PODZIEL SIĘ

Olejek cedrowy jest jednym z najsilniejszych wykorzystywanych w leczeniu i kosmetyce naturalnych olejów. Jak się okazuje cedr ma bardzo szerokie zastosowanie i warto mieć go w swojej kosmetyczce.

Cedr – właściwości

Cedry to drzewa, które słyną z wielkiej wytrzymałości oraz długowieczności. Wystarczy spojrzeć na warunki, w jakich rosną. Są dumą Rosjan, ponieważ spotkamy je na Syberii. Nie straszny jest im ogromny mróz i trudne warunki tam panujące. Gatunki cedrów możemy spotkać również w Himalajach, a także zaadaptowały się w upalnej Afryce.

Ludowe rosyjskie wierzenia przekazują, że nosząc przy sobie drewno cedrowe możemy liczyć na ochronę przed chorobami, a także nawet na znaczne wydłużenie życia. Między innymi miała to być tajemnica zdrowia i niezwyklej siły Rasputina, który przez swoich zabójców został skatowany i postrzelony, następnie utopiony. Woda znaleziona jego płucach świadczyła o tym, że żył jeszcze po tych przejściach.

Skąd pochodzi olej cedrowy?

cedrowy-olejek

Chociaż nazwa handlowa brzmi olejek cedrowy z orzeszków cedru syberyjskiego, to tak naprawdę oferowany produkt pochodzi z rośliny o nazwie sosna syberyjska (Pinus sibirica), a dokładniej rzecz biorąc z jej szyszek. Cedr to raczej nazwa ludowa nadana tej roślinie. Drzewu temu nie można odmówić wytrzymałości. Sosny te żyją średnio nawet blisko siedemset lat, a niektóre okazy są znacznie bardziej długowieczne. Rosną nawet na wysokości ponad dwóch kilometrów.

Ważne jest zwrócenie uwagi na to, że jest to drzewo chronione, wymierający gatunek. Inne „oleje cedrowe” są produkowane z cyprysów oraz tui. Niemniej jednak istnieją oleje rzeczywiście otrzymywane z cedrów, lecz najczęściej innych gatunków, na przykład z cedru atlantyckiego inaczej zwanego olejem atlaskim. Warto zawsze uważnie czytać napisy na etykietach produktów, zanim je kupimy, by nie wydawać pieniędzy na coś innego, niż oczekujemy.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Kremy CC- te informacje musisz znać!

Olej cedrowy w kosmetyce

Olej cedrowy zalecany jest wszystkim, którzy potrzebują odżywienia, ochrony i walczą z nadmiarem suchej skóry. Miejsca łuszczące się należy smarować olejkiem systematycznie. Przywraca on również równowagę skórze przetłuszczającej się, zarówno na twarzy, czy innych partiach ciała, takich jak plecy, oraz skóra głowy. Stosowanie olejku cedrowego na skórę głowy pozwala również zwalczyć łupież, wzmacnia włosy i powoduje ich odbudowę. Stymuluje ich wzrost. Co ciekawe nie jesteśmy uzależnieni od stosowania olejku. Po jakimś czasie skóra samoistnie wraca do równowagi i jego zastosowanie nie jest już konieczne.

Olejek cedrowy jest również popularnym środkiem na walkę ze zmarszczkami. Jest naturalnym środkiem, który zawiera ogromną ilość witaminy E, zwanej witaminą młodości (96,2 mg na 100 g oleju). Czyni skórę elastyczniejszą, odżywioną, jest źródłem silnych przeciwutleniaczy. Olejek cedrowy jest dość lekki i nie zatyka porów, nadaje się do pielęgnacji każdego typu cery.

olejek-cedrowy
Olejek cedrowy

Olejek cedrowy sprawdza się jako ochrona przed mrozami, czyli zimą. Osłania przed gwałtownymi zmianami temperatury. Jest to jeden z olei, którymi możemy bez obaw oczyszczać skórę. Olejek nadaje się doskonale jako składnik wielu kosmetyków. Na przykład jako łagodzący dodatek do peelingów, składnik maseczek odżywczych na twarz. Przyjemny zapach olejku cedrowego sprawia, że jest on często bazą perfum.

Olejek cedrowy na trądzik

Olej ma działanie antybakteryjne i przywracające skórze naturalne ph. Wobec tego jest stosowany jako środek przeciwtrądzikowy. Wystarczy smarować olejkiem zmiany na twarzy regularnie, ale również możemy dodać kilka kropel olejku do ulubionego kremu nawilżającego na dzień.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Zioła wspierające walkę z trądzikiem

Masaż olejkiem cedrowym

Jest to sposób na relaks przy połączeniu aromaterapii. Olejek cedrowy pozwala rozluźnić mięśnie, jest także pomocy przy bólu głowy. Masaż jest również pomocny osobom, które przeszły jakiś wysiłek, na przykład trening fizyczny i cierpią na bóle mięśni lub stawów.

Pomocny jest osobom, które cierpią na bóle reumatyczne. Masaż olejkiem cedrowym doskonale zwalcza cellulitis. Olejek cedrowy nadaje się również dla osób, które nie mogą zasnąć. Możemy wówczas posmarować tym olejkiem skronie lub zażyć łyżeczkę, ponieważ pobudza on działanie melatoniny, ułatwiającej zasypianie.

Zwalczanie skutków stresu

Współczesny świat jest pełen stresujących sytuacji. Niestety często nie możemy ich uniknąć. Ratunkiem jest tutaj zażywanie olejku cedrowego. Jest on środkiem działającym tonizująco na układ pokarmowy. Osłania dwunastnicę i żołądek, chroniąc je przed powstaniem wrzodów. Nie dopuszcza również do rozwoju stanów zapalnych w układzie pokarmowym. Wszystko to, szczególnie zaniedbane, często jest przyczyną rozwoju nowotworów.

Oprócz tego olejek wpływa na wydzielanie żółci przez komórki wątroby i stymuluje oczyszczanie się woreczka żółciowego. Dzięki temu łatwiej trawimy, przyśpieszamy metabolizm, co z kolei wpływa na szczupłą sylwetkę. Ważne jest również zastosowanie olejku jako środka, który wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.

(4głosów, średnia: 4,25 z 5)
Loading...
Witajcie! Jestem Daria, będę dzielić się z Wami moim doświadczeniem z dziedziny makijażu, pielęgnacji skóry i kosmetyków. Doświadczenie we wspomnianych dziedzinach zdobywam jako właścicielka salonu kosmetycznego. Wiem jakie problemy najczęściej borykają Nas kobiety, postaram się, przekazać Wam jak najwięcej użytecznej wiedzy!

2 KOMENTARZE

  • Olejek cedrowy na cellulit? Przyznam się, że nie wiedziałam… czyli co, trzeba stosować olejek cedrowy podczas masażu antycellulitowego? Wcierać go w skórę?

  • Olej cedrowy stosuję na wypryski. Gdy już czuję, że coś pojawia mi się na skórze to zaraz smaruję to miejsce olejkiem cedrowym nie pozwalając przedostać się pryszczykowi na powierzchnie skóry no i póki co działa…

  • ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.