Niegdyś kwestia czekolady była bardzo prosta… jedliśmy czekoladę, było radośnie a później przychodziły do głowy wyrzuty sumienia… i to było tyle. Poza kalorycznością czekolady nikt nie wiedział i nie dbał o magiczne jej właściwości odżywcze. To spojrzenie na czekoladę nieco się jednak zmieniło od tamtego czasu… Na wierzch wypłynęły antyoksydanty, niski indeks glikemiczny, serotonina i endorfiny. Sprawdź co przyniosła nam ta rewolucja i jak to się stało, że czekolada stała się bohaterem…

Czekolada surowa

Surowa czekolada, występując także jako czysta czekolada lub czekolada raw kryje w sobie pewną podejrzliwość, oto co kryje się pod tymi hasłami:

Proces konszowania czyli proces obróbki ziaren kakaowca ma ogromne znaczenie w kwestii ilości antyoksydantów zawartych w kostce czekolady.

Surowa czekolada zawiera najwięcej antyoksydantów gdy temperatura ich przetwarzania jest jak najniższa.

Amerykański Departament Rolnictwa zbadał różne rodzaje czekolady i jednoznacznie oznajmił, że czekolada surowa aż o 1200% ma skuteczniejszy potencjał przeciwutleniający niż ciemna czekolada i jest lepsza aż o 6000% od czekolady mlecznej.

surowa-czekolada

Na plus przemawia także fakt, że surowa czekolada nie ma zawartości cukru rafinowanego a zawarte w niej tłuszcze to w 34% tłuszcz oleinowy który obniża poziom złego cholesterolu!

Minus surowej czekolady jest taki, że strasznie ciężko znaleźć ją w sklepach, warto spróbować kupić ją przez internet. Jeśli zdecydowałaś się na zakup surowej czekolady to kupuj tylko znane marki których skład nie będzie oszukany…

Tutaj możemy polecić czekoladę COCOA, jest to czekolada wykonana z nieprażonych ziaren kakaowca, dlatego poziom antyoksydantów w niej, jest wyjątkowo większy niż w innych czekoladach.

Warto również wspomnieć o czekoladzie z jagodami goji. Surowa czekolada w połączeniu z nasionami goji da Ci podwójną porcję flawonoidów które mają przeciwnowotworowe właściwości! Cena surowej czekolady to około 10-12 za tabliczkę.

Czekolada organiczna

Czekolada organiczna słynie z tego, że jej produkcja odbywa się tylko i wyłącznie z ekologicznie czystych produktów…

Czekolada organiczna jest zdrowa bo jest wolna od wszelkiej chemii. Różni się ona tym od czekolady surowej, że może posiadać nieco niższą ilość antyoksydantów ponieważ proces konszowania odbywa się w wyższej temperaturze i tak samo jak surowa nie powinna zawierać żadnej chemii.

Dlatego mleko używane do produkcji czekolady musi pochodzić od krów którym nie są podawane żadne antybiotyki a nasiona kakaowca pochodzić muszą z upraw gdzie nie używa się pestycydów.

czekolada-organiczna

Teraz trochę liczb: organiczne mleko wykorzystywane przy produkcji czekolady organicznej ma aż 62% więcej kwasów omega-3 niż mleko sprzedawane w marketach.

Minusy czekolady organicznej są takie, że na rynku pojawia się dość sporo podróbek, wiele czekolad posiada na swojej etykiecie nazwę “bio” bądź “organiczna”.

Aby sprawdzić czy czekolada rzeczywiście jest organiczna, poszukaj na etykiecie eko-gwarancji czyli Certyfikat Produkcji Żywności Ekologicznej.

Cena czekolady organicznej to kwestia 15-18 zł za tabliczkę.

Czekolada ciemna

Unia Europejska sprecyzowała kiedy można posługiwać się hasłem: czekolada ciemna. Przepisy EU mówią, że czekolada mająca przynajmniej 35% kakao może być sprzedawana pod hasłem czekolady ciemnej.

Jednak producenci czekolady umieszczają nazwę “czekolada ciemna” na produktach które zawierają przynajmniej 50 % kakao…

Ciemna czekolada to czekolada wyrabiana masowo. Takie czekolady zawsze mają mniej antyoksydantów niż czekolady surowe.

Na pocieszenie jest fakt, że czekolady ciemne mające zawartość kakao na poziomie 85% mogą się pochwalić niemal identyczną zawartością antyoksydantów co czekolada surowa.

czekolada-ciemna

Dla wszystkich pijących litry kawy dziennie poleca się spożycie ciemnej czekolady ponieważ kawa wypłukuje zawartość magnezu w organizmie a czekolada go przywraca.

Teobromina

Ciemna czekolada zawiera aż 10 razy więcej teobrominy co jest niekorzystne dla ludzkiego organizmu, np. psy po zjedzeniu ciemnej czekolady poważnie zatrują się, ludzki organizm jest odporniejszy lecz nadal istnieje duże ryzyko zatrucia przy dużej ilości spożycia tego rodzaju czekolady.

Występuje także negatywny wpływ na ludzką skórę. Szczególnie powinny uważać te osoby które mają problem z pryszczami!

Czekolada bez dodatku cukru

Łatwiej uniknąć swojego eks niż cukru w produktach spożywczych – to fakt! Duży procent czekolad zawiera cukier, nawet gorzka czekolada! jest to znikoma ilość ale jednak cukier jest obecny :/

Można oczywiście kupić obecne już na rynku czekolady ze stewią zamiast cukru. Naszym zdaniem jest to całkiem fajne rozwiązanie. Czekolada która zawiera stewię, której to indeks glikemiczny wynosi = 0 nie pośle Cię na “cukrowy rollercoaster”.

Niektóre przeprowadzone eksperymenty dowiodły, że po zjedzeniu czekolady ze stewią, poziom insuliny zamiast poszybować w górę – opadał!

czekolada-bez-cukru

Zawartość antyoksydantów w czekoladzie bez cukru?

Niestety zawartość antyoksydantów w czekoladzie bez cukru jest niska, tak samo jak zawartość przeciwutleniaczy które opóźniają procesy starzenia oraz powstrzymują wystąpienie chorób nowotworowych w Twoim organizmie.

Czekolady light unikaj!

Czekolada light zamiast cukru bądź stewii zawiera aspartam i o wiele więcej tłuszczu niż inne czekolady. Czekolady light są dużo bardziej kaloryczne niż te zawierające zwykły cukier! unikaj tych czekolad jak ognia!

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.