Nasza współczesna, codzienna kuchnia znacznie różni się od sztuki kulinarnej „wyznawanej” przez nasze babcie. Przede wszystkim jest w niej o wiele większe urozmaicenie. Coraz częściej też sięgamy – czasem mniej lub bardziej nieudolnie – po pomysły i produkty rodem z dalekich, egzotycznych części świata. Jemy zwykle mniej, mniej kalorycznie, i zwracamy większą uwagę na zdrowie – choć z drugiej strony spożywamy też więcej produktów przetworzonych. Skąd powinniśmy czerpać dobre inspiracje kulinarne w czasach, gdzie przepisów jest dookoła nas mnóstwo?

Internet i blogi

To często pierwsze, co przychodzi do głowy początkującej pani (lub, by oddać sprawiedliwość, czasem i panu!) domu). Czy słusznie? Tak i nie. Sieć ma tę zaletę, że jest ogólnodostępna, daje nam szybkie informacje bez konieczności podróżowania czy kupowania książek. Ma też jedną poważną wadę – podawane w niej informacje – w tym też przepisy – nie zawsze są, delikatnie mówiąc, weryfikowane. Innymi słowy – zdarza się, że dany przepis jest wymyślony byle jak, na szybko, bez faktycznego wykonania. Robią tak na przykład niektórzy blogerzy, którym płaci się od słowa lub zamieszczonego linku. Wówczas przepis jest tylko zapychaczem treści na stronie.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Jak i w czym kąpać noworodka?

Co więc robić? Szukajmy inspiracji kulinarnych na stronach i blogach sprawdzonych, ze zdjęciami potraw, z komentarzami użytkowników. Wówczas prawie na pewno danie będzie w porządku.

Programy telewizyjne

Bardziej bezpieczne jest oglądanie popularnych programów „o gotowaniu”. Można z nich niemal dowolnie czerpać różne, często egzotyczne inspiracje kulinarne, bo dania gotowane są na wizji, zwykle z udziałem profesjonalistów. Jedynym problemem może być tu utrudniony dostęp do niektórych składników, na przykład takich pochodzących z dalekiej Azji, ale coraz łatwiej można je zakupić w sklepach branżowych.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Badania w ciąży, czyli z kalendarzem w ręku

Duże sklepy i ich gazetki

Choć mało kto o tym wie, ciekawe przepisy można znaleźć… po prostu w sklepie. Zarówno tabliczki informacyjne, jak i etykiety niektórych produktów mają często gotowe przepisy i propozycje podania. Prawdziwie ciekawe inspiracje kulinarne można jednak znaleźć w wydawanych przez sieci marketów gazetkach na temat gotowania. Wydają je dziś wszystkie większe dyskonty. Pewnym źródłem informacji są też strony www sprzedawców – pierwszy z brzegu dobry przykład to hurtownia Makro, która przepisami i radami na tematy kulinarne od kilku już lat zachęca klientów do zakupów: https://www.makro.pl/swiat-produktow/makro-inspiracje. Zawsze da się z takich przepisów wyłowić jakąś nową perełkę.

Babcie, prababcie, mamy

A także dziadkowie, ciocie i siostry mieszkające za granicą. I oczywiście przyjaciele. Nie bój się pytać o przepisy – szczególnie twoja babcia będzie tym zachwycona. Nie lekceważ też wiedzy dziadków – oni żyli często w takich czasach, że sami musieli sobie radzić, także w kuchni. Dzięki temu możesz ocalić od zapomnienia wiele ciekawych przepisów, które dawniej były przekazywane z pokolenia na pokolenie! A jeśli masz znajomych mieszkających na co dzień za granicą – pytaj i wymieniaj się wiedzą. A może wspólne spotkanie i gotowanie?

PODZIEL SIĘ
(2głosów, średnia: 4,50 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.