Analizując zawartość leczniczych ziół, często trafiamy na te same substancje. Powtarzają się one niemal wszędzie, gwarantując zdrowie i urodę osobom je stosującym.

Jednak do tej pory nie opisywałam Wam dokładniej, co to są za substancje, jakie są ich właściwości i dlaczego są one aż tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Teraz postaram się Wam to przybliżyć, abyście następnym razem nie musiały się zastanawiać, czy wysoka zawartość garbników wam służy, czy też nie.

Garbniki = Taniny

Jedną z częściej wymienianych substancji, znajdujących się w ziołach leczniczych są garbniki, zwane również taninami. Garbniki roślinne to grupa organicznych związków chemicznych, które są naturalne wytwarzane przez rośliny.

Największe ich stężenie znajduje się w drewnie, korze, a także korzeniach i liściach, rzadziej zaś występują w owocach i galasach. Pełnią one funkcję obronną poprzez odstraszanie zwierząt roślinożernych.

suszone-ziola

Badania dowodzą, że garbniki usprawniają proces trawienia białek w układzie pokarmowym kręgowców (czyli m.in. w naszym). Taniny pełnią funkcję antyseptyków, chroniąc w ten sposób roślinę przed grzybami i bakteriami. Ich działanie sprawia, że białko bakterii wiąże się ze związkami nierozpuszczalnymi, przecz co nie są one w stanie dalej się rozwijać.

W medycynie garbniki wykorzystywane są przede wszystkim ze względu na swoje właściwości ściągające. Dodatkowo tworzą warstwę ochronną na powierzchni błon śluzowych, co działa przeciwzapalnie. Stosowane zewnętrznie pozwalają zahamować drobne krwawienia i zredukować obrzmienia.

Flawonoidy

Flawonoidy to kolejna substancja pochodzenia roślinnego, która wykazuje działanie lecznicze. Związki flawonowe pełnią funkcję barwników, przeciwutleniaczy, a dodatkowo są naturalnymi związkami chroniącymi przed atakami owadów i grzybów.

Większość flawonoidów znajduje się w powierzchniowych warstwach tkanek rośliny, wpływając na ich intensywny kolor oraz redukując szkodliwe działanie promieni UV.

ziola

Flawonoidy występują przede wszystkim w owocach, warzywach, roślinach strączkowych, herbacie, yerba-mate, a także (tutaj dobra wiadomość dla Pań) w czerwonym winie.

Szerokie spektrum ich działania sprawia, że flawonoidy stosowane są w leczeniu różnego rodzaju dolegliwości. Pomagają uszczelnić naczynia krwionośne (co znacząco wzmacnia tkankę łączną i zwiększa jej elastyczność). Dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, rozkurczowe i moczopędne.

Należy jednak pamiętać, że wysokie dawki flawonoidów są kategorycznie zakazane dla kobiet w ciąży. Przeprowadzone badania in vitro udowodniły, że flawonoidy mogą wywoływać pęknięcia DNA (w genie MLL).

Zaś mutacje te stanowią jedne z czynników wywołujących ostre białaczki. Nie ma jednoznacznych badań, przeprowadzonych na ludziach, jednak w ciąży lepiej unikać wysokiego poziomu flawonoidów.

Śluz roślinny

Substancja ta nie występuje we wszystkich roślinach, jednak również ma swoje zastosowanie w ziołolecznictwie. Śluz roślinny, bo o nim tu mowa, w stanie suchym jest twardą, kruchą substancją, jednak w połączeniu z wodą staje się lepką, galaretowatą zawiesiną.

Powstaje podczas przeobrażenia błon komórkowych nasion (w szczególności można to zauważyć w przypadku nasion lnu, rzeżuchy czy chleba świętojańskiego), lub komórek występujących na korzeniach, kwiatach i liściach (w przypadku malwy, ślazy i sagowców).

suszenie-ziol

Śluz roślinny wykorzystywany jest za sprawą swych właściwości pęczniejących. Może być z powodzeniem stosowany w dolegliwościach układu pokarmowego, jako środek o delikatnym działaniu przeczyszczającym.

Dodatkowo substancje śluzowe polecane są podczas leczenia stanów zapalnych przewodu pokarmowego i dróg oddechowych. Zewnętrznie mogą być stosowane na skórę, ponieważ mają działanie ochronne.

Kumaryna

Już ostatnia substancja, którą Wam dziś przybliżę. Kumaryna to związek organiczny, który charakteryzuje się przyjemnym zapachem świeżego siana. Dotychczas jego obecność została wykryta w ponad 80 gatunkach roślin, z rodzin storczykowatych, motylkowatych i jasnotowatych.

Kumaryna w przeciwieństwie do wyżej wymienionych nie wpływa na nasze zdrowie, dlatego należy uważać z jego stosowaniem.

kumaryna-w-ziolach

Badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, że wysokie stężenie kumaryny może powodować marskość wątroby. Z tego też powodu substancja ta została niemal całkowicie wycofana ze sprzedaży w USA i Europie, jednak w dalszym ciągu jest stosowana w przemyśle perfumeryjnym, mydlarskim, tytoniowym i spirytusowym.

Substancje zawarte w ziołach

Zioła, podobnie jak wszystkie inne produkty spotykane na co dzień mogą mieć na nas korzystny wpływ, bądź przeciwnie, sprzyjać rozwojowi różnorodnych chorób. Najważniejsze jest, aby dobrze zapoznać się z tym, co przyjmujemy. Koniecznie sprawdź: jak suszyć zioła!

Zwłaszcza w chwili, gdy z każdej strony naciera na nas chemia. Substancje zawarte w ziołach leczniczych również mogą być szkodliwe (wspomniana kumaryna, czy flawonoidy w przypadku kobiet ciężarnych), jednak nie jest to powodem, dla którego powinniśmy z nich rezygnować, ponieważ w finalnym rozrachunku (stosując odpowiednie zioła) osiągniesz znacznie więcej korzyści.

Warto sprawdzić:

0 Udostępnień