Chlorofil to zielona krew roślin, zawarta w owocach i warzywach w tym kolorze, a także w algach morskich. Jednak aby spożywać go dziennie wystarczająco dużo trzeba zjeść sporą ilość zielonych warzyw. Jest dostępny w formie zdrowotnego płynu.

Chlorofil czyli zielona krew w płynie

Chlorofil dostępny jest już w sklepach ze zdrową żywnością, choć nie należy do najtańszych, co jest dość przykre, ponieważ jest przecież występującym powszechnie składnikiem świata ożywionego.

W popularnych roślinach występuje chlorofil typu a oraz b, istnieje jednak również inny rodzaj tej substancji i ją odnajdujemy w algach (typ c i d). To właśnie chlorofil jest odpowiedzialny za proces fotosyntezy oraz umożliwia roślinom jej przeprowadzenie, a zatem jego rola jest dla nich kluczowa dla przetrwania.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Czosnek - zaskakujący superfood

Z kolei jego działanie jest uzależnione od energii słonecznej.

chlorofil

Bez tych dwóch czynników nie byłoby żadnych roślin. Ciekawostką jest fakt, iż cząsteczka chlorofilu jest niezwykle podobna do cząsteczek hemoglobiny stanowiącej część krwi zwierzęcej, w tym oczywiście ludzkiej. Nic więc dziwnego, że spożywanie tego daru natury w płynnej formie to niesamowity zastrzyk energii również dla człowieka. Krew jest przecież życiem.

Właściwości chlorofilu

Chlorofil wpływa na każdy układ ciała i pomaga w złagodzeniu wielu dolegliwości. Lista, na której widać schorzenia oraz sytuacje gdzie środek ten jest przydatny stale się wydłuża. Zastosowanie chlorofilu jest naprawdę bardzo szerokie, jest to środek naturalny bardzo uniwersalny i przeznaczony dla każdego.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Kurkuma - właściwości - zastosowanie - działanie - przeciwwskazania!

Dzięki temu, że chlorofil przypomina hemoglobinę dostarcza krwi na wespół z żelazem dodatkowego natlenienia, co znacząco zwiększa wydolność organizmu i wszystkich jego narządów.

Bogaty w tlen, odkwaszony organizm nie jest odpowiednim środowiskiem dla rozwoju szkodliwych bakterii, wirusów i innych chorób. Dlatego zwiększona jest również odporność samego organizmu.

Nie bez znaczenia jest również bogactwo witamin i minerałów, jakie dostarczone zostają wraz z chlorofilem. Ponadto zielona krew roślin uaktywnia produkcję ważnych witamin, takich jak E, A, czy K.

0 Udostępnień
(4głosów, średnia: 4,75 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.