Słodkie ziemniaki, inaczej bataty, były do tej pory bardziej popularne za wielką wodą. Jednakże aktualnie przebijają się i do polskiej kuchni. Nic dziwnego, ponieważ jedzenie ich przynosi wiele korzyści.

Co kryje się w batacie?

Słodkie ziemniaki to gatunek podłużnych bulw rosnących w ziemi, których istnieje około czterysta rodzajów i odmian. Każda z nich ma trochę różny wygląd, ogólnie jednak łączą je wiele ciekawych właściwości.

Słodkie-ziemniaki

Czerwone bataty są źródłem tego samego enzymu, z którego słyną pomidory, czyli likopenu, pomagającemu między innymi w obniżeniu ciśnienia tętniczego. Najpopularniejszą odmianą są słodkie ziemniaki o miąższu w kolorze żółtym. Te z kolei są słynne z powodu zawartości karotenoidów, w tym luteiny.

W słodkim ziemniaku znajdują się witaminy A i E, C, oraz witaminy z grupy B. Zawierają wiele korzystnych minerałów takich jak wapń, fosfor, potas, sód, jod, żelazo, chlor, siarka. Są ciekawe właśnie ze względu na zawartość jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, a rzadko spotykany w roślinach uprawnych. Batat dzięki swojemu składowi ma właściwości antynowotworowe.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Sardynki na zdrowie!

Cukrzycy mogą jeść bataty

Jak wiadomo wszystkie osoby chorujące na cukrzycę muszą ściśle przestrzegać diety. Nie mogą zjadać naszych polskich tradycyjnych warzyw jak ziemniaki czy buraki. Te pierwsze zaleca się najwyżej w niewielkich ilościach, te drugie są wykluczone.

Na szczęście bataty są smaczną alternatywą dla osób, którym brakuje na przykład pieczonych w ognisku ziemniaków. Badania przeprowadzone na szczurach wykazały, że te, które były karmione batatami miały większą odporność na insulinę. Oprócz tego badania wykazały, że działanie ich trzustki zostało usprawnione.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Codyceps

Wyniki są obiecujące także dla ludzi. Wiadomo, że węglowodany zawarte w batatach wolniej się wchłaniają i wystarczają na dłużej, zatem nie są odpowiedzialne za nagły skok cukru we krwi. Słodkie ziemniaki są źródłem sporej ilości błonnika pokarmowego, czyli węglowodanów złożonych. Dzięki temu na dłuższy czas zaspokajają apetyt.

Superfood – lista produktów zyskujących na popularności:

PODZIEL SIĘ
(5głosów, średnia: 4,60 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.