Po przeczytaniu tego artykułu, zechcesz mieć go w domu! Olejek cedrowy nie jest tak popularny jak inne naturalne oleje na rynku, chociaż także ma wiele drogocennych dla zdrowia i urody właściwości! Okazuje się również, że olej cedrowy nie do końca jest tym, czym oczekujemy, aby był, co na szczęście nie umniejsza jego zaletom.

Z czego produkowany jest olej cedrowy?

Pod nazwą cedr syberyjski kryje się gatunek sosny o nazwie sosna syberyjska. Olej pochodzący z Rosji powstaje właśnie z tego drzewa.

W innych częściach świata, na przykład w Ameryce, olej cedrowy może mieć pochodzenie z niektórych gatunków roślin pochodzących z rodziny cyprysowatych oraz sosnowatych (cedr wirginijski, cedr atlaski).

Aby przekonać się z jakim produktem mamy do czynienia, warto zawsze zapoznać się ze składem olejku. Najczęściej przedstawiona jest łacińska nazwa rośliny, z której pozyskano olejek.

drzewo-cedrowe

Łacińska nazwa cedru wirginijskiego brzmi w zależności od regionu pozyskiwania Juniperus virginiana, Cedrus libani, Cedrus doedara, natomiast sosny syberyjskiej – Pinus Sibirica.

Cedrowy, pichtowy czy z sosny syberyjski?

Warto również zwrócić uwagę na zapach takiego produktu. Zapach mocno żywiczny, przypominający sok z naszej rodzimej sosny sugeruje, że pod nazwą olejek cedrowy ukrył się właśnie tak naprawdę olejek z sosny syberyjskich (inna jego nazwa to olejek pichtowy).

Sosna syberyjska i olej cedrowy – informacje

Cedr tak naprawdę nie jest nazwą drzewa, z którego pozyskiwany jest olejek i bardziej odnosi się do nazewnictwa zwyczajowego niż fachowego.

Prawidłowa nazwa to sosna syberyjska. Osiąga wysokość około czterdziestu metrów. W rosyjskiej Syberii drzewo to ma wysoki status. Od wielu stuleci tubylcy nazywali je:

  • tajemnym drzewem
  • drzewem żywicielem
  • chlebowym drzewem

Ta ostatnia nazwa wzięła się stąd, że orzeszki tego drzewa o każdej porze roku pomagały przetrwać ludziom w trudnych warunkach. To właśnie z nasion drzewa, zwanych orzeszkami, produkowany jest drogocenny naturalny olej.

Jest to drzewo słynące z ogromnej wytrzymałości, umiejętności przystosowywania się do warunków środowiskowych oraz długowieczności (może żyć nawet pięćset lat). Jest w stanie przetrwać nawet bardzo niskie temperatury, rośnie również w wysokich górach, ale dobrze radzi sobie również w terenach bagnistych i wilgotnych.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Olej z konopi - 11 zastosowań o których NIE WIESZ!

Od dawien dawna ceniono również drewno pochodzące z sosny syberyjskiej. Jest ono wytrzymałe, jednocześnie elastyczne. Nadaje się do wyrobu kunsztownych zdobień, czy instrumentów muzycznych.

Drzewo samo w sobie jest pod ochroną, a olej pozyskiwany z nasion jest tym bardziej cenny, że uzyskany może być niejednokrotnie dopiero w po blisko dwudziestu latach od wyrośnięcia rośliny, a pełnia owocowania następuje po trzydziestu latach.

Ponadto za wartościowy produkt uznaje się taki wyprodukowany zgodnie z oryginalnymi wskazówkami, na przykład nie zaleca się używania do wyciskania oleju – przedmiotów metalowych.

ziarna-cedru

Olej cedrowy jest cenny nie tylko ze względu na trudne pozyskiwanie, ale także na niezwykłe właściwości. Przede wszystkim zauważono, że działa bardzo silnie antyseptycznie.

Poleca się go przede wszystkim w chorobach zakaźnych, przy katarze, kaszlu, bólu gardła, nie tylko zwalcza drobnoustroje, ale również zawarte w nim substancje eteryczne pomagają udrożnić drogi oddechowe, co jest istotne na przykład w nocy.

Olej z sosny syberyjskiej zawiera również ogromną ilość przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia się, a także zapobiegają chorobom. Od wieków korzystały z tego zwierzęta syberyjskie, takie jak tygrysy lub niedźwiedzie, a teraz korzystają również ludzie.

Odżywcze właściwości olejku cedrowego

Ten naturalny olejek, oprócz swoich licznych korzystnych właściwości jest również ceniony po prostu jako pokarm. Jedną z jego właściwości jest obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi.

Olej zawiera dużą ilość naturalnej witaminy E, będącej silnym przeciwutleniaczem, podobnie jak nie brak tu witaminy A, o podobnych właściwościach. Obie te witaminy bardzo dobrze wpływają na skórę.

Uzupełnieniem tych witamin jest witamina F. Oprócz tych ważnych witamin znajdziemy tu witaminę B1, B2, B3, B4, B9.

Jest źródłem witaminy D. Ponadto bogaty jest w kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy czy gadoleinwy. Znajdziemy tu połączenie kwasów nienasyconych z nasyconymi takimi jak stearynowy, palmitynowy.

Znajdziemy tu bogactwo minerałów takich jak miedź, magnez, mangan, krzem, jod, potas, fosfor, a także wiele rzadkich, śladowych pierwiastków takich jak molibden, wanad, nikiel, bor.

Są one potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, chociaż rzadkie i często cierpimy na ich niedobory. Proporcje między olejami nasyconymi i nienasyconymi są dobrze zachowane.

Olejek cedrowy lepszy niż oliwa z oliwek!

Właściwości oleju cedrowego sprawiają, że jest on uważany za lepszy niż oliwa z oliwek i regularnie spożywany daje więcej pożytecznych efektów. Między innymi ułatwia przyswajanie i syntezowanie białek, tłuszczów i innych składników odżywczych, w tym witamin.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Olej kokosowy - 9 niestandardowych zastosowań!

Jest to istotne, ponieważ w czasie codziennej aktywności, zajęć, wymagających skupienia oraz stresujących tracimy cenne wartości, a nasz organizm ma ograniczone zdolności ich prawidłowego przyjmowania.

Aby to uczynić potrzebuje spokoju. Zapewnienie go sobie, oraz regularne spożywanie oleju cedrowego, pomogą w przyswajaniu istotnych składników z pożywienia.

Wpływ olejku cedrowego na układ nerwowy

olejek-z-cedru

Dzięki zawartości zdrowych składników, olej pomaga przyswajać większą ilość magnezu, który zwykle jest z organizmu wypłukiwany lub niedostateczna jego ilość dostaje się tak gdzie powinna.

Wpływa to pozytywnie na układ nerwowy człowieka, poprawiając samopoczucie oraz koncentrację. Ma to niebagatelne znaczenie na przykład na osób, które mają trudności z przyswajaniem nowej wiedzy, męczy ich chroniczne zmęczenie, nie są w stanie poprawnie wywiązywać się ze swoich obowiązków w pracy i szkole.

Olejek cedrowy poprawi koncentrację oraz zwiększy kreatywność!

Pomoże w wyzwoleniu większej ilości energii, przez co praca będzie bardziej produktywna. Polecany jest wszystkim tym, którzy często narzekają na obniżenie nastroju, nie potrafią zmobilizować się do działania, często nie mają motywacji do tego by podnieść się z łóżka. Słowem, borykają się z codziennymi problemami większości ludzi.

Działanie uspokajające olejku cedrowego

Olejek ten ma działanie relaksujące na układ nerwowy. Wspomaga na przykład produkcję melatoniny, która pomaga usnąć w chwilach, gdy jest to dosyć trudne ze względu na przeżywanie stresu.

Dzięki zawartości tryptofanu, naturalnego aminokwasu wspomagającego produkcję serotoniny doskonale wpływa na nastrój. Już sam zapach olejku, który jest używany w aromaterapii, pomaga w zwiększeniu produkcji serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobre i stabilne samopoczucie.

Olejek cedrowy jest polecany osobom, które wiodą stresujące życie, a także mają problemy z wahaniami nastroju i cierpią na depresję. Olejek takie osoby mogą zażywać doustnie, jak i na przykład skraplać nim poduszkę, ubranie nocne, smarować okolice nosa.

Dobrym pomysłem jest również na przykład dodanie olejku do ciepłej, relaksującej kąpieli.

Olej cedrowy, doskonale nadaje się także do masażu, ze względu na to iż ma właściwości usuwające ból.

Pomaga rozruszać zesztywniałe i zastałe części ciała, zmniejsza napięcie, jest idealnym rozwiązaniem po ciężkim, stresującym dniu.

Ponadto skutkiem masażów z olejem cedrowym poprawia się krążenie, ciało staje się gładsze. To dobra kuracja wspomagająca walkę z cellulitem, o ile masaż wykonywany jest regularnie i jest profesjonalny

Olejek cedrowy w walce z łojotokiem

olejek-cedrowy-2

Łojotok jest nieprzyjemnych schorzeniem, polegającym na nadmiernej produkcji łoju przez gruczoły naszej skóry. Wpływa na samopoczucie oraz wygląd. Powoduje na przykład nieprzyjemne przetłuszczanie się włosów, świecącą skórę twarzy, powstawanie zaskórników oraz krost.

Aby temu zapobiec dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie olejku cedrowego. Reguluje on działanie gruczołów łojowych, dzięki czemu zmniejszony zostaje również, o ile występuje, stan zapalny powodujący występowanie trądziku, egzemy, żółtych łuszczących się plam zarówno na skórze ciała jak i głowy.

Olejek cedrowy doraźnie zwalcza drobnoustroje żyjące na skórze od pierwszego zastosowania zmniejszając widoczne objawy choroby skóry i poprawiając jej kondycję.

Ochrona przed zakażeniem tężcem i gruźlicą

naturalny-olejek-cedrowy

Wypadki zdarzają się często, nawet te niegroźne mogą skończyć się źle. Po wypadkach z udziałem ostrych narzędzi, podczas których doszło do zacięcia się i wprowadzenia brudnego ostrza głęboko w skórę może dojść do zakażenia tężcem.

Nie ma konieczności przyjmowania szczepionki, jeśli odpowiednio wcześnie posmarujemy miejsce zranienia olejem cedrowym, znanym ze swoich właściwości zwalczających tężca.

Również skuteczne jest przyjęcie oleju cedrowego doustnie, ponieważ stymuluje on układ odpornościowy, który dzięki temu jest w stanie lepiej poradzić sobie z toksynami jakie dostały się do niego poprzez naskórek.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Olej arachidowy - mnogość zastosowań!

Oprócz właściwości pomagających usuwać negatywne skutki działania tężca, olej z cedru znany jest także z tego, że pomaga zwalczyć również prątki gruźlicy.

Choroba ta na nowo zbiera swoje żniwo w naszym społeczeństwie, chociaż dawniej była uważana za chorobę dotykającą osoby biedne, niedożywione, chore.

Olej jest w stanie zwalczać wiele innych bakterii oraz niebezpiecznych drobnoustrojów, można go stosować do łagodnego odkażania.

Wzmacniające właściwości olejku cedrowego

Olejek z cedru przyjmować możemy profilaktycznie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest podawanie go osobom o obniżonej odporności lub tym, którzy potrzebują stymulacji.

Na przykład małym dzieciom lub osobom starszym. W okresie wzmożonej zachorowalności pomoże to im ochronić się przed negatywnym wpływem krążących w powietrzu zarazków.

U ludzi starszych obserwuje się większą witalność po zażyciu olejku. Zwiększa on również apetyt zarówno małych niejadków jak i osób starszych, u których również obserwuje się jego spadek.

Ten naturalny olej jest tak silnym środkiem wzmacniającym, że uważa się iż to właśnie on po części przyczynił się do niezwykłej wytrzymałości Rasputina.

Człowiek ten został dźgnięty nożem i postrzelony, i wrzucony do lodowatej wody, gdzie przetrwał jeszcze jakiś czas, zanim zmarł.

Olej cedrowy przy chorobach układu pokarmowego

olejek-cedrowy

Zauważono, że olej ten, bardzo dobrze spisuje się w leczeniu wielu chorób układu pokarmowego. Olej z cedru zmniejsza ilość kwasu żołądkowego, dzięki czemu usuwa zgagę, łagodzi objawy refluksu żołądkowego.

Zwiększa produkcję żółci przez wątrobę. Przez to jest jednym ze skuteczniejszych środków w przypadku gdy doraźnie potrzebujemy pomocy przy bolącym brzuchu, niestrawności, wzdęciach z powodu przejedzenia lub zjedzenia czegoś, co nie służy. Na dłuższą metę nadaje się do leczenia schorzeń dwunastnicy, w zapaleniu trzustki, w leczeniu wrzodów żołądka.

Olej cedrowy jest również polecany osobom, które przeszły operację układu pokarmowego. W wyniku interwencji chirurgicznej często dochodzi do podrażnienia i rozwinięcia się stanów zapalnych błony żołądka lub przełyku.

Olej pomaga łagodzić i leczyć stany zapalne i wprowadzać ich homeostazę. Również osoby, które cierpią z powodu różnego rodzaju zapaleń również powinny korzystać z dobrodziejstw olejku.

W trosce o zdrowie kobiet i poczętego dziecka

naturalny-olej-cedrowy

Układ rozrodczy kobiet jest niezwykle wrażliwy na zmiany. A kobiety współcześnie muszą znosić wiele, począwszy od stresu. Czynniki środowiskowe doprowadzają do powstawania torbieli jajników, cyst i wielu innych schorzeń.

Mogą być one przyczyną raka, jak również zaburzać płodność. Dlatego tak istotne jest dbanie o zdrowie intymne. Olej cedrowy dba o zdrowie kobiet w każdym wieku, a także wspomaga te, które decydują się na dziecko.

Zawiera kompleks niezbędnych każdej kobiecie, która chce zachować zdrowie witamin. Są to witaminy A, E, kompleks witamin z grupy B, w tym kwas foliowy (witamina B9).

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Olejek rycynowy i jego szerokie zastosowanie

Niezbędny jest dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu, a także pełni ważną rolę w sterowaniu gospodarką hormonalną kobiet w każdym wieku.

Zawarte w oleju pożyteczne kwasy tłuszczowe również przyczyniają się do wspomagania rozwoju płodu. O

lej polecany jest kobietom zmagającym się ze stanami zapalnymi narządów płciowych, a także w przypadku zakażeń pęcherza moczowego, czy innych infekcji bakteryjnych.

Może być wówczas stosowany w formie aplikacji dopochwowych. Wpływa na leczenie nadżerki, zarówno przyjmowany doustnie jak i stosowany miejscowo.

Olej cedrowy w pielęgnacji włosów

olej-cedrowy-3

Oleje cedrowe kładzione na włosy zawsze przynoszą korzyści wszystkim, którzy chcą poprawić ich kondycję, a także zagęścić włosy, ponieważ zapobiegają wypadaniu włosów.

Olej z orzeszków sosny syberyjskiej jest szczególnie polecany w celu zastąpienia każdego innego oleju ze względu na swoje wysokie właściwości lecznicze.

Nie tylko doskonale wzmacnia włosy od nasady po same końce, ale również zwalcza wiele typowych dla skóry głowy problemów.

Takich jak łupież, egzema, czy nawet grzybice. Do celów pielęgnacyjnych nie stosuje się tylko samego oleju ale także wiele substancji pozostałych po wytłoczeniu oleju, czyli na przykład mleczko cedrowe.

Regularne stosowanie mleczka cedrowego pozwoli na uzyskanie nawet dwa razy grubszej czupryny niż do tej pory. Działanie oleju będzie zwiększone, jeśli zastosujemy do niego dodatkowo inne składniki, tworząc w ten sposób maskę na włosy.

Należą do nich produkty spożywcze, które każdy ma w swoim domu, takie jak zioła (na przykład pokrzywa, skrzyp), zwykła herbata, jaja, miód, sól morska.

W zależności od zastosowanego środka zwiększamy właściwości przeciwzapalne oleju (sól morska) lub naturalnie nadajemy głębię ciemnym kolorom włosów (zastosowanie czarnej herbaty).

Odmładzające działanie olejku cedrowego

olej-cedrowy-2

Olej ten polecany jest do pielęgnacji cery dojrzałej z tego względu, że zawiera dużą dawkę tokoferolu (witaminy E), oprócz tego witaminy A, witaminy F oraz witamin z grupy B. Nic tak dobrze nie wypływa na skórę i zachowanie jej młodego wyglądu jak właśnie terapia tymi witaminami.

W oleju cedrowym, witaminy te są w pełni naturalne, zatem nie zastąpią działania żadnego kremu. Wpływają na odbudowę skóry, zwiększają produkcje kolagenu, który odpowiedzialny jest za jej jędrność.

Składniki oleju wpływają na odpowiednie nawilżenie i elastyczność skóry. Bronią ją przed działaniem wolnych rodników, a także tworzą na skórze warstwę ochronną przed złymi warunkami panującymi na zewnątrz, takimi jak nadmierne promieniowanie świetlne, zimno, gorąco, zmiany w temperaturze.

Wynikiem tego olejek cedrowy poprawia wygląd, spłyca zmarszczki, a także wpływa na ogóle samopoczucie. Warto również przyjmować go doustnie, aby odmłodzić się i wzmocnić.

Olej cedrowy w kuchni

olej-cedrowy

Oczywiście olej ten nadaje się również do zastosowania w kuchni. Nie trzeba go wcale połykać z łyżeczki, chociaż jest to rzeczywiście jedna z dróg podania. By zwiększyć walory smakowe oleju warto przed połknięciem przez chwilę potrzymać go w ustach.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
18 powodów aby używać olej makadamia

Można również lekko go podgrzać. Olej ten nie nadaje się do smażenia, ale jest dobrym dodatkiem do wielu potraw. Smakuje wyśmienicie i jest ceniony za orzechowy posmak, idealnie współgrający z wieloma innymi smakami i podkreślający je.

Nadaje się jako dodatek do sałatek ze świeżych warzyw, zup i dań na chłodno. Zaletą oleju cedrowego jest fakt, że nie powoduje alergii, może być stosowany przez osoby, które się na nią uskarżają.

PODZIEL SIĘ
(1głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Daria Sobczynek
Witajcie! Jestem Daria, będę dzielić się z Wami moim doświadczeniem z dziedziny makijażu, pielęgnacji skóry i kosmetyków. Doświadczenie we wspomnianych dziedzinach zdobywam jako właścicielka salonu kosmetycznego. Wiem jakie problemy najczęściej borykają Nas kobiety, postaram się, przekazać Wam jak najwięcej użytecznej wiedzy!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.