Wystarczy, że producent zareklamuje swój produkt jako zdrowy czy ekologiczny, a jego wartość natychmiast wzrasta. Szkoda tylko, że wielu ludzi daje się nabrać na te slogany, jakie nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

Niska zawartość tłuszczu i wersja light

Tłuszcz – na dźwięk tego słowa wielu z nas truchleje. Uważamy go za najgorsze zło i przyczynę wszystkich chorób. Niepotrzebnie, gdyż tłuszcz jest nam potrzebny i to bardzo. Nie jest też, jak się powszechnie mniema przyczyną otyłości. Innym produktem, którego chcemy unikać jest cukier. I tu wpadamy w pułapkę, sądząc, że produkty z niską zawartością tłuszczu i produkty light, czyli bez cukru są zdrowsze. Aby żyć zdrowo wcale nie trzeba eliminować tłuszczu z produktów, które zawierają go naturalnie.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Jak samemu wybielić zęby? to PROSTE!

Znacznie prościej jest po prostu zjeść mniej tego składnika, ale w wersji pełnowartościowej. Gdy produkt zawiera mniej tłuszczu często zawiera więcej cukru. Natomiast produkty light, czyli z mniejszą zawartością kalorii zawierają zamienniki cukru, które często są rakotwórcze.

Batoniki musli i produkty wielozbożowe

Współcześnie to od producenta zależy ile jakiego składnika doda do swojego produktu. Na opakowaniu ma być podany jedynie skład. I tak batony musli zawierają najczęściej tylko kilka płatków owsa, aromat owocowy i mnóstwo cukru, lecz producent może umieścić informację na etykiecie, że jest to baton musli, kojarzący się ze zdrową przekąską. Przyjęło się, że musli jest zdrowe i pożywne. Tak naprawdę to tylko puste kalorie. Znacznie bardziej pożywne owsiane batoniki można niewielkim kosztem wykonać w domu. Podobnie rzecz się ma z produktami wielozbożowymi.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Przyczyny chrypki i bólu gardła

Uznawane są za zdrowe, ale większość z tych produktów jest maksymalnie przetworzona. Tylko niewielki procent produktów zbożowych na półkach posiada ponad osiemdziesiąt procent zbóż niełuskanych, a tylko takie można uznać na naprawdę zdrowe. Płatki zbożowe jedzone rano mają setki dodatków w postaci cukru, konserwantów i wielu innych problematycznych składników. Nie nadają się do jedzenia a w szczególności nie przez dzieci. Warto czytać opakowania produktów reklamowanych jako „zbożowe”

Jeśli chcesz sprawdzić jak rzeczywiście wyglądają produkty spożywcze i jakie mają rzeczywiste wartości odżywcze, zajrzyj do działu TESTUJEMY JEDZENIE znajdują się tam recenzje produktów spożywczych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.