Figi są owocami, jakie na stałe powinny gościć w diecie wszystkich, którym zależy na mocnych i zdrowych kościach. Dostępne są w wersji suszonej oraz świeżej. Co jeszcze kryją w sobie figi? sprawdź koniecznie!

Figi charakterystyka

Zawarte w owocach figowych składniki – mikroelementy i witaminy mają wpływ praktycznie na każdy istotny układ ciała. Figi to owoce rosnące na drzewie figowym, które należy do rodziny morwowatych, rozpowszechnionych w krajach Bliskiego Wschodu.

owoce-figi
Figi

Figi zajmują bardzo wysokie miejsce w ludzkiej świadomości, są tematem wielu przysłów, a nawet znalazły swoje miejsce w Biblii, najbardziej znanej księdze na świecie. W czasach starożytnych drzewa figowe były tak bardzo cenione, że ścięcie chociaż jednego mogło skończyć się nawet karą śmieci.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Mak superfood

Figa w kształcie przypomina nieco zieloną gruszkę miniaturkę, a wewnątrz jest intensywnie różowa, wypełniona szczelnie nasionkami. Przypomina dzięki temu nieco owoc granatu. W naszych warunkach najczęściej spotykamy figi suszone w formie bakali dodawanych na przykład do ciast i innych deserów.

Właściwości owoców figowych

Figi są znane z wyśmienitego smaku jak również właściwości prozdrowotnych. Suszone figi słyną ze swojej zawartości wapnia. Jest go tu więcej niż w popularnym nabiale. Figi powinny być podawane dzieciom w okresie wzrostu, powinny je jeść kobiety wchodzące w okres menopauzy jako środek zapobiegający osteoporozie.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Kaszanka w grupie superfood?

Zawierają również spore ilości kwasu foliowego, przydatnego w tym okresie. To także odpowiednie jedzenie dla wegetarian nie jedzących mleka i jego przetworów oraz wegan. Figi są również, podobnie jak wiele innych owoców, źródłem potasu i magnezu.

To dlatego są idealną przekąską dla osób zmagających się z problemami codzienności, wymagającymi wytężonej pracy umysłowej oraz fizycznej. Figi pomagają w regeneracji w sytuacjach stresowych.

Figi są źródłem glukozy, która jest również pomocna w takich sytuacjach, lecz z powodu tej cechy nie są polecane osobom z cukrzycą. Zbyt mocno zwiększają poziom cukru we krwi. Są także dość kaloryczne, szczególnie w wersji suszonej.

PODZIEL SIĘ
(3głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.