Czarny ryż
Ryż i zboża powinny zajmować sporo miejsca w prawidłowej piramidzie żywienia. Niestety współcześnie ryż przechodzi zaawansowany proces produkcji w wyniku czego trafia na stoły...
Wodorosty
Były już algi, teraz pora na wodorosty. Ich niezwykłe właściwości od wielu wieków doceniają Japończycy, dodając je do swoich słynnych dań, między innymi zupy...
Teff czyli miłka abisyńska
Teff to mało znana odmiana zboża, znana w Polsce bardziej pod nazwą miłka abisyńska. Jest jednym z niewielu zbóż pozbawionych glutenu, dlatego zdobywa popularność...
Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki, inaczej bataty, były do tej pory bardziej popularne za wielką wodą. Jednakże aktualnie przebijają się i do polskiej kuchni. Nic dziwnego, ponieważ...
Łubin i kiełki łubinowe
Łubin kojarzy się przede wszystkim z ciągnącymi się aż po horyzont polami zaściełanymi żółtym kwieciem. Łubin jednak występuje w różnych kolorach i jest zdrowszy...
Glinka bentonitowa
Oczyszczenie ciała z toksyn to jedno z największych zainteresowań ludzi starających się żyć zdrowo. Do tej pory królowała tutaj głównie dieta. Niektórzy przewidują jednak,...
Dynia [ZOBACZ] jakie to proste…
Dynia to z pewnością superfood. Nie tylko zawiera witaminy i mikroelementy o działaniu leczniczym, ale także jest wykorzystywana w całości od wieków przez całe...
Czosnek – zaskakujący superfood
Czosnek jest jednym z naturalnych oraz skutecznych antybiotyków. Choć sprawia pewne trudności jest obowiązkowym punktem na liście wszystkich dbających o zdrowie w sposób naturalny.
Właściwości...
Czarnuszka – czy już ją stosujesz? warto prawda?
Czarnuszka, czyli Nigella Sativa jest nazywa również czarnym kminkiem. Ma tak szerokie zastosowanie medyczne i kosmetyczne, że mówi się iż nie pomaga tylko w...
Czarna fasola
Właściwości roślin strączkowych, w tym fasoli jako doskonałego źródła białka i witamin z grupy B są dobrze poznane. Teraz pora na czarną fasolę. Czarna...
Aloes
Aloes ma szerokie zastosowanie i wrósł już głęboko w świadomość ludzi. Nawet niektóre powiedzenia odnoszą się do tej rośliny. Jednocześnie jest ona także hodowana...
Ziarna słonecznika
Słonecznik to piękna roślina, o niezwykłych właściwościach, jakie należy docenić, by znaleźć zdrowie o każdej porze roku.
Ziarna słonecznika - właściwości
Słonecznik, z którego pochodzą ziarna...
Twardnik japoński
Grzyby nie mają zbyt dobrej opinii wśród dietetyków, ponieważ są one ciężkostrawne. Ale niektóre gatunki grzybów są bardzo zdrowe a nawet działają antynowotworowo.
Właściwości twardnika...
Surowa czekolada
Czekoladę zna każdy i większość osób może podrapać się w głowę – słodycze superfoods? Nie chodzi jednak o tradycyjną czekoladę kupowaną w sklepie lecz...