnotłoczony olej migdałowy, kosztuje około 25 złotych za 100 ml. Z kolei olej rafinowany jest tańszy i kosztuje nieco ponad 10 złotych za 100 ml.

Pamiętajmy, że w wypadku wielu sklepów im większa pojemność produktów, tym atrakcyjniejsza cena. W ofercie sklepów pojemności wahają się od 30 ml do 1 litra.

W przypadku produktów naturalnych warto postawić na jakość, co prawda olej rafinowany jest tańszy i ma dłuższy okres ważności, niemniej oleje nierafinowane są bogatsze w składniki odżywcze i z tego względu cenniejsze.

Olej migdałowy jest produktem szeroko dostępnym. Znajdziemy go w lepszych drogeriach, zielarniach, a przede wszystkim sklepach internetowych z naturalnymi półproduktami do produkcji domowych kosmetyków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.