Rukiew należy do rodzaju kapustowatych. Jest to roślina dawniej powszechnie uprawiana, współcześnie słabo dostępna w Polsce, a szkoda, ponieważ charakteryzuje się pożytecznymi właściwościami.

Rukiew wodna – charakterystyka

Co jakiś czas tytuł najzdrowszego warzywa świata przypada jakiejś innej roślinie. Do niedawna triumfy święcił jarmuż, w tej chwili to właśnie rukiew wysuwa się na prowadzenie.

rukiew-wodna
Rukiew wodna

Naukowcy przebadali ją dokładnie pod względem zawartości najzdrowszych składników mineralnych i witamin oraz innych cech, które sprawiają, iż rukiew jest jednym z najlepiej działających środków przeciwnowotworowych. Gęstość składników hamujących rozwój raka w tej roślinie sięga stu, zatem jest ona w całości bardzo pożądana w diecie antynowotworowej.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Kalarepa

Wielu ludzi rezygnuje jednak ze spożywania tej rośliny ponieważ bardzo trudno ją kupić. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby ją samodzielnie wyhodować. Jest to roślina niewymagająca specjalnych warunków bytowych i łatwa w uprawie. Aby ją wyhodować nie trzeba nawet posiadać ogródka, wystarczy zwykły parapet.

Właściwości rukwi wodnej

Ma ona bardzo szerokie zastosowanie zdrowotne, nie tylko jako czynnik zwalczający zagrożenie nowotworami. Kobiety jedzące codziennie rukiew mają o wiele gładszą i bardziej napiętą skórę, dłużej zachowują młody wygląd.

Rukiew jest także pożyteczna w przypadku problematycznej cery, na przykład trądzikowej. Wszystko dlatego, że jest bogata w kwasy i białka pokarmowe jak kwas foliowy.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Mleko klaczy

Zawiera wszystkie niezbędne witaminy, A, D, E, K, witaminy z grupy B, w tym witaminę B12, jest bogata w cynk, potas, wapń, żelazo.

Rukiew jest dzięki temu i wielu innym składnikom skuteczna również w leczeniu wirusów oraz infekcji bakteryjnych, a dzięki zawartości chlorofilu oczyszcza i natlenia krew.

Pozytywnie wpływa na proces trawienia i metabolizm, pozwala schudnąć. Poprawia stan układu krwionośnego i serca, zmniejsza ryzyko jego chorób jak również zawału serca. Częste spożywanie rukwi pozytywnie wpływa na nastrój i pomaga w chwilach załamania, a nawet zmniejsza ryzyko depresji.

PODZIEL SIĘ
(5głosów, średnia: 4,80 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.