Płatki ryżowe firmy Kupiec są propozycją na śniadania i kolacje. Producent zachęca, aby z produktu korzystały również dzieci.

platki-ryzowe-kupiec

O produkcie

Płatki ryżowe powstały z ryżu białego oczyszczonego. W produkcie firmy Kupiec mają formę lekkich, twardych wiórków. Są łatwe i szybkie do przygotowania, jak zapewnia producent, nie trwa to dłużej niż dwie minuty. Płatki po ugotowaniu mają aksamitną konsystencję, przypominającą kleik, dzięki czemu są łatwe do spożycia i dają poczucie sytości. Świetnie nadają się jako środek nadający jednolitość wielu daniom, czyni zupy i sosy kremowymi. Płatki ryżowe nie mają praktycznie smaku i aromatu, dlatego mogą być dowolnie doprawione i przygotowane na słodko jak i na słono, z owocami i z warzywami oraz innymi dodatkami, w zależności od ochoty.

Jak spożywać płatki ryżowe?

platki-ryzowe-kupiec

Same płatki, jakie widzimy w opakowaniu nie mają zbyt wielu wartości odżywczych i witamin, ponieważ zostały wyprodukowane z łuskanego ziarna ryżu. To przede wszystkim węglowodany, białko oraz błonnik. Błonnika i białka jest w daniu całkiem sporo i to jest jego zaleta. Nie znajdziemy tu jednak właściwie żadnych pożytecznych witamin. Dlatego ryż spożywany bez dodatku innych składników to właściwie jedynie zbędne kalorie. Producent sugeruje, że ryż nadaje się do zjedzenia przez dzieci. Warto jednak wspomnieć, że będą one chętnie jadły go ze słodkimi dodatkami. Wówczas danie to będzie bardzo kaloryczne.

Nie nadaje się zatem do jedzenia zbyt często, najlepiej jako przekąska, na przykład jako zamiennik dla słodkich budyniów i gotowych dań na bazie mleka

platki-ryzowe-kupiec

Dorośli, którym zależy na zachowaniu dobrej sylwetki również nie powinni zajadać się płatkami zbyt często. Przetworzony ryż mocno podnosi poziom cukru we krwi, dlatego nie powinni go spożywać diabetycy. Aby spożycie płatków ryżowych przynosiło korzyści, dobrze jest przygotować je z dodatkiem ziaren lub orzechów oraz ze zdrowymi przyprawami, jak na przykład cynamon, imbir. Aby nie zwiększać kaloryczności potrawy należy przyrządzać ją częściej z warzywami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.