Sushi – kalorie. Sushi to wciąż modne danie ze względu na azjatyckie korzenie, a także właściwości prozdrowotne. Nie każdemu przypada do gustu i nie każdemu służy, ale na stałe zapisuje się w najbardziej rozpoznawalnych daniach świata.

Sushi – właściwości

Sushi to danie składające się w podstawowej wersji z ryżu, morskich wodorostów, ryby, warzyw i sosu. Jest łatwe w przygotowaniu, nawet w domu, stąd także jego popularność. Nawet specyficzne składniki, takie jak wodorosty, są łatwo dostępne w supermarketach. Sushi warto jeść ze względu na zawartość kwasów Omega 3 w rybie morskiej. Znajdziemy tu również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak A, D, E.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ile kalorii ma pomidor?

Również morskie wodorosty są źródłem większości pierwiastków niezbędnych człowiekowi. Znajduje się tu jod regulujący pracę tarczycy oraz chlorofil, który wpływa na poziom natlenienia krwi oraz ma właściwości krwiotwórcze. Uzupełnieniem tej potrawy są różne warzywa, które dodatkowo dostarczają witamin i mikroelementów. Podsumowując naturalne sushi, wykonane ze składników wysokiej jakości jest posiłkiem zdrowym.

Sushi – kalorie

Oprócz zalet zdrowotnych, posiłek ten ma również taką zaletę, że jest wyjątkowo niskokaloryczny, a przy tym sycący. Jedno sushi ma 40 kalorii. Najbardziej kaloryczną częścią tej potrawy jest ryż. Biały ryż łuskany nie ma zbyt wielu dobroczynnych składników. Dlatego przyrządzając sushi warto modyfikować danie, dodając do niego ryżu brązowego pełnoziarnistego. Dzięki temu potrawa zyska wartości odżywcze, choć będzie nieco bardziej kaloryczna.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ile kalorii ma ugotowany ziemniak

Warto również wybierać rozsądnie rybę. Do sushi dodaje się najczęściej łososia lub tuńczyka. Ten pierwszy bywa bardzo złej jakości i przynosi więcej szkody niż korzyści poprzez kiepskie warunki hodowli. Tuńczyk zawsze pochodzi z naturalnych źródeł, ponieważ nie może być hodowany. Pasek świeżego tuńczyka wykorzystywanego do przygotowania sushi to zaledwie 10 kalorii. Lepiej wystrzegać się kupowania gotowego sushi, ponieważ zawiera on często dodatek cukru, co zwiększa kaloryczność i ogranicza przyswajanie wartości odżywczych.

PODZIEL SIĘ
(1głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.