2. Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku z warzywami i migdałami jest pysznym i zdrowym sposobem na wykorzystanie piersi kurczaka. Do tej potrawy potrzebujesz piersi kurczaka, marchewek, kapusty, pędów bambusa, pieczarek, migdałów, sosu sojowego i odrobiny oleju do smażenia.
Pokrój mięso na małe kawałki i smaż je na oleju przez 5-7 minut. Najlepiej jeśli zrobisz to na nieprzywierającej patelni, która potrzebuje tylko kilka kropel oleju. Kiedy mięso będzie w połowie gotowe, dodaj sos sojowy i zostaw na palniku, aż płyn wyparuje. Zdejmij mięso z patelni, dodaj pokrojone warzywa i migdały.
Polej warzywa sosem sojowym i smaż je przez minutę lub dwie – muszą pozostać tak świeże, jak to tylko możliwe. Jeśli użyłaś słonego sosu, nie ma potrzeby dodatkowego solenia potrawy. Dodaj z powrotem mięso i podawaj całość z ryżem lub makaronem.
Ja robię to samo po chińsku z tym, że zamiast kurczaka używam indyka, jest zdrowszy.
Kurcze, a jak tak lubię trochę tłuste potrawy!
Aż głodna się zrobiłam po przeczytaniu. Idę coś ugotować <3