Dobrze znane warzywo, jakim jest burak, uznać można z pewnością za superfoods. Świadczy o tym skład i mnogość zastosowań leczniczych tej smacznej rośliny.

buraki-superfood

Buraki – właściwości

Burak jest rośliną mogącą pochwalić się bardzo szerokim składem pożytecznych i ważnych dla człowieka witamin i mikroelementów. Znajdziemy tu cały zestaw witamin z grupy B, jak również witaminę A oraz C. Ze wszystkich warzyw z pewnością to właśnie buraki zawierają najwięcej potasu. Oprócz tego znajdują się tu sód, żelazo, magnez, cynk, wapń, fosfor, miedź, chlor, mangan, kobalt, oraz rzadziej spotykane pierwiastki w świecie roślin jak cez, rubid, bor, lit. Buraki są niskokaloryczne i naturalnie słodkie.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ananas na zdrowie!

Buraki najlepiej jest spożywać na surowo, na przykład w postaci zdrowego, świeżo wyciskanego soku. Gotowane, pieczone i przetworzone buraki zawierają mniejszą ilość ważnych składników prozdrowotnych.

Buraki dobre na wszystko

Dzięki swoim właściwościom buraki doskonale wpływają na oczyszczenie organizmu i wprowadzenie do niego odpowiedniej równowagi zasadowej. Sok z buraka doskonale nawadnia i wpływa na zachowanie równowagi elektrolitowej. Burak jest wskazany dla osób cierpiących na skoki ciśnienia, które normuje, pomaga zarówno w przypadku wysokiego jak i niskiego ciśnienia. Burak jest wykorzystywany przez osoby przechodzące chemioterapię, jest także ważnym środkiem antynowotworowym.

Wpływa na układ krwionośny, zwiększając ilość krwi i oczyszczając ją, sprawiają, że jest lepiej nasączona tlenem. Burak jest stosowany przez osoby mające problemy z układem pokarmowym począwszy od wrzodów, skończywszy na hemoroidach. Burak wykazuje również zdolności poprawy zdrowia psychicznego, prawdopodobnie przez zawartość litu. Jest wskazany dla osób cierpiących na depresję.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Kurkuma - właściwości - zastosowanie - działanie - przeciwwskazania!

Buraki są wskazane dla kobiet spodziewających się dziecka i już będących w ciąży poprzez wysoką zawartość kwasu foliowego. Mimo wszystkich swych zalet burak nie jest wskazany dla osób cierpiących na cukrzycę. Przecież to właśnie z krewniaka buraka ćwikłowego, buraka cukrowego wytwarzany jest cukier. Dlatego warto pamiętać, że buraki mocno podnoszą ilość cukru we krwi.

0 Udostępnień
(7głosów, średnia: 4,71 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.