Miód manuka to nie tylko smakowity przysmak, ale również lekarstwo. W zależności od tego skąd pochodzi dany miód, ma inne właściwości. Niektóre wykazują szczególnie pomocne działanie.

Miód manuka – czym się wyróżnia?

Miód manuka jest produktem szczególnego przeznaczenia poprzez składnik o nazwie methylglyoxal. Został on odkryty przez Thomasa Henle w 2006. Składnik ten pochodzi z krzewów o nazwie manuka, stąd również nazwa tego typu miodu.

Każdy złoty płyn produkowany przez pszczoły posiada działanie antybakteryjne, przez co sam przez długi czas zachowuje świeżość, jak również pomaga w leczeniu chorób wirusowych i bakteryjnych.

Miód manuka
Miód manuka

Lecz miód manuka wyróżnia się pod tym względem. Ma wyjątkowo silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Oprócz tego miód ma dobry wpływ na choroby układu pokarmowego, łagodząc je, wpływa na gojenie się drobnych ran i oparzeń, może być stosowany w przypadku chorób skóry zarówno zewnętrznie jak i zewnętrznie w przypadku trądziku, łuszczycy i wielu innych chorób. A tak się robi maseczkę z miodu!

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Zalety peelingu z miodu

Rozpoznanie dobrego miodu

Miód manuka jest skuteczny wyłącznie jeśli jest wysokiej jakości. Należy wybierać miód o najwyższej zawartości najważniejszego składnika, czyli methylglyoxalu. Miody są specjalnie oznaczone, co ma informować o tym, jakie przeszły badania jakościowe i o ich sile działania.

Oznaczenia te to MGO, UMF i one są najbardziej wiarygodne ponieważ przedstawiają najbardziej zaawansowane i uporządkowane badania na temat miodu manuka.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ostrygi

Inni producenci wprowadzają swoje oznaczenia, lecz są one dokonywane często na podstawie innych kryteriów. Warto również zwrócić uwagę na wygląd miodu.

Krystalizacja i białe osady nie świadczą o tym, że jest on popsuty, wręcz przeciwnie, można przyjąć, że to naturalny miód bez sztucznych dodatków.

Niektórzy twierdzą, że naturalny miód zakupiony wprost od pszczelarza lub w aptece niczym nie ustępuje miodom manuka. Co więcej miody te są znacznie tańsze niż modny miód manuka. Ten ostatni jednak wciąż zdobywa nowych konsumentów.

PODZIEL SIĘ
(2głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

1 KOMENTARZ

  1. ja często po ten miód sięgam i używam go do różnych potraw, fajnie się sprawdza przy koktajlach witaminowych i nadaje im świetnego aromatu. po treningu albo większym wysiłku jak znalazł. dobre i wydajne są te miody od Watson&Son i cenowo wychodzą przystępnie. Ktoś z was też próbował? czytałam ze fajnie kiedy mają to wyższe stężenie mgo, bo i właściwości miodu wtedy lepsze. Może jakieś przepisy macie z wykorzystaniem tego miodu? :)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.