Dawniej ludzie żyli w zgodzie z rytmem natury, używając w kuchni produktów, które były dostępne o danej porze roku. Latem żywili się bogactwem plonów: warzywami i owocami. Jesienią, późnymi ich odmianami. Zimą i wczesną wiosną jedli przetwory w oczekiwaniu na nowalijki.

Dziś mamy większą dostępność produktów, nadal jednak jest przyjemnie i zdrowo jeść takie produkty, jakie aktualnie oferuje natura. Oto ciasta z owocami na każdą porę roku.

ciasta-z-owocami

Wiosna

Spis treści

To czas rozkwitania przyrody i jej odrodzenia się po zimie. Początek wiosny łączy się ze świętami wielkanocnymi, kiedy to pieczemy ciasta związane z tym okresem. Korzystając z dobrodziejstw zawekowanych owoców, pieczemy słynne mazurki, których nadzienie one stanowią, a dekorowane są orzechami i suszonymi owocami.

Późna wiosna przynosi pierwsze owoce, takie jak truskawki, które pojawiają się na jej przełomie z latem. Owoce te dają ogromne pole do kulinarnych popisów. Truskawki można łączyć z bezą, kremami, piankami czy galaretkami, a nawet z kruszonką.

Lato

To czas obfitości. Ogrody są pełne rabarbaru, porzeczek, agrestu, truskawek czy malin. Łączenie słodkiego smaku ciasta z kwaskowatymi owocami jest jednym z najwspanialszych cukierniczych połączeń.

Przepisy na pyszne ciasta z owocami znajdziecie tu: https://www.mojewypieki.com/kategoria/ciasta/ciasta-z-owocami, a ich mnogość przyprawi Was o zawrót głowy. Wszak na bazie owoców lata można robić ciasta ucierane, puszyste drożdżowce, kruche tarty, orzeźwiające ciasta z galaretkami czy piankami lub budyniami.

W zależności od naszych umiejętności kulinarnych i wiary we własne siły, możemy przygotować takie, które są łatwe do wykonania lub wznieść się na wyżyny kulinarnych możliwości i zrobić ciasta, które wymagają większych umiejętności i cierpliwości.

Jesień

Jesienią zbieramy ostatnie owoce takie jak jabłka czy gruszki, ale jesień to także dynia, która coraz częściej staje się składnikiem ciast. Jednak jesień bezapelacyjnie należy do jabłek, które oczywiście możemy podawać w formie szarlotki lub jabłecznika, ale także zapiekać pod kruszonką.

Przepisów na ciasta z jabłkami jest niezliczona ilość. Łączą się one z bezową pianką, cynamonem czy czekoladą. Podobnie jak słodkie, soczyste gruszki, które odnajdują się także w tartach czy cieście francuskim. Nie zapominajmy też o śliwkach, które są soczyste, słodkie, a ich piękny kolor jest naturalną dekoracją ciast z nimi upieczonych.

Zima

To czas, kiedy warto sięgnąć do przetworów, ale także owoców mrożonych. Chcąc pozostać w konwencji dostępności owoców, w zgodzie z porą roku możemy sięgnąć po owoce, na które właśnie jest sezon. A są to… cytrusy.

Choć nie rosną one w Polsce, to właśnie w czasie, gdy u nas jest zima, na drugiej półkuli są zbiory pomarańczy czy mandarynek! To one mogą uzupełniać owocowe braki. Wszak nie tylko orzechy, suszone owoce i przetwory mogą dominować zimowe wypieki. Pyszne ciasto pomarańczowe z pewnością podbije niejedno serce.

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.