PODZIEL SIĘ

Olej z konopi niektórym ludziom nie kojarzy się dobrze, szczególnie w Polsce jest wielu przeciwników choć całkowicie niesłusznie. Jest on w większości krajów całkowicie legalny, w Polsce został dopuszczony do użytku medycznego.

Właściwości oleju z konopi

Olej z konopi ma szansę stać się nowym superfood. Jego niezwykłe właściwości zostały już powszechnie docenione i nie mają nic wspólnego z odurzaniem się. Olej z konopi z blisko 80% składa się z dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolenowy oraz alfa linolenowy.

Olej z konopi

To co ważne w oleju z konopi to równowaga pomiędzy tłuszczami omega 6 i omega 3, które wynosi 3:1, czyli wartość najbardziej pożyteczną dla człowieka. Pozwala ona zachować zdrowe serce i układ krwionośny oraz nerwowy.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Czarna fasola

Olej z konopi jest również bogaty w wiele kwasów, takich jak na przykład kwas palmitynowy czy gamma – linolenowy.

Jest bogaty w wiele witamin i mikroelementów, jako jedna z nielicznych roślin zawiera w swoim składzie wszystkie z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E, K. W skład minerałów wchodzą magnez, siarka, potas, żelazo, wapń.

Olej z konopi ma funkcje regenerujące, przeciwzapalne, wzmacnia układ odpornościowy do tego stopnia, że doskonale nadaje się do leczenia nawet nowotworów.

Olej z konopi jako kosmetyk

Olej ten jest również wykorzystywany jako świetny kosmetyk. Jako jeden z nielicznych olejów wchłaniania się natychmiast i nie pozostawia tłustej warstwy na naskórku, która mogłaby brudzić ubrania i powodować dyskomfort oraz zatykanie się porów.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Śliwka Kakadu

Świetnie nadaje się jako balsam do ciała, a nawet jako naturalny szampon. Sprawia, że włosy są elastyczne, ale nie wyglądają na przetłuszczone. Skóra i włosy stają się odżywione i odmłodzone ze względu na zawartość witamin młodości.

Kosmetyki z zawartością tłuszczów są świetną ochroną przed powstawaniem zmarszczek, mają właściwości zmniejszające ich powstawanie.

Olej z konopi pomaga pozbyć się przebarwień, popękanych naczynek i innych problemów dermatologicznych, takich jak powstające egzemy, łuszczyce. Olej nadaje się do cery wrażliwej.

(4głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.


BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Komentarz

Imię *

Email *

Strona internetowa

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.