Jeśli przepadasz za kawą i uwielbiasz ciasta oraz słodycze, na pewno będą ci smakowały ciasta kawowe. Są pyszne i łatwo je przygotować. Oto 5 prostych przepisów. Ostrzegamy, gdy już je wypróbujesz, będziesz wręcz od nich uzależniona.

1. Krem espresso – do góry nogami

Możesz przygotować ten krem jako samodzielny deser lub jako krem do ciasta. W każdym razie, jest absolutnie pyszny i warty wypróbowania.
Potrzebujesz:

150gr białej czekolady
2 jaja
25gr cukru
2 łyżki stołowe cukru waniliowego
2 łyżeczki kawy
75ml bitej śmietany

Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, a żółtka na puszysty krem dodając cukier waniliowy. Do kremu z żółtek dodaj kawę i roztopioną czekoladę, a następnie powoli wymieszaj wszystko razem. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj wszystko razem raz jeszcze.
Gotową masę wlej do czterech kubków, wcześniej wysmarowanych masłem i pozostaw w lodówce do ostygnięcia przez 4 godziny. Pod każdym kubkiem umieść talerzyk i przekręć kubek do góry nogami, aby wydobyć krem. Możesz go zaserwować w takiej postaci lub dodać wiśnie.

2. Kawowe całusy

Te małe ciasteczka skradną twoje serce już po pierwszym spróbowaniu. Idealne do filiżanki kawy lub herbaty.
Do przygotowania ciasta:

300gr mąki
240gr masła
120gr mielonych orzechów włoskich
120gr cukru pudru
Do przygotowania kremu:
250gr cukru pudru
100gr masła
1 żółtko
60gr mielonych orzechów włoskich
2 łyżki stołowe kakao
2 łyżki stołowe rumu
50gr gorzkiej czekolady
50ml mocnej czarnej kawy
dżem (wedle uznania)

Aby przygotować ciasto wymieszaj mąkę z orzechami, cukrem pudrem i roztopionym masłem. Powstałe ciasto pozostaw w lodówce na 30 minut. Do wykonania kremu wymieszaj w misce masło, cukier, orzechy, kakao i rum. Do tego dolej kawy. Wymieszaj wszystko razem.
Krem powinien być gęsty, więc wedle uznania możesz do niego dodać jeszcze pokruszone herbatniki. Ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki wycinaj kółka. Piecz je w piekarniku w temperaturze 180°C aż uzyskasz złoty kolor. Gdy ostygną, posmaruj je dżemem.
Z kawowej masy wykonaj kulki. Przy pomocy noża zrób w każdej kulce rowek, tak aby wyglądały jak ziarenka kawy. Połowę każdej kulki zanurz w rozpuszczonej czekoladzie i połóż na ciastkach z dżemem.

3. Ciasto kawowe

Jest to przepis na przepyszne ciasto kawowe, idealne na popołudnie z przyjaciółkami i pogaduchy przy filiżance kawy.
Do wykonania ciasta potrzebujesz:

130gr mąki
130gr cukru
1 łyżkę stołową cukru waniliowego
125gr masła
1 jajo
130gr migdałów
Do kremu:
150gr cukru
4 żółtka
1 filiżanka mocnej, czarnej kawy
50gr migdałów do dekoracji

Wymieszaj mąkę, cukier, masło, cukier waniliowy, mielone migdały i jedno jajo do uzyskania gładkiej masy. Wlej ją do natłuszczonej formy do pieczenia i piecz w piekarniku w 200°C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Przetnij je na trzy placki. Na parze zagotuj cukier, żółtka i kawę, cały czas mieszając. Gdy krem zgęstnieje, rozprowadź równą jego ilość pomiędzy plackami oraz na wierzchu. Całe ciasto udekoruj migdałami.

4. Tiramisu

tiramisu ciasto kawowe

Pochodzi z Włoch i jest jednym z najlepszych przepisów na ciasto z dodatkiem kawy.
Potrzebujesz:

3 żółtka
100gr cukru
250gr serka mascarpone
200ml mocnej kawy rozpuszczalnej
1 opakowanie podłużnych biszkoptów

Wymieszaj żółtka z cukrem i serkiem mascarpone do uzyskania konsystencji kremu i dodaj kawę. Ilość kawy zależy od tego, jak bardzo kawowe tirami su chcesz uzyskać. Zanurz każdy biszkopt w kawie, a następnie ułóż na formie do ciasta. Pokryj biszkopty kremem, a następnie powtórz czynność aż wyłożysz cały krem. Pozostaw w lodówce do schłodzenia na przynajmniej 2 godziny, a następnie posyp kakao.

5. Tort Mocha na zimno

Jeśli twoją ulubioną kawą jest mocha, pokochasz to ciasto.
Potrzebujesz:

220gr ciastek czekoladowych
125gr masła
1 litr lodów waniliowych
2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 4 łyżeczkami ciepłej wody i połową szklanki schłodzonego mleka
pół szklanki cukru
200gr gorzkiej czekolady
60gr orzechów laskowych

Umieść ciastka w woreczku foliowym i rozgnieć je przy pomocy wałka. Wymieszaj je z masłem i wyłóż całość do okrągłej formy. Dobrze dociśnij do dna formy. Aby uzyskać krem wymieszaj lody z kawą, całość wylej na ciastka w formie i włóż do lodówki. Na małym ogniu gotuj mleko, cukier i czekoladę, aż całość się rozpuści. Dodaj orzechy i pozostaw do ostygnięcia. Uważaj jednak, aby całość nie zgęstniała za bardzo, ponieważ należy przelać to na ciasto i ponownie wstawić do lodówki. Jeśli szukasz przepisu na chłodny deser w upalny dzień, nie znajdziesz nic lepszego.

0 Udostępnień
Z wykształcenia jestem dietetyczką i mam hopla na punkcie zdrowego odżywiania. Nowych inspiracji szukam w książkach i podróżach. To moje prawdziwe pasje, a marzeniem jest podróżować po całym świecie, bo "Świat jest książką i ci, którzy nie podróżują, czy­tają tyl­ko jedną stronę" Święty Augustyn Kontakt: +48607345454, e-mail: Kasia.C@wp.pl

6 KOMENTARZE

  1. Robiłam tort Mocha na zimno, mega, wyszedł przesmaczny. Tylko kilka składników zmieniłam bo nie miałam w domu :)

    • Dzięki za komentarz, to tylko przykładowe składniki. Warto a nawet trzeba eksperymentować :) Cieszę się, że smakował. Życzę dalszych sukcesów kulinarnych!

  2. “Pod każdym kubkiem umieść talerzyk i przekręć kubek do góry nogami, aby wydobyć krem.”
    Rozumiem że talerzyk umieszczamy NA kubku i dopiero przekręcamy do góry nogami aby wydobyć krem?

  3. Tak, roiłam już to, ale chyba coś źle zrobiłam bo mi się rozjechało. Ale trzeba dokładnie tak jak napisałaś zrobić.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.