W ostatnim czasie popularne stały się sposoby odchudzania polegające na ograniczeniu ilości dostarczanych do organizmu węglowodanów.
Swoją popularnością odznaczają się dieta keto (ketogenna, ketogeniczna) oraz dieta low carb. Która z nich jest zdrowsza? Czy obie przynoszą wymarzone efekty?
Na czym polega dieta niskowęglowodanowa?
Spis treści
Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu spożywanych węglowodanów. Należy zamienić je na tłuszcze oraz białka, które przy zmniejszonej ilości przyjmowanych węglowodanów, stają się głównymi źródłami energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dieta ketogeniczna
Dieta ketogenna polega na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy — procesu rozpadu tłuszczów, który znacznie przyczynia się do utraty wagi i zmniejszenia tkanki tłuszczowej. Jak do tego dochodzi?
Redukując ilość przyjmowanych węglowodanów do minimum, zmuszamy nasze ciało do znalezienia innego źródła energii i zmiany metabolizmu. W ten sposób organizm zaczyna spalać zgromadzone tłuszcze.
Początkowe fazy diety często bywają ciężkie, jednak dla wielu osób jest ona najskuteczniejszym sposobem na zrzucenie dodatkowych kilogramów.
Dieta low carb
Dieta low carb jest podobna, jednak nieco mniej restrykcyjna niż dieta ketogeniczna. Osobom stosującym ten sposób odżywiania zaleca się spożywanie mniejszej ilości węglowodanów, szczególnie tych o wysokim indeksie glikemicznym (tj. biały chleb, makaron, słodycze).
Dozwolone jest natomiast stosowanie węglowodanów o niższym indeksie glikemicznym (np. warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz białek pochodzenia roślinnego i zwierzęcego).
Co można jeść, a co należy unikać na diecie bez węglowodanów?
Czerpiąc z diety niskowęglowodanowej, zalecane jest spożywanie głównie produktów nieprzetworzonych. Są to między innymi:
- mięso (wołowina, wieprzowina, drób),
- tłuste ryby (łosoś, makrela, tuńczyk),
- owoce morza,
- jajka,
- warzywa o niskiej zawartości węglowodanów (szpinak, cukinia, kalafior, rukola, ogórek i inne),
- owoce o niskiej zawartości węglowodanów (truskawki, borówki, maliny i inne),
- orzechy i nasiona,
- nabiał (sery żółte, masło, śmietana, jogurt grecki),
- zdrowe tłuszcze (oleje roślinne, masło orzechowe, awokado).
Unikać natomiast należy produktów z wysoką zawartością węglowodanów, czyli:
- produktów zbożowych,
- owoców bogatych w węglowodany,
- warzyw bogatych w węglowodany,
- alkoholu,
- słodkich i słonych przekąsek.
Pomysły na smaczne posiłki na diecie niskowęglowodanowej
Na śniadanie:
- Omlet ze szpinakiem i serem
- Smoothie czekoladowe
Na obiad:
- Spaghetti z cukinii z pieczonym łososiem
- Keto leczo
Na kolację:
- Sałatka z wędzonym łososiem i awokado
- Nadziewane pieczarki portobello
Przekąski:
- Keto ciasto z kubeczka
- Awokado zapiekane z jajkiem
Po więcej pomysłów na smaczne posiłki na diecie bez węglowodanów zapraszamy na stronę internetową bodychief.pl, gdzie znajdziecie przepisy na wymienione wyżej dania. Zajrzyj także do oferty cateringowej Body Chief, starannie zaplanowanej i przygotowanej przez najlepszych specjalistów.
Źródło: https://bodychief.pl/blog/759950-dieta-ketogeniczna-a-niskoweglowodanowa-roznice