Kwasy w żywności występują naturalnie lub są dodawane, natomiast regulatory kwasowości to najczęściej ludzki wytwór. Sztuczne kwasy i regulatory w nadmiarze nie służą człowiekowi w zatrzymaniu zdrowia, choć w mniejszej ilości są konieczne dla utrzymania dobrej kondycji.
Kwas fosforowy
Spis treści
Jest dodatkiem do żywności oznaczonym symbolem E338. W niewielkich ilościach kwas fosforowy jest nawet wskazany. Pozyskiwany jest z kości zwierząt, dlatego wpływa pozytywnie jako ich budulec, także u człowieka. Jednak w większych ilościach jest niezdrowy, a biorąc pod uwagę, że znajduje się napojach gazowanych, które pijemy litrami, jego przedawkowanie jest bardzo prawdopodobne. Kwas ten niszczy i osłabia szkliwo zębów, a na wespół z cukrem zawartym w napojach gazowanych zostawia otwarte wrota dla rozwoju próchnicy. Ponadto nadmierne spożywanie kwasu fosforowego jest przyczyną problemów żołądkowych.
W dużych ilościach kwas powoduje odwapnienie kości, zwiększa ich łamliwość. Nie jest więc wskazany dla osób intensywnie trenujących, zwiększa ryzyko kontuzji. Warto wspomnieć, że znajduje się też w popularnych napojach energetycznych, stosowanych przez sportowców w celu zwiększenia wydajności. Dlatego lepiej z nich zrezygnować na rzecz naturalnych napojów izotonicznych i elektrolitowych.
Chlorek wapnia
Jest regulatorem kwasowości oraz popularnym łącznikiem składników w takim jedzeniu jak dżemy, galaretki, powidła, przeciery, mleko w proszku, sery. Chlorek wapnia w nadmiarze jest substancją drażniącą, która powoduje zaczerwienienie i ból błon śluzowych. Jest również przyczyną rozwinięcia się dolegliwości żołądkowych, a nawet doprowadza do zaburzeń rytmu serca. W odpowiednich ilościach chlorek wapnia uzupełnia zapotrzebowanie kości i zębów na wapń. Często chlorkiem wapnia wspomaga się wyroby mleczarskie. Ich spożywanie nie jest groźne dla zdrowia, o ile odbywa się w rozsądnych ilościach. Wchłanianie chlorku wapnia zależy od ilości fosforu oraz witaminy D w diecie, dlatego trzeba dbać o odpowiedni poziom wszystkich tych substancji.





































![Jak się całować z języczkiem? [PORADNIK ROKU] sprawdź… jak-sie-calowac](https://kobieco.pl/wp-content/uploads/2016/02/jak-sie-calowac-300x194.jpg)
![18 pomysłów na randkę: baw się dobrze! [ZOBACZ] para się całuje](https://kobieco.pl/wp-content/uploads/2015/01/o-KISSING-facebook-300x194.jpg)
![FIT kolacja – co zjeść na kolację?! [nowe PRZEPISY] sprawdź!! fit-kolacja](https://kobieco.pl/wp-content/uploads/2015/10/fit-kolacja-300x194.jpg)
![Maseczka z węgla aktywnego na wągry + RANKING + [przepis+ instrukcja] maseczka-z-wegla-aktywnego](https://kobieco.pl/wp-content/uploads/2016/11/maseczka-z-wegla-aktywnego-300x194.jpg)
![MASECZKA Z SODY to zastrzyk urody! [SPRAWDŹ TO!] pory](https://kobieco.pl/wp-content/uploads/2017/02/pory-300x194.jpg)
![Oczyszczająca maseczka z żelatyny [PRZEPISY] i działanie! maseczka-z-zelatyna](https://kobieco.pl/wp-content/uploads/2017/02/maseczka-z-zelatyna-300x194.jpg)
