Wątróbka jako superfood? Podroby zwierzęce słyną ze swoich wartości odżywczych. To właśnie głównie dzięki zawartości podrobów kaszanka zyskała miano superfood. Wśród nich z pewnością wyróżnia się wątróbka.

Podroby zwierzęce jako pełnowartościowy posiłek

Ludzie już wiele tysięcy lat temu zjadali podroby, takie jak serce, nerki, żołądki, wątroby zwierząt, a były one im niezbędne do uzyskania enzymów, których sami nie potrafili wytworzyć.

Współcześnie jedzenie wątróbki wydaje się wielu ludziom czymś obrzydliwym (choć zajadają się innymi częściami zwierząt).

Istnieją ludzie, którzy podobnie jak nasi praprzodkowie zajadają się tymi przysmakami na surowo, wierząc, że właśnie wtedy dają największe korzyści i zawierają najwięcej wartości.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Jak jeść jagody goji?

watrobka_z_cebula

Nie da się ukryć, że sporo w tym prawdy. Rzeczywiście wątroba dostarcza wielu witamin i mikroelementów pozwalających przeżyć. To właśnie dzięki podrobom takim jak zwierzęca wątroba udało się przetrwać ludziom pierwotnym.

Właściwości wątroby zwierzęcej

Wątroba jest jednym z najważniejszych organów większości żyjących stworzeń. Z punktu widzenia osób, które zjadają wątróbkę jest ona znakomitym źródłem żelaza. Znajduje się tu aż 10 mg tego pierwiastka, zatem stanowi on większość zapotrzebowania dobowego na niego. Oprócz tego jest to równie dobre źródło cynku.

Znajdują się tu również wszystkie podstawowe i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy takie jak witaminy z grupy B, w tym witamina B12, witamina A, witamina C.

Oprócz tego wątroba jest źródłem wysokiej wartości białka. Ze względu na wysoką zawartość niektórych składników nie zaleca się spożywania zbyt często wątróbki.

Na przykład witamina A u człowieka nie musi być z reguły dostarczana ze względu na to iż jej zapas mamy na kilka lat. Dlatego zbyt częste jej zjadanie w postaci wątróbki nie jest wskazane, wywołuje to nudności i wiele innych przykrych dolegliwości.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Pochrzyn jako zdrowy dodatek do dań

Warto również pamiętać, że wątroba oczyszcza cały organizm zwierzęcia, zatem jest w niej wiele toksyn. W zależności od pokarmu zwierząt toksyn jest więcej lub mniej.

PODZIEL SIĘ
(2głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.