Coraz częściej słyszymy wokół siebie magiczne słowo SuperFoods. Dla pewnych osób jest ono zrozumiałe, dla niektórych natomiast zupełnie nie. Postaram się wam jasno i klarownie nakreślić co się kryje za słowem Super Foods i jakie super rezultaty możemy osiągnąć spożywając produkty Super ☺

Przede wszystkim za najzdrowsze produkty czyli najbardziej Super są uważane produkty nie przetworzone w żaden sposób, innymi słowy (będąc w zapożyczeniach angielskich słówek) RAW.

Logicznie ujmując : im mniej przetworzone są produkty żywieniowe (łącznie z gotowaniem, smażeniem etc.) tym są bogatsze w mikro (minerały, witaminy i aminokwasy) i makroelementy (białko i węglowodany)

C(zwana też kwasem askorbinowym): bierze udział w wytwarzaniu zdrowego kolagenu w tkankach, cudownie zwiększa odporność i działa przeciwzapalnie, odkwasza organizm, wpływa na uzębienie i układ kostny. Bardzo sprawnie zwalcza także zmęczenie.

shutterstock_100150337-500x313 (B1,B2,B3,B5,B6,B7,B9,B12) wszystkie witaminy są ze sobą często spotykane są razem jako „kompleks witamin B”. Pełnią one ważną role dla nad ponieważ koją nasze nerwy, dbają o prawidłowy metabolizm i mają znaczny wpływ na koncentracje. W pożywieniu występują one „w pakiecie” np. W kaszy gryczanej i jęczmiennej, mięsie, ciemnym chlebie, orzechach, cebuli, czosnku,kapuście, brokułach, szpinaku, grochu etc.

DPop(D2 – roślinna i D3- zwierzęca) jest bardzo ważna dla sprawnie działającego układu nerwowego, jest też jedną z podstawowych witamin (wraz z witaminą A, z którą bardzo często występuje w parze), która buduje układ kostny. Znaleźć ją możemy w rybach, tranie ale tez żółtkach jaj i wątrobie.

Należy pamiętać, że w naturalny sposób wytwarza się ona pod skórą w trakcie opalania! (moja przyjaciółka wyprowadziła się do Hiszpanii – Gran Canaria ponieważ jak tylko ma zły humor idzie na plaże i jest jak nowo narodzona!) Z tego też powodu w słonecznych krajach jest znacznie mniej chorób typu osteoporoza, nerwic czy depresji.

SUPERFOOD LISTA

imagesjest bardzo silnym przeciwutleniaczem co znaczy, że mocno dba o budowania i odbudowywanie się naszych komórek. Ma znaczący wpływ na nasze zdrowie i urodę! Dla kobiet : zwiększone dawki witaminy E utrzymują wyrównany poziom glukozy we krwi czyli nie ma się ochoty na słodycze. Dla mężczyzn : ma duże znaczenie w produkcji spermy (jest używana przy leczeniu bezpłodności u mężczyzn).

Znajdziemy ją w tłuszczach roślinnych (olej lniany, słonecznikowy czy kukurydziany) a także w orzechach, jajkach czy marchewce.

wit k wzmacnia mocno prawidłowe krążenie krwi, uczestniczy w budowaniu kości i chroni przed wapnieniem żył. Znajdziemy ją w zielonych warzywach (szpinak, brukselki, szparagi, ogórek, marchew czy brokuły). Znajdziemy jej sporo także w produktach sfermentowanych. Jest to jedna z niewielu witamin, która dobrze znosi gotowanie czy inne formy przetwarzania.

Pamiętajcie jednak, że jak to w życiu nie można przesadzić. Nigdy skrajność w żadną stronę nie jest dobra, tyczy się to także witamin. Ich przedawkowanie jest nazwane Hiperwitaminozą. Jej objawy są bardzo różne w zależności od tego jaką witaminę przedawkujemy.

Zmiana sposobu odżywiania

Mnie do zmiany żywienia zainspirowała Kristina, jest wspaniała, ma genialne przepisy i przygotowanie posiłku nic nie trwa dłużej niż 10 min! (jest to logiczne bo nic nie gotujemy, jedynie dobre połączenia smaków – każdy ma inne gusta, wrzucamy do jednego „gara” i gotowe!).

maxresdefaultDzięki temu, że nie przetwarzamy w żaden sposób warzyw i owoców (oczywiście poza takimi jak ziemniaki, fasolka szparagowa etc., która są jadalna po ugotowaniu) mamy szybki i PEŁNOWARTOŚCIOWE, SUPER BOGATE posiłki.

516Mogłabym wstawiać dużo „!!!!!!” bo tak właśnie czuje się jedząc RAW. Ogrom energii, pozytywnego spojrzenia na każdy dzień i chęci do życia.

Do moich ulubionych produktów i suplementów RAW należą:

Spirulina, Chlorella, Młody Jęczmień, nasiona CHIA, nasiona GOJI, Żeń-Szeń, Aloes, Żurawina, zielona kawa, szpinak, jarmuż, różne orzechy, banany, jagoda ACAI, imbir, bataty i zwykłe zielone warzywa, rożne owoce i wiele wiele innych.

W kolejnych wpisach będę po kolei opisywać każdy z produktów i pokazywać Wam jak ja je dodaje do porannych smoothie i zwykłych posiłków.

0 Udostępnień
Będąc w pełni świadomą, że wszystko co posiadamy (czy materialnie czy jako umiejętności, zdobyta wiedza) ma największą wartość w momencie jak się tym dzielimy z innymi, chciałabym się z Wami dzielić swoim doświadczeniem życiowym i wiedzą jaką posiadam. Będę pisać o tym co jest moją pasją : o ZDROWYM ŻYWIENIU, ZDROWYM LIFESTYLE’U i co za tym idzie zdrowej Duszy i Psychice. Tel. komórkowy: 603-334-556, e-mail: nw34@gmail.com

7 KOMENTARZE

  1. Od niedawna dopiero zaczęłam zwracać uwagę na to co jem. Nie znałam określenia superfood :) dobrze wiedzieć. Fajne byłby przykłady zdrowych dań np na śniadanie , szybko, tanio i zdrowo;) Kilka wariantów.

    • Cześć!
      Będą i posty opisujące i dokumentujące moje jedzenie, przekąski i napitki – rècznie wyciskane soki i smoothie :)

      Pozdrawiam
      N

    • Jak najbardziej!
      Jedyne mięso jakie ja jem jest to tatar z łososia (bardzo bogaty w witaminy D,B12,B6, selen, fosfor, magnez i takie ilości białka, które z powodzeniem wystarczą w zastąpieniu mięsa zwierzęcego). Ponadto jest SUPER cennym źródłem kwasów Omega-3, które nie są łatwo dostępne w pożywieniu.
      Tatar z wołowiny też jest jak najbardziej wskazany (wołowina jest jednym z najbogatszych mięs pod względem wartości odżywczych o czym mówi jego skład chemiczny w składniki egzogenne)

      Pozdrawiam!
      Natalia

  2. Kiedyś dużo jadłam śmieciowego jedzenia. Uwielbiałam Mcdonald KFC itp. Teraz nawet nie mogę na nie patrzeć. Od jakiegoś czasu odżywiam się bardzo zdrowo. Moja cera się zmieniła. Jest gładka, delikatna, ładnie naciągnięta. Wszyscy mówią, że widać u mnie zmianę. Lepiej się czuję i wysypiam i milion innych powodów dla których warto się zdrowo odżywiać.!!!

  3. Ostatnio mam fazę na awokado. Staram się dodawać do wszystkiego.Jest strasznie zdrowe i jako dodatek bardzo mi smakuje. Mój chłopak też nie narzeka. Polecam!

  4. Wg. mnie jednak artykuł niezbyt wyczerpująco opisał temat. Po pierwsze należałoby zwrócić uwagę na różnicę pomiędzy określeniem RAWFOOD, a SUPERFOOD- a zabrakło tutaj tego… Rawfood- to po prostu zdrowe, nieprzetworzone jedzonko, najczęściej z wyłączeniem produktów mięsnych, superfood- to natomiast istne bomby witaminowe i produkty zawierające całą masę mikroelementów, czasem błonnika. Rawfood to np. marchewka, czy fasola szparagowa, natomiast Superfood to np. siemię lniane, czy po prostu nasz polski (NIE CHIŃSKI) czosnek!
    Zgodzę się ze stwierdzeniem, że nie można przesadzać, ale warto byłoby zwrócić uwagę nie tylko na hiperwitaminozę, ale PRZEDE WSZYSTKIM na możliwość zatrucia, lub przy dużym spożyciu niektórych produktów typu superfoon np uszkodzenia wątroby, czy nerek.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.