Białko to podstawowy budulec naszego organizmu, spożywanie niewielkich ilości tego makroskładnika może prowadzić do wielu komplikacji zdrowotnych np. niedożywienia. Szczególnie ważną rolę, pełni w diecie sportowców sylwetkowych. Odpowiada za regenerację – nadbudowuje uszkodzone włókna mięśniowe.

Zalecana ilość białka w diecie osób ćwiczących na siłowni to około 2g na każdy kilogram masy ciała (lub docelowej masy ciała). Produkty obfitujące w białko to w szczególności mięso, nabiał, jajka i ryby.

bialko-weganskie

Jak wiadomo, nie wszyscy akceptują te produkty. Jako wegetarianie czy weganie mamy trochę utrudnione zadanie, ale naprzeciw wychodzą białka wegańskie, czyli produkty zawierające skoncentrowaną forma tego składnika, powstałą bez wykorzystana produktów odzwierzęcych.

Czy białka wegańskie są tak samo dobre, jak te tradycyjne?

Wegańska odżywka białkowa, czy może dorównać standardowej?

Różnica pomiędzy białkiem wegańskim dla sportowców a białkiem odzwierzęcym to przede wszystkim rodzaj surowca użyty do produkcji tych suplementów. Białko dla wegan składa się głównie z roślin, takich jak:

  • Soja
  • Konopie
  • Pszenice
  • Ryż
  • Groch

Użyty surowiec w tym przypadku jest bardzo ważny ze względu na zawartość aminokwasów. Białka zwierzęce są zazwyczaj pełnowartościowe – zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy. Wegańskie białko niestety nie zawsze takie jest.

Dlatego decydując się na wegańską odżywkę białkową warto zweryfikować jej skład – producenci coraz częściej stosują połączenia wielu roślin i dodatków tak, aby białko roślinne zawierało niezbędne aminokwasy. Odpowiedni produkt nie powinien odbiegać jakościowo od odzwierzęcych odpowiedników.

Kiedy warto sięgnąć po wegańskie białko?

Roślinna forma tego suplementu przeznaczona jest przede wszystkim dla wegan i wegetarian. Uzupełnienie białka w diecie bezmięsnej nie zawsze jest łatwym zadaniem, dlatego stosowanie odżywki dla wielu osób stanowi codzienny dodatek do diety.

Należy pamiętać, że nie można ignorować niedoborów tego składnika – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, tak samo, jak węglowodany i tłuszcze.

Proteiny w zwiększonej dawce powinny być uwzględnione w szczególności w jadłospisie sportowców. Trenując, zwiększamy zapotrzebowanie na białko, szczególne, jeśli mówimy o sportach sylwetkowych takich jak kulturystyka. Niegdyś osoby stosujące diety wege, nie były traktowane poważnie przez środowiska zajmujące się budową masy mięśniowej.

Dziś na szczęście, podejście zupełnie się zmieniło – zresztą słusznie. Świat sportów przepełniony jest kulturystami czy trójboistami, którzy z różnych przyczyn zrezygnowali ze spożywania mięsa/produktów odzwierzęcych, a często odnoszą nie mniejsze sukcesy niż osoby na diecie tradycyjnej.

Kolejną grupą osób, do których producenci odżywek wegańskich kierują swoje produkty, są wszyscy, którzy chcą urozmaicić swoją dietę. Eksperci zalecają przyjmowanie zarówno protein pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Białko wegańskie to świetny dodatek  jako suplement odżywczy czy posiłek, oferujący nowe walory smakowe.

Białko dla wegan, jakie wybrać?

Najrozsądniejszym wyborem jest dobranie odżywki do swoich indywidualnych potrzeb. Osoby cierpiące na celiakie powinny sięgnąć po białko bez glutenu, podobnie należy postąpić w przypadku uczuleń i alergii na jakikolwiek ze składników suplementu – wybieramy produkt bez alergenu.

Kolejnym aspektem, na który należy zwrócić uwagę jest jakość białka – czyli zawartość aminokwasów oraz zawartość samych protein w odżywce – im więcej, tym lepiej. Oprócz tego powinniśmy wybierać produkty z jak najmniejszą ilością chemii, polepszaczy smaku czy cukrów.

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.