Teff to mało znana odmiana zboża, znana w Polsce bardziej pod nazwą miłka abisyńska. Jest jednym z niewielu zbóż pozbawionych glutenu, dlatego zdobywa popularność na miarę kaszy jaglanej.

Właściwości teffu

W Polsce dostępne są już płatki i produkty wykonane z teffu jednak są dość drogie. Istnieje szansa, że ceny będą spadać, wraz ze wzrostem popularności tej rośliny. A zasługuje ona na uznanie (choć nie odkrycie, bo jej historia sięga 4,5 tysiąca lat wstecz!) gdyż nadaje się ona przede wszystkim dla osób cierpiących na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Jest świetną alternatywą dla kaszy jaglanej.

teff

Takich osób, a w szczególności dzieci z roku na rok przybywa coraz więcej. Teff wyróżnia się tym, że zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego wapnia, witamin z grupy B w tym kwasu foliowego, cynku i magnezu.

Zawartość wapnia jest istotna dla wszystkich bezglutenowców, którzy są narażeni na problemy z jego niedoborem. Zboże to zapobiega u nich osteoporozie. Teff nadaje się do wszystkiego, do gotowania i tworzenia wypieków, produkuje się również mąkę z niego.

Co ciekawe teff charakteryzuje się wysoką odpornością, na przykład na szkodniki zagrażające roślinie w czasie wzrostu, jak również nie należy do roślin, które szybko pleśnieją i jełczeją. Samo jedzenie tego zboża również pomaga wzmacniać odporność.

Jedzenie najzdrowszego zboża

Teff jest nazywany najzdrowszym zbożem. Ma postać kuleczek w ciemnym kolorze. Płatki wykonane z teffu nadają się jako datek do produktów nabiałowych takich jak jogurty, kefiry. Z tefu wykonać można na śniadanie zamiennik tradycyjnej owsianki.

Dodatki jakie wylądują w daniu, jakiego bazą jest teff zależą od fantazji oraz smaku danych osób.

Teff świetnie smakuje jako zboże z dodatkiem słodkich składników, oraz również na słono. Dlatego za dodatki mogą posłużyć owoce, a także warzywa. Płatki toffi świetnie smakują z masłem orzechowym, kakao i miodem.

Płatki są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nadają się na smaczne i zdrowe śniadanie na przykład w podróży.

Lista produktów superfood jest bardzo długa, najwięcej na popularności zyskują ostatnio takie produkty jak: zjadane na surowo wodorosty, zamiennik soi jakim są ziarna łubinu, oczyszczająca z toksyn glinka bentonitowa, spowalniająca proces starzenia czarna fasola, zawierająca przeciwutleniacze i witaminy surowa czekolada.

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.