Jeśli przepadasz za kawą i uwielbiasz ciasta oraz słodycze, na pewno będą ci smakowały ciasta kawowe. Są pyszne i łatwo je przygotować. Oto 5 prostych przepisów. Ostrzegamy, gdy już je wypróbujesz, będziesz wręcz od nich uzależniona.

1. Krem espresso – do góry nogami

Możesz przygotować ten krem jako samodzielny deser lub jako krem do ciasta. W każdym razie, jest absolutnie pyszny i warty wypróbowania.
Potrzebujesz:

150gr białej czekolady
2 jaja
25gr cukru
2 łyżki stołowe cukru waniliowego
2 łyżeczki kawy
75ml bitej śmietany

Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, a żółtka na puszysty krem dodając cukier waniliowy. Do kremu z żółtek dodaj kawę i roztopioną czekoladę, a następnie powoli wymieszaj wszystko razem. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj wszystko razem raz jeszcze.
Gotową masę wlej do czterech kubków, wcześniej wysmarowanych masłem i pozostaw w lodówce do ostygnięcia przez 4 godziny. Pod każdym kubkiem umieść talerzyk i przekręć kubek do góry nogami, aby wydobyć krem. Możesz go zaserwować w takiej postaci lub dodać wiśnie.

2. Kawowe całusy

Te małe ciasteczka skradną twoje serce już po pierwszym spróbowaniu. Idealne do filiżanki kawy lub herbaty.
Do przygotowania ciasta:

300gr mąki
240gr masła
120gr mielonych orzechów włoskich
120gr cukru pudru
Do przygotowania kremu:
250gr cukru pudru
100gr masła
1 żółtko
60gr mielonych orzechów włoskich
2 łyżki stołowe kakao
2 łyżki stołowe rumu
50gr gorzkiej czekolady
50ml mocnej czarnej kawy
dżem (wedle uznania)

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Romantyczna kolacja we dwoje? 5 gorących przepisów!

Aby przygotować ciasto wymieszaj mąkę z orzechami, cukrem pudrem i roztopionym masłem. Powstałe ciasto pozostaw w lodówce na 30 minut. Do wykonania kremu wymieszaj w misce masło, cukier, orzechy, kakao i rum. Do tego dolej kawy. Wymieszaj wszystko razem.
Krem powinien być gęsty, więc wedle uznania możesz do niego dodać jeszcze pokruszone herbatniki. Ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki wycinaj kółka. Piecz je w piekarniku w temperaturze 180°C aż uzyskasz złoty kolor. Gdy ostygną, posmaruj je dżemem.
Z kawowej masy wykonaj kulki. Przy pomocy noża zrób w każdej kulce rowek, tak aby wyglądały jak ziarenka kawy. Połowę każdej kulki zanurz w rozpuszczonej czekoladzie i połóż na ciastkach z dżemem.

3. Ciasto kawowe

Jest to przepis na przepyszne ciasto kawowe, idealne na popołudnie z przyjaciółkami i pogaduchy przy filiżance kawy.
Do wykonania ciasta potrzebujesz:

130gr mąki
130gr cukru
1 łyżkę stołową cukru waniliowego
125gr masła
1 jajo
130gr migdałów
Do kremu:
150gr cukru
4 żółtka
1 filiżanka mocnej, czarnej kawy
50gr migdałów do dekoracji

Wymieszaj mąkę, cukier, masło, cukier waniliowy, mielone migdały i jedno jajo do uzyskania gładkiej masy. Wlej ją do natłuszczonej formy do pieczenia i piecz w piekarniku w 200°C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Przetnij je na trzy placki. Na parze zagotuj cukier, żółtka i kawę, cały czas mieszając. Gdy krem zgęstnieje, rozprowadź równą jego ilość pomiędzy plackami oraz na wierzchu. Całe ciasto udekoruj migdałami.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Pomysły na 4 przepyszne i proste sałatki ze szpinakiem.

4. Tiramisu

tiramisu ciasto kawowe

Pochodzi z Włoch i jest jednym z najlepszych przepisów na ciasto z dodatkiem kawy.
Potrzebujesz:

3 żółtka
100gr cukru
250gr serka mascarpone
200ml mocnej kawy rozpuszczalnej
1 opakowanie podłużnych biszkoptów

Wymieszaj żółtka z cukrem i serkiem mascarpone do uzyskania konsystencji kremu i dodaj kawę. Ilość kawy zależy od tego, jak bardzo kawowe tirami su chcesz uzyskać. Zanurz każdy biszkopt w kawie, a następnie ułóż na formie do ciasta. Pokryj biszkopty kremem, a następnie powtórz czynność aż wyłożysz cały krem. Pozostaw w lodówce do schłodzenia na przynajmniej 2 godziny, a następnie posyp kakao.

5. Tort Mocha na zimno

Jeśli twoją ulubioną kawą jest mocha, pokochasz to ciasto.
Potrzebujesz:

220gr ciastek czekoladowych
125gr masła
1 litr lodów waniliowych
2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 4 łyżeczkami ciepłej wody i połową szklanki schłodzonego mleka
pół szklanki cukru
200gr gorzkiej czekolady
60gr orzechów laskowych

Umieść ciastka w woreczku foliowym i rozgnieć je przy pomocy wałka. Wymieszaj je z masłem i wyłóż całość do okrągłej formy. Dobrze dociśnij do dna formy. Aby uzyskać krem wymieszaj lody z kawą, całość wylej na ciastka w formie i włóż do lodówki. Na małym ogniu gotuj mleko, cukier i czekoladę, aż całość się rozpuści. Dodaj orzechy i pozostaw do ostygnięcia. Uważaj jednak, aby całość nie zgęstniała za bardzo, ponieważ należy przelać to na ciasto i ponownie wstawić do lodówki. Jeśli szukasz przepisu na chłodny deser w upalny dzień, nie znajdziesz nic lepszego.

PODZIEL SIĘ
(4głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Kasia C.
Z wykształcenia jestem dietetyczką i mam hopla na punkcie zdrowego odżywiania. Nowych inspiracji szukam w książkach i podróżach. To moje prawdziwe pasje, a marzeniem jest podróżować po całym świecie, bo "Świat jest książką i ci, którzy nie podróżują, czy­tają tyl­ko jedną stronę" Święty Augustyn Kontakt: +48607345454, e-mail: Kasia.C@wp.pl

6 KOMENTARZE

    • Dzięki za komentarz, to tylko przykładowe składniki. Warto a nawet trzeba eksperymentować :) Cieszę się, że smakował. Życzę dalszych sukcesów kulinarnych!

  1. „Pod każdym kubkiem umieść talerzyk i przekręć kubek do góry nogami, aby wydobyć krem.”
    Rozumiem że talerzyk umieszczamy NA kubku i dopiero przekręcamy do góry nogami aby wydobyć krem?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.